Cum ne formăm deprinderile în timpul vieţii

default

Dimensiune font:

| 28-04-2016 07:05

Fiecare dintre noi când ne naştem venim cu un CD gol pe care începem să înregistrăm tot ceea ce se întâmplă în jur – emoţiile părinţilor, trăirile prietenilor, ale superiorilor, tiparele familiei * potrivit Analizei Tranzacţionale, ne scriem intriga principală la începutul vieţii, când suntem încă mici şi când nu ştim decât câteva cuvinte * mai târziu, în copilărie, adăugăm detalii acestei poveşti 

 Cea mai mare parte este scrisă până la şapte ani şi poate fi modificată în perioada adolescenţei. Când ajungem la vârsta adultă nu mai suntem conştienţi de povestea pe care am scris-o; cu toate acestea, o vom trăi cu siguranţă în mod scrupulos. „Fără a fi conştienţi, ne lansăm în viaţă, astfel încât să ajungem la scena finală pe care am decis-o când eram mici”, spune Ian Stewart, un cunoscut psiholog specializat în Analiză Tranzacţională. Povestea inconştientă a vieţii noastre se numeşte „script”, a cărui analiză atentă ne ajută să înţelegem cum ajung oamenii, inconştient, să-şi creeze probleme şi ce pot face ca să le rezolve.

Priveşte-te în oglindă

Când suntem copii ne este uşor să creăm un script, pe care îl considerăm drept cea mai bună strategie pentru a supravieţui şi a ne apăra de ceea ce este în jur. În timp, scriptul va rula foarte bine şi, dacă nu suntem atenţi, la vârsta adultă ne va aduce înapoi în vremurile în care eram lipsiţi de apărare. Se întâmplă deseori să ne simţim, fără motiv, neputincioşi în faţa unor persoane, temători sau să ne situăm într-o poziţie de subordonare, deşi profesional vorbind suntem măcar egali. Ei bine, în acel moment retrăim, inconştient, anumite situaţii din copilărie. Este important să le conştientizăm şi să le lăsăm deoparte fiindcă ne vor aduce mari deservicii în viaţa de zi cu zi. Copil fiind, suntem convinşi că uneori lumea din jur este plină de pericole şi deformăm realitatea. În timp, credinţele îşi fac loc adânc în subconştient şi pot răbufni în circumstanţe dintre cele mai variate. Atunci când menţinem scriptul, intrăm în relaţii adulte, care sunt o repetiţie a relaţiilor pe care le-am avut cu părinţii noştri când eram copii şi facem acest

lucru fără să ne dăm seama. Analizându-ne atent comportamentele vom vedea că avem aceleaşi explozii de furie ca ale tatălui, că putem fi agasanţi cu solicitările noastre, aşa cum poate făcea mama, că suntem răutăcioşi fiindcă aşa am văzut şi înregistrat în registrele interne de la alte rude sau educatori. Recomandarea este de a analiza permanent comportamentele, de a înţelege emoţiile care le generează şi de a le modifica atunci când constatăm că ne determină să avem reacţii total nepotrivite.

Renunţă la bagajele emoţionale inutile

Când ne jucăm piesa scrisă în copilărie în viaţa adultă mascăm sentimentele autentice prin cele care ne-au fost permise în copilărie. Adică, putem zâmbi forţat în faţa unor autorităţi fiindcă aşa făceam şi faţă de părinţii autoritari, ne putem exprima cu greutate impresiile fiindcă ni s-a spus cândva că părerea noastră fie nu contează, fie nu este bună, putem avea teama de respingere fiindcă învăţătorul sau unii dintre profesori au avut comportamente agresive, putem lega foarte greu relaţii fiindcă nu ni s-a permis cândva să avem prietenii pe care ni-i doream. Astfel de trăiri sunt cunoscute drept sentimente parazite, pe care le stocăm şi care ies la iveală în situaţii de criză.

Ca să putem deveni cea mai bună variantă a noastră este nevoie să punem lumină pe strategiile pe care le-am creat când eram copii, să înţelegem că nu ne mai sunt utile şi să le înlocuim cu altele care ne pot ajuta în evoluţie. Ian Stewart spune că „avem nevoie să ieşim din script şi să câştigăm autonomia. În acel moment vom avea o conştiinţă clară, vom avea spontaneitate şi capacitatea de a fi intim”. Cu alte cuvinte, ne vom permite să ne folosim toate resursele pentru a rezolva problemele, pentru a ne fixa obiective clare şi pentru a găsi strategiile adecvate atingerii lor. Clarificarea scriptului este una dintre principalele căi de evoluţie. Atât timp cât ne va fi neclar vom repeta tot felul de greşeli, ne vom regăsi în situaţii dificile, vom avea greutăţi în plan profesional, în relaţii, în afaceri. În acel moment, ceilalţi sau mediul în care trăim nu ne mai pot determina să ne simţim sau să ne comportăm într-un anume fel. Ei pot exercita presiuni asupra noastră, dar este mereu decizia noastră personală de a le ceda. Fiecare dintre noi este responsabil de propriile sentimente, comportamente şi schimbări.

 

Postulatul fundamental în Analiza Tranzacţională este că oamenii sunt OK. Asta înseamnă că noi avem valoare, importanţă şi demnitate ca persoane. Eu mă accept ca persoană şi vă accept ca persoane. Este o afirmaţie care priveşte esenţa persoanei mai degrabă decât comportamentul său - a fi mai degrabă decât a face.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei