Creativitatea, „arma secretă” în competiţia cu inteligenţa artificială

default

Dimensiune font:

| 21-09-2017 06:02

 La Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului continuă un proiect inedit de stimulare a creativităţii. Lansat în primăvară de către decanul instituţiei universitare, prof. univ. dr. Nicolae Hurduc, proiectul îşi propune stimularea tinerilor în a-şi folosi toate abilităţile, dar şi consolidarea legăturilor dintre studenţi

 

 Definită drept cel mai înalt nivel comportamental uman, capabil de a antrena şi focaliza toate celelalte niveluri de conduită biologică şi logică (instincte, deprinderi, inteligenţă), precum şi toate însuşirile unui om (gândire, memorie, atenţie, voinţă, afectivitate) în direcţia pentru care acesta este pregătit şi îl preocupă, în vederea realizării unor produse ce se caracterizează prin originalitate, noutate, valoare şi utilitate socială, creativitatea este un proces prin care spiritul depăşeşte realitatea, descoperă adevăruri şi realităţi noi. Creativitatea este condiţia principală a progresului cunoaşterii şi a transformării lumii. Termenul a fost introdus în 1938 de către Gordon Willard Allport, în urma înţelegerii faptului că substratul psihic al creaţiei este ireductibil la aptitudini şi presupune o dispoziţie generală a personalităţii spre nou, o organizare a proceselor psihice în sistemul de personalitate.

Orizonturi deschise după model american

Pasionat nu doar de procesele chimice, de cunoaştere, de artă şi de scrierea creativă, dovadă fiind poveştile adunate în timpul călătoriilor, ci şi dornic să le ofere studenţilor o altă viziune asupra studiilor universitare, prof. univ. dr. Nicolae Hurduc, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Cristofor Simionescu, a introdus în anul academic trecut un curs unic în peisajul universitar ieşean, intitulat Stimularea Creativităţii. Am vrut să le deschid tinerilor şi un alt orizont, care să-i determine să fie mereu creativi, ceea ce i-ar ajuta în competiţia cu inteligenţa artificială. Se ştie că partea raţională a creierului nostru este controlată de către emisfera stângă, iar cea de creativitate de către partea dreaptă. Predominant, nu este o distincţie clară. Stimularea creierului de a gândi cu emisfera dreaptă este avantajul nostru în competiţia cu inteligenţa artificială. Nu se ştie, poate în viitor inteligenţa artificială va putea opera şi pe partea de creativitate, dar deocamdată nu are această abilitate, a explicat decanul facultăţii.

Modelul a fost preluat de la unele universităţi din SUA, unde în primii ani de studiu studenţii au cursuri generale, jumătate fiind de pictură, muzică, teatru, literatură tocmai pentru a li se dezvolta creativitatea. După ce fac acest cursuri îşi pot alege traiectoria după abilităţile şi pasiunile lor şi decid ce vor face în viaţă. Am vrut să aduc acest model şi la Iaşi şi am lansat acest curs, care se face doar în anul doi, în semestrul al doilea, cât încă mai există trunchiul comun de studiu, am mai aflat de la iniţiatorul cursului.

Creativitate, artă şi lumea nevăzută a atomilor

Proiectul se derulează şi în parteneriat cu Universitatea de Arte George Enescu, unde ideea a prins foarte bine. A fost o deschidere neaşteptată din partea cadrelor didactice şi ne-am bucurat mult. Au fost susţinute prelegeri despre pictură, despre teatru, sculptură, au fost şi invitaţi de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», care le-au vorbit, printre altele, şi despre mister. Facultatea de Inginerie Chimică presupune foarte multă imaginaţie, lucrăm cu o lume mai puţin vizibilă, cea a atomului, a continuat prof. Nicolae Hurduc. Ca urmare, chimiştii acceptă mult mai uşor noţiunea de mister.

Este suficient să te gândeşti la temperatură. Ea nu există ca atare, ci defineşte un anumit nivel energetic. Că ne ajută pe noi să înţelegem mai uşor ce se întâmplă într-un sistem sau că putem opera mai simplu pe modele matematice utilizând temperatura, asta este o cu totul altă problemă. La fel cu Teoria Strunelor care ne demonstrează faptul că materia nu există de fapt, ci totul este energie, a zâmbit decanul facultăţii. Sigur că e mai greu să accepţi faptul că o masă sau un scaun nu sunt altceva decât entităţi energetice organizate după anumite reguli, pe care noi nu le ştim încă. E adevărat că noi percepem lucrurile într-un anumit fel, însă asta nu înseamnă că aşa sunt ele în realitate. Ideea de bază este că sistemul nostru de gândire trebuie să fie suficient de flexibil pentru a nu respinge o anumită idee, doar pentru că nouă ni se pare că lucrurile stau altfel, sau pentru simplul fapt că nu le-am înţeles încă. Un model fizic, oricât de solid ar fi el, este valabil doar până în momentul în care este înlocuit cu un altul, a fost de părere prof. univ. dr. Nicolae Hurduc.

Prin acest curs, a dorit să le ofere o altă perspectivă a studiului universitar, în care chimia se poate îmbina cu multe domenii, să le prezinte lucruri care nu se fac în facultatea la care sunt înscrişi. Ideea i-a bulversat iniţial. Nu se aşteptau pentru că li s-a oferit o altă viziune despre lume, dar au avut o surpriză plăcută, dată fiind şi prezenţa mare pentru un curs extracurricular, respectiv trei sferturi dintre studenţii de la inginerie.

Romeo şi Julieta, o altfel de chimie a emoţiilor

Proiectul va continua la un alt nivel, mult mai interesant. Pentru noul an universitar, tinerilor le-a fost pregătită o surpriză foarte plăcută, o idee inedită pentru Iaşi - o piesă de teatru, pusă în scenă de ei, de colegii de la Arte şi de la alte facultăţi tehnice. Propunerea a venit de la Cosmin Pleşa, un tânăr regizor de la Timişoara, care a propus nu orice piesă, ci Romeo şi Julieta. Studenţii nu vor avea doar roluri pe scenă, ci vor trebui să-şi realizeze singuri decorurile, să-şi confecţioneze costumele şi tot ce implică o piesă de teatru. Or, această interactivitate şi dialogul deschis cu studenţi de la facultăţi cu profiluri diferite va rupe acea perdea invizibilă după care se ascund atunci când sunt în lumea virtuală. Asociaţia «Chemis» a Studenţilor din cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului «Cristofor Simionescu» se va confrunta cu cea mai mare provocare lansată de la înfiinţarea ei şi până acum, iar cei care se vor implica în procesele de distilare a ideilor vor avea şansa să-şi descopere faţete nebănuite ale personalităţii, a încheiat prof. univ. dr. Nicolae Hurduc. În proiect urmează a fi implicaţi minimum 60-80 de studenţi de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului şi din alte facultăţi (în principal de la Arte), dar şi peste 20 cadre didactice şi specialişti din domeniul Artelor Vizuale.

 

În această toamnă îşi va deschide porţile Studioul Alchemic, în cadrul căruia vom încerca împreună să ne însuşim secretele Pietrei Filosofale şi să spargem tiparele clasice ale cunoaşterii” -- prof. univ. dr. Nicolae Hurduc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei