Cum pregătim copilul pentru prima zi de grădiniţă

default

Dimensiune font:

| 08-09-2016 05:50

Intrarea pentru prima dată în colectivitate a copiilor reprezintă un moment frumos al oricărei familii, dar care poate fi umbrit de frica părinţilor că micuţii nu se vor mai dezlipi de ei la intrarea în sala de grupă * unii părinţi se tem că nu se vor acomoda şi de aceea intră, fără să dorească acest lucru, într-o centrifugă a grijilor pentru prima zi de grădiniţă * frica de abandon este una dintre cele mai intense temeri ale copiilor, pe care o trăiesc intens în primele zile de grădiniţă

 

 

Debutul grădiniţei este resimţit ca frustrant pentru părinţi mai mult decât pentru copii. Fiind o încercare importantă pentru ambele părţi, este utilă o pregătire în acest sens. Grădiniţa este un loc nou. Pregătirea, pas cu pas, este de preferat să înceapă încă din timpul vacanţei.

Paşi pentru pregătirea copiilor pentru prima zi de grădiniţă

Copiii funcţionează la nivel concret-intuitiv şi de aceea noţiunea de grădiniţă va fi necesar să le fie explicată foarte clar. Pot viziona împreună materiale cu activităţi specifice grădiniţelor. „Părinţii pot încuraja discuţiile cu copii mai mari (vecini, prieteni) care merg deja la grădiniţă pentru a le povesti despre ceea ce presupune aceasta. Chiar ei înşişi pot povesti copiilor cum a fost când au mers ei pentru prima dată la grădiniţă. Amintirile acestea le pot arăta copiilor că părinţii înţeleg cu adevărat neliniştea lor. Le pot spune astfel: «Când mă ducea pe mine mama la grădiniţă, îmi spunea în fiecare zi că o să se întoarcă. Şi se întorcea». E bine, ori de câte ori trec pe lângă clădirea grădiniţei, să le-o arate «Uite, grădiniţa ta. Aici te vei juca, vei mânca şi vei avea prieteni». Când trec pe lângă o altă clădire de grădiniţă să le-o prezinte şi pe aceea «Uite, şi aceasta este tot o grădiniţă. şi aici vin copii care se joacă»”, a sugerat psihoterapeutul Ştefania Plai.

Citește și

„Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând”

Foarte util este ca părinţii să iniţieze jocuri de rol cu copiii lor ,,De-a mersul la grădiniţă”, în care să insereze felul în care-şi iau la revedere, cum intră în clasă şi fac cunoştinţă cu alţi copii. „O idee bună este să se schimbe rolurile şi părinţii să-i lase pe copii să joace rolul părinţilor care-şi însoţesc copiii la grădiniţă sau al educatoarei şi să afle tocmai de la ei cuvintele care i-ar linişti la despărţire. Dacă este posibil, pot merge în vizită la grădiniţă înainte de începerea anului şcolar pentru a se familiariza cu cadrul didactic şi cu spaţiul”, a completat psihoterapeutul. Explorarea din timp a spaţiului de joacă special amenajat din curtea grădiniţei, chipul educatoarelor şi chiar interacţiunea cu copiii care frecventează cursurile de vară va fi o oportunitate pentru a se acomoda în spaţiul nou.

Insistarea pe autonomia personală va fi necesară dacă părinţii optează pentru programul prelungit, învăţându-i să folosească toaleta, să mănânce şi să se îmbrace singuri, atât cât vor putea. Aceste deprinderi vor fi definitivate şi pe parcursul grădiniţei. Cu aprobarea cadrului didactic, părinţii pot îngădui copiilor să aducă de acasă jucăria preferată, fotografia mamei sau orice alt obiect mic important şi familiar lui.

Prima zi de grădiniţă

Dacă este posibil, părinţii pot lăsa fraţii mai mici cu o rudă sau o bonă în primele zile de grădiniţă. Pentru un copil, vederea mamei care se îndepărtează cu frăţiorul de mână şi lăsându-l doar pe el într-un spaţiu nou, poate face mai dificilă despărţirea. Aflaţi la uşa clasei, cea mai grea încercare este de gestionare a propriilor emoţii. Părinţii au emoţii mari, au propriile îndoieli, frici, neîncrederi şi această stare se va transmite copilului. Ei încearcă aceste sentimente contradictorii şi le perpetuează prin ceea ce comunică. Le spun copiilor să rămână la grădiniţă, că ei merg la locul de muncă, însă tonul vocii şi ezitarea le trădează sentimentele de îngrijorare. Copilul simte şi începe să plângă. Se întâmplă des să vorbească în preajma copiilor cu alţi părinţi despre grijile pe care le au, iar aceste discuţii cresc anxietatea. Părinţii transmit semnale contradictorii copiilor. Verbal le spun să meargă în clasă, iar limbajul nonverbal transmite contrariul”, a explicat Ştefania Plai.

A fi sigur pe sine, ferm şi calm în acelaşi timp, ca părinte, ca şi când nimic deosebit nu s-ar întâmpla, va oferi copilului siguranţă. La intrarea în clasă, părintele poate oferi o îmbrăţişare caldă copilului, un pupic, apoi, după ce s-a dezlipit de el, îi transmite calm şi ferm că va pleca, asigurându-l că se va întoarce atunci când acesta va face o anumită activitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei