De ce s-au suparat romanii pe Uniunea Europeana? Explicatii de la sociologi pentru prabusirea increderii

default

Dimensiune font:

| 19-10-2018 13:57

Cand, la ora 16:30, in dupa amiaza zilei de 10 august, maiorul Laurentiu Cazan, seful dispozitivului de interventie al Jandarmeriei din Piata Victoriei, a dat ordinul de a fi trasa prima salva de gaze lacrimogene asupra multimii, nu se astepta la implicatiile pe care le va avea decizia sa si cum va transforma Romania reprimarea violenta a unei manifestatii pasnice si cu ce consecinte.
 

Ce s-a intamplat in acea dupa-amiza de vara a schimbat intreaga arhitectura politica, iar acest lucru se profileaza in ultimul barometru de opinie realizat de Parlamentul European publicat miercuri, 17 octombrie.

Increderea cetatenilor romani in Uniunea Europeana s-a prabusit cu zece procente intr-un interval de cinci luni, de la 59%, in aprilie 2018, la 49%, in septembrie 2018. Este cea mai mare cadere inregistrata intr-un stat european din cele 28 cate sunt in Uniune.

Mai mult, Romania are cel mai ridicat procent de cetateni dintre toate statele membre care spun ca tara lor se misca intr-o directie gresita, 81%. Si toate acestea se intampla intr-o Uniune Europeana in care increderea a urcat la cel mai inalt nivel din 1992 si pana acum.

62% dintre cei 508 milioane de locuitori ai UE (peste 300 de milioane) considera ca a face parte din aceasta comunitate e un lucru bun pentru ei si pentru tara lor.

"In Romania, care va fi urmatoarea la presedintia rotativa a Consiliului Europei, contextul turbulent national prin care a trecut tara incepand cu luna august (referire la 10 august - n.red.) pare sa afecteze si indicatorii sai de sustinere a Uniunii, in trecut, in mod traditional, aflati la un nivel inalt.

In Romania au loc, in ultimele luni, numeroase proteste fata de Guvern pentru a denunta coruptia si revizuirea sistemul judiciar. In acest sondaj, nemultumirea nationala pare sa se reflecte asupra perceptiei exprimate de respondentii romani cu referire la UE, ilustrat de indicatorii descrescatori prezentati", scrie in documentul publicat de Parlamentul European.

Romanii sunt constienti ca apartenenta la Uniunea Europeana e un lucru bun, dar sunt suparati pe ea

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la Consiliul European, a comentat in fata jurnalistilor aceasta prabusire a increderii in institutiile europene, sugerand ca este un efect al guvernarii dezastruoase PSD-ALDE.

"...nu este o veste buna, dar cum stim, aprecierea unei natiuni asupra problemelor europene tine, de regula, de problemele interne, mai mult decat de problemele europene si confuzia generala creata de coalitia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenta in care se legifereaza, dezbaterile interminabile pe justitie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordeaza o conduita total contrara asteptarilor populatiei si ale partenerilor europeni, toate acestea au dus si la reactii ale partenerilor europeni si intreaga situatie, care este nemultumitoare... a dus la aceasta scadere", a declarat presedintele.

Prabusirea increderii in Uniunea Europeana, coroborata cu faptul ca peste 80% dintre romani cred ca tara lor se indreapta intr-o directie gresita, arata ca in public s-a instalat o "stare de furie", una sesizata de mai multi sociologi.

Cota incredere Romania in Uniunea Europeana

Topul increderii in Uniunea Europeana. Romania, in decurs de cinci luni, a coborat de la 59% la 49% - Eurobarometru, septembrie 2018, Parlamentul European

"E vorba de furie, de o nemultumire de moment. Romanii sunt constienti de faptul ca apartenenta la Uniunea Europeana e un lucru foarte bun. In acelasi timp, poti sa fii nemultumit de cum se comporta cineva cu tine.

Personal, nu-mi place cum liderii europeni se raporteaza la Romania in ce priveste dialogul politic de aici. E o chestiune cat se poate de simpla. Aceasta idee se vede in acest sondaj", ne-a declarat sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Cifra euroscepticismului: 15 procente

In barometrul de opinie publicat de Parlamentul European, apare un paradox legat de Romania. La intrebarea daca ar fi un referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana, cum ati vota? Cetatenii romani, in proportie de 65%, au raspuns ca ar vota pentru a ramane in cadrul Uniunii. Aceasta cifra vine, aparent, in contradictie cu prabusirea increderii de la 59% la 49%, din aprilie pana in septembrie.

"...in Eurobarometru exista o cifra care mie imi spune exact care este dimensiunea euroscepticismului in Romania. E o intrebare despre cum anume ati vota la un referendum pentru ramanerea in UE. Numai 15% dintre respondenti spun ca nu ar dori sa ramana in Uniunea Europeana, 65% sunt pentru.

Exista euroscepticism in Romania la nivelul de 15%. El este alimentat foarte mult de agenda interna, foarte mult de discursul iliberal si nationalist din ultima vreme care opune interesele nationale cu cele europene. In mentalul colectiv exista elemente de romanism si vad ca, usor, usor e speculat de politicieni, pe ideea ca aici noi facem regulile, nu avem nevoie de Uniunea Europeana", explica Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman de Evaluare si Strategie, IRES, pentru Ziare.com.

Confruntarile politice interne si continua stare de tensiune au afectat increderea in Uniunea Europeana

Dan Jurcan confirma faptul ca exista un segment de populatie care se arata dezamagit de reactia Uniunii Europene in ce priveste situatia politica din Romania.

"Intr-adevar, asistam la un soi de polarizare in societatea romaneasca in ce priveste perceptia Uniunii Europene. Pe de-o parte, cei care sunt pro europeni, persoane tinere, in varsta de pana la 40-45 de ani, din mediul urban, care sunt pro europeni si care, in general, asteapta, hai sa nu spunem interventionism, dar o atitudine mai ferma a Uniunii Europene - stim asta pentru ca si noi, la IRES, am facut studii si am descoperit acest profil - care are aceste asteptari (de la Uniunea Europeana - n.red.) in momentul in care apar probleme politice la nivel national.

Dar avem si celalalt segment, in general situat in mediul rural, mai in varsta si care voteaza preponderent stanga si care, de regula, este alimentat cu acest mesaj eurosceptic, iliberal si care crede ca Uniunea Europeana intervine prea mult", a explicat Dan Jurcan.

Aceasta prabusire de zece procente in cinci luni in ce priveste increderea romanilor in Uniunea Europeana e pusa pe seama convulsiilor politice interne si de catre sociologul Cristian Andrei.

Intrebare referendum ramanere in Uniunea Europeana

La intrebarea Daca, in tara dumneavoastra, se organizeaza un referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana, ce ati vota? cetatenii romani au raspuns in proportie de 65% ca nu sunt de acord ca Romania sa paraseasca UE - Eurobarometru, septembrie 2018, Parlamentul European

"...a fost si o problema legata de sezonul politic intern. E vorba de turbulentele politice care par ca nu se mai termina, culminand cu evenimentele din 10 august. A fost un factor care a afectat, in general, moralul romanilor si perceptia ca lucrurile merg intr-o directie gresita", a explicat pentru Ziare.com Cristian Andrei, sociolog si consultant la Agentia de Rating Politic.

Campania pentru referendum a avut si ea o contributie importanta

De asemenea, aceasta modificare abrupta de perceptie are si alte cauze: "...campania de la Referendumul pentru familie... a fost extrem de agresiva si a avut specificul de a fi scos la lumina un puternic discurs autohtonist, cu valente anti-europene" si ar mai fi "accentuarea puternica a discursului identitar din partea actualei Puteri despre natiune si utilizarea unor temeri fata de straini...", dar si o noua "accelerare a migratiei catre Uniunea Europeana, un nou val care afecteaza profund familiile si demografia Romaniei", a declarat sociologul Cristian Andrei.

Chiar daca exista fluctuatii mari in ce priveste increderea in Uniunea Europeana, realizatorii barometrului de opinie au fost surprinsi de prabusirea acesteia in Romania, o tara in care nivelul de incredere era, in mod "traditional", ridicat, iar aceasta scadere are o cauza politica provocata de guvernarea PSD-ALDE.

"Guvernarea interna fixeaza o atmosfera generala, pozitiva sau negativa, in care se pot dezvolta teme legate de UE sau de identitatea nationala. In cazul Romaniei, in ultimii doi ani, confruntarea permanenta a polarizat societatea, a creat un sentiment negativ... Toate acestea pot favoriza si o opinie negativa fata de Europa", spune sociologul Cristian Andrei.

Reactia fortelor de ordine in data de 10 august, uimirea si teama oamenilor ca la 30 de ani de la prabusirea dictaturii Ceausescu un regim politic poate produce atata suferinta a rascolit societatea, generand o unda de soc cuantificabila in sondajul gigantic publicat miercuri de Parlamentul European.

Astfel se consemneaza prima mare reactie de dezamagire a romanilor fata de Uniunea Europeana, o constructie atat de profitabila pentru ei si multa vreme, atat de draga. Acest rezultat spune ceva si despre incapacitatea Comisiei Europene de a gasi solutiile potrivite pentru a sanctiona un regim politic populist si iliberal care nu are nicio legatura cu valorile europene. ziare.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei