Cum folosim anxietatea în dezvoltarea copiilor

default

Dimensiune font:

| 01-09-2016 06:47

În jurul nostru vedem copii care se agaţă de braţele părintelui când trebuie să intre în sala de clasă, copii care atunci când observă furnici sau aud diverse zgomote se sperie, ţipă şi fug * atitudinea lor arată clar un grad ridicat de anxietate


În doză mică, anxietatea este benefică pentru că determină copiii să evite pericolele, să ia decizii şi măsuri eficiente şi să acţioneze la capacitate maximă. Relaxarea completă nu este utilă în cazul unui examen unde este necesară agerimea minţii, o modalitate de răspuns rapid sau de reacţie imediată. Este nevoie de teamă atunci când există un pericol real pentru că ea îi ajută să reacţioneze, îi impulsionează să ceară ajutor, să fugă, să se ascundă.


Consecinţele unui nivel crescut de anxietate
Când însă anxietatea are un nivel ridicat, disconfortul pe care copiii îl resimt este unul intens. Acesta poate îmbrăca mai multe forme. „Pot exista senzaţii fizice (bătăi puternice ale inimii, muşchi încordaţi, transpiraţie, tulburări gastrointestinale), ticuri nervoase (roaderea unghiilor, a jucăriilor, tragerea de păr), tipare comportamentale de timiditate, perfecţionism, compulsivitate şi încercarea de a controla mediul în care se află, spaime reale sau imaginare”, a explicat psihoterapeutul Ştefania Plai.


Atât temperamentul, cât şi traumele pot juca un rol important în apariţia anxietăţii, însă de multe ori părinţii sunt cei care creează anxietatea copiilor, fără să-şi dea seama de acest lucru. O atmosferă familială de protecţie exagerată sau nervozitate poate să conducă la aceste manifestări. Reproşurile reciproce dintre părinţi cu privire la neasigurarea securităţii celui mic sumatizate în fraza deja celebră „Ai grijă...copilul!“ reprezintă un context prielnic pentru dezvoltarea comportamentelor de tip anxios. „Dacă părinţii tratează viaţa cu teamă, copiii vor învăţa să facă acelaşi lucru. Ei vor învăţa de la părinţi să fie mereu în alertă maximă, având sistemul de analiză deviat mult spre situaţiile cu potenţial risc“, a atras atenţia psihoterapeutul.


Părinţii se simt de multe ori neputincioşi când copiii lor devin anxioşi şi observă dificultatea de a ţine balanţa în echilibru. „Un părinte îşi doreşte să ştie exact ce are de făcut copilul în caz de cutremur, dar să nu se gândească la asta de fiecare dată când intră într-o clădire. Îşi doreşte să-l vadă pe copil cum îşi verifică temele şi-şi corectează greşelile observate, dar nu să fie perfecţionist şi să rupă foile dacă a greşit. Îşi doreşte să respecte regulile de igienă, dar nu să se spele din cinci în cinci minute pe mâini“, a continuat Ştefania Plai.


Anxietatea este evidentă de cele mai multe ori, însă sunt şi cazuri în care copiii au anumite manifestări dintre cele enumerate, părinţii sau profesorii neştiind că este vorba despre anxietate, pentru că aceasta se manifestă în moduri foarte diferite. De exemplu, sunt copii care aleargă nestingheriţi prin curtea şcolii, ciocnindu-se de colegi şi cadre didactice. Anxietatea poate fi o cauză a acestui comportament foarte des întâlnit în şcoli şi grădiniţe. Unii copii, îngrijoraţi fiind că nu au cu cine se juca, neavând formate abilităţile sociale necesare citirii situaţiei în care se află şi alăturării în cadrul unui joc organizat, aleargă de ici-colo în timpul pauzei, ciocnindu-se de ceilalţi tocmai pentru că evită contactul vizual cu ei.


Ce se întâmplă la nivel fiziologic
Când creierul percepe o ameninţare, sângele este pompat cu putere de către inimă spre braţe şi picioare. Muşchii se încordează, iar respiraţia şi ritmul cardiac se accelerează. Hormonii şi neurotransmiţătorii invadează pentru a da agerime şi putere. Cascada de evenimente din corp îi derutează foarte tare pe copii. Sunt pregătiţi de acţiune, dar nu există un duşman real. E ca şi cum ar antrena şi pregăti o oaste întreagă de soldaţi şi nu ar exista niciun pericol. Tensiunea se acumulează toată în corp şi asta conduce la neastâmpăr, nervozitate, agitaţie. „În aceste cazuri, vorbindu-le copiilor şi explicându-le că simptomele fizice pe care le simt ei au o explicaţie, îşi vor accepta senzaţiile în loc să creadă că sunt semnale ale unui pericol iminent. Antrenându-le abilităţile sociale de relaţionare în grup, anxietatea socială va scădea şi se vor putea integra în cadrul activităţilor de joc împreună cu colegii şi prietenii”, a fost sfatul psihoterapeutului.


Abordarea cognitiv-comportamentală a fricilor prin joc şi distracţie se face conform vârstei şi specificului fiecărui copil şi este foarte utilă în astfel de situaţii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei