Cum sa reduci cheltuielile si sa economisesti BANI

default

Dimensiune font:

| 05-10-2013 19:05

Traim vremuri parca tot mai grele si bugetul multor familii s-a redus, uneori, dramatic, asa ca suntem cu totii nevoiti sa ne reorganizam si regandim atat stilul deviata cat si cheltuielile normale ca sa putem trece cu decenta de aceasta perioada.

 Vrem nu vrem, trebuie sa acceptam faptul ca cea mai buna metoda de a economisi este sa reducem cheltuielile. Incepe prin a face o lista cu toate cheltuielile planificate pentru luna urmatoare. Apoi imparte o foaie de hartie in doua, pe lungime si scrie intr-o parte NEVOI si in cealalta DORINTE. Acum trece cheltuielile lunare in cele doua coloane. Nevoile sunt cheltuielile fara de care familia nu poate supravietui (mancare, chirie, electricitate, rata la casa, etc.) si la Dorinte trece acele lucruri pe care v-ar placea sa le aveti, dar nu sunt vitale pentru supravietuire (un storcator de fructe, un ruj bun, o a treia sau a patra pereche de blugi, inca o pereche de ghete pentru copil, desi acum are ce purta pana in primavara, etc.). O data identificate si catalogate astfel cheltuielile casei, vei constata ca iti e usor sa decizi la ce trebuie renuntat pentru a strange cureaua. Daca ai nevoie de sugestii, iata cateva:

 Redu cheltuielile pe mancare si produse pentru casa

Chiar daca ti-e mai usor sa faci cumparaturile la coltul blocului, fa un efort si mergi la un hipermarket. Acolo poti gasi anumite marci cu pret redus la aproape fiecare produs pe care vrei sa-l cumperi. Alege dintre toate sortimentele unui produs pe cel cu marca proprie hipermarketului in care te afli. Acestea au, de obicei, si cel mai convenabil pret. Fa-ti lista de cumparaturi inainte de a pleca de acasa si nu te abate de la ea.

 Redu cheltuielile pe haine si incaltaminte

Pune pe hartie doar obiectele strict necesare familiei si profita la maximum de perioadele de reduceri. Mergi prin cat mai multe magazine inainte sa cumperi ceva, ca sa nu te trezesti ca gasesti doi metri mai incolo aceiasi pantofi cu 100 de lei mai ieftini decat i-ai cumparat tu. Descopera outleturile si magazinele de fabrica din orasul tau sau din apropiere si nu te jenasa intri si in magazinele Second hand, pentru ca… uneori, daca ai rabdare si ochi de vultur, poti gasi haine mai bine lucrate si din materiale mai de calitate decat in magazinele de fitze. Daca te orientezi spre croieli clasice, n-ai cum sa dai gres, pentru ca acestea nu se demodeaza niciodata. Targurile de strada ale micilor producatori iarasi sunt o sursa buna de haine si incaltaminte cu preturi mici, de producator.

 Redu consumul de benzina

Daca ai masina, poti face economii substantiale la benzina cu putina planificare. Nu mai fa drumuri separate pentru orice plata de facturi sau vizita, ci incearca sa cumulezi cat mai multe lucruri de rezolvat intr-un singur drum. De exemplu, in drum spre birou, te poti opri sa lasi copiii la scoala, sa platesti rata la banca, sa pui la posta felicitarea pentru unchiul George si sa iei si o floare in ghiveci (ca sa tina peste zi) pentru vizita de diseara, la socri. O alta modalitate de a economisi timp si benzina la platafacturilor este sa ti le faci on-line. Camtoate bancile ofera acum acest serviciu si vei constata ca ce rezolvai inainte in jumatate de zi, poti rezolva acum in jumatate de ora, in pijamale, cu cafeaua in fata. Iar costul serviciului e sub cat te-ar fi costat benzina daca ai fi facut aceste drumuri cu masina.

 Redu costul vacantelor

Doar pentru ca e criza nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la vacanta anuala. Insa in loc sa te duci in statiuni, e mai ieftin si, poate, chiar mai distractiv, sa mergi in vizite la prieteni sau rude care locuiesc in alte orase. Eventual, daca va intelegeti, puteti face schimb de case pentru o saptamana doua, vara, si astfel nici nu le ramaneti datori si va simtiti mai in largul vostru cu totii.

 Redu costul distractiilor

Din pacate, iesirile in oras la restaurant sau la film vor trebui reduse drastic, daca nu chiar eliminate. Insa asta nu e neaparat un lucru rau. Poti organiza acasa seri de film in familie. Alegeti impreuna un film pe DVDsau la TV pe care sa vreti sa-l vedeti cu totii, faceti floricele si va distrati impreuna cu bani putini. In plus, puteti face cate pauze vreti, puteti comenta cat de mult va lasa ceilalti membri ai familiei si puteti sta mult mai comod decat la cinema. Asta ca sa nu mai vorbim de beneficiul de a petrece timp in familie si de discutiile interesante pe care le poti avea cu copiii dupa ce ati vazut filmul.

 Fa-ti un fond de urgente

Stiu ca suna fantezist in aceste timpuri, dar daca strangi cureaua, folosind ideile de mai sus precum si propriile tale idei, poti sa pui deoparte niste bani pentru situatii de urgenta. Gandeste-te de cate ori nu ai simtit ca iti cade cerul in cap cand te-ai trezit ba ca ti se strica frigiderul in toiul verii, ba ca unul din membrii familiei a avut o urgenta medicala, ba alta situatie neprevazuta in care ai fost nevoit sa te imprumuti urgent ca sa o scoti la capat. Incepe sa pui deoparte niste bani (oricat de putini) la fiecare salariu, dar sa nu te abati de la aceasta decizie. Stabileste-ti si o suma – tinta, realista, dar semnificativa, pe care sa o acumulezi pana la sfarsitul anului in fondul de urgente. Chiar daca nu vei acoperi toata suma necesara la urmatoarea urgenta, macar vei avea o parte din ea si nu va mai trebui sa te indatorezi prea mult.

 

Sursa: sfatulparintilor.ro

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei