Depresia de primavara: de unde vine si cum scapam de ea

default

Dimensiune font:

| 02-04-2014 15:50

Venirea primaverii aduce cu sine o stare de bine multor persoane si, totusi, se intampla adesea ca multi dintre noi sa fim incercati de stari opuse de spirit, concretizate cu episoade de depresie. Psihologic, problema se numeste tulburare afectiva sezoniera sau, mai simplu, depresia de primavara.

Zilele tot mai lungi si incalzirea vremii poate revigora starea de spirit a unora, dar si favoriza depresia altora. Potrivit cercetatorilor de la South University din SUA, odata cu schimbarea sezonului au loc modificari si in comportamentul uman, in nivelul de energie, in dorinta de socializare si chiar in programul de somn.

 Daca multi se bucura de temperaturile tot mai mari si de soarele care, in pofida ultimelor zile de ploaie, isi face tot mai simtita prezenta, unele persoane pot fi incercate, in aceasta perioada, de episoade de depresie, pe care specialistii in psihologie le descriu ca facand parte din tulburarea afectiva sezoniera sau, popular, depresia de primavara.

 Tulburarea afectiva sezoniera poate aparea la fiecare schimbare a anotimpurilor, manifestatiile diferand insa. Depresia de iarna se concretizeaza prin lipsa de energie, nevoia mai mare de somn si prinderea in greutate, ca urmare a poftelor alimentare tot mai mari. Depresia de vara include simptome precum anxietatea, insomnia si lipsa poftei de mancare, pe fondul temperaturilor ridicate, ce poate duce la pierderea catorva kilograme.

 Zile insorite, stari depresive

Insa depresia de primavara este cel mai dificil de indurat dintre toate, pentru ca cel care este incercat de ea se simte coplesit de starile accentuate de tristete, tot mai evidente si deranjante atunci cand, per ansamblu, toti par veseli de incalzirea vremii si de razele soarelui.

“Cel care sufera de depresia de primavara are senzatia ca toti sunt fericiti in jurul lui, cu exceptia sa”, explica doctorul Kathryn Klock-Powell, coordonator clinic la Departamentul de Consiliere Profesionala din cadrul sucursalei di Savannah a South University.

 Depresia de primavara, inca un mister pentru specialisti

 Cauza exacta a depresiei sezoniere este inca necunoscuta, dar multi experti sunt de parere ca un anume dezechilibru al substantelor chimice din creier, generat fie pe fondul unei mosteniri genetice, fie din cauza unor evenimente neplacute prin care a trecut persoana depresiva, sunt una dintre cele mai importante cauze ale tulburarii afective sezoniere.

 Medicul Klock-Powell sustine ca si expunerea tot mai mare la razele soarelui poate fi una dintre cauze, caci depresia de primavara nu apare pe toate zonele Globului. Spre exemplu, in Florida, denumit si “Statul razelor de soare”, frecventa depresiilor de primavara este mult mai mare decat in alte zone unde soarele nu este atat de puternic. Mai mult de atat, studiile au arata ca locuitorii Islandei nu sufera de tulburarea afectiva sezoniera.

 Specialistul de la South University recomanda celor care sufera de depresia de primavara sa caute ajutor psihologic daca tulburarea se extinde pe o perioada mai lunga: “Este considerat normal sa fii depresiv cateva zile, dar daca starea persista mai multe saptamani, este cazul sa ceri ajutor”.

 CUM SCAPAM DE DEPRESIA DE PRIMAVARA

 Desi oamenii de stiinta si psihologii nu au putut identifica, inca, factorii exacti care genereaza depresia de primavara, solutii pentru a scapa de starile de tristete si apatie sunt numeroase.

 Evaluarea proprie

 In primul rand, cel care sufera de depresia de primavara trebuie sa-si reevalueze, pe cat posibil, starea de spirit. Chit ca este dificil, iar oamenii oricum sunt mari maestri in a se minti pe sine, o evaluare obiectiva este necesara pentru a identifica punctele dureroase si nemultumirile proprii. Odata cunoscute, sau macar partial cunoscute, chit ca nu gasiti solutii imediate pentru ele, este mai bine pentru fiecare om in parte sa stie cu ce se confrunta, decat sa traiasca intr-o negare si apatie continue.

 Dupa acest pas, evaluati-va si stilul de viata, obiceiurile zilnice. Acestea tin de la programul de somn, la cel de munca, la regimul alimentar si la eventualele vicii care au pus stapanire pe unii dintre noi.

 Programati-va ore de somn!

 In ceea ce priveste odihna, incercati sa va faceti un program de somn consecvent. Organismul este profung tulburat daca intr-o noapte va culcati la 02.00 dimineata si intr-alta la ora 09.00. Asadar, pe cat puteti, stabiliti-va un program de opt poate chiar noua ore de somn, iar intervalul de timp sa fie mereu acelasi. Un exemplu: de la ora 22.30 pana la 07.00.

 Atentie la alimentatie!

 Regimul alimentar de zi cu zi trebuie la randu-i evaluat. Urmati regula celor trei mese principale pe zi. Nu incepeti dimineata doar cu o ceasca de cafea (acompaniata si de o tigara, in cazul fumatorilor), ci cu un mic dejun copios care sa va puna in miscare metabolismul si sa va ofere energia de care aveti nevoie pentru a va incepe ziua.

 Nu uitati de masa de pranz si nici de cina. Incercati pe cat este posibil sa renuntati la junk food sau la fast food. Mai bine va luati la pachet, intr-o caserola, o portie de mancare facuta in casa, decat sa va multumiti cu chipsuri, cu sandvichuri cumparate la automat sau cu mancare de la fast-foodul din apropierea locului de munca.

 Renuntati la rontaitul din timpul zilei, mai bine optati pentru doua gustari intre mesele principale (intre mic dejun si pranz si intre pranz si cina), care pot consta in fructe, in legume (morcovi, spre exemplu) sau in iaurt.

 Faceti miscare!

 Daca tot a venit primavara si temperaturile au crescut, faceti cat mai multe plimbari. Fie parcurgeti o parte din distanta de la munca spre casa pe jos, fie ca iesiti in parc, fie ca va duceti chiar sa alergati un pic prin cartier sau prin parc. Indiferent ce alegeti, scopul este sa va puneti corpul in miscare. Letargia din timpul iernii si mancarurile mai grase si-au pus, cu siguranta amprenta, pe silueta. Dincolo de faptul ca puteti, astfel, da jos cateva kilograme si tonifia trupului, in timp ce faceti miscare, chiar si moderata ca intensitate, secretia hormonala a organismului este accelerata la randu-i, fapt ce faciliteaza toate celelalte functii.

 O vizita la doctor

 In aceasta perioada, nu ar strica sa faceti o vizita la medic care sa va trimita sa va faceti cel putin analizele de baza, care trebuie efectuate o data pe an. In cazul in care aveti si alte probleme medicale sau sunteti predispusi la afectiuni cardiovasculare sau la diabet, medicul va stii daca este cazul sa faceti si alte analize decat cele de baza.

 Dupa efectuarea analizelor, reveniti la medic pentru a vi le citi si a va prescrie, daca e cazul, un tratament sau suplimente de vitamine si minerale.

 Nu uitati ca perioada de iarna in care, de regula, consumam mai putine fructe si legume se concretizeaza prin astenia de primavara. Practic, ducem lipsa de vitamine si de minerale, fapt ce se transpune intr-o stare generala de oboseala.

 Totodata, s-ar putea sa aveti unele probleme cu ficatul, fie din cauza alimentatiei, fie din cauza unor medicamentele pe care le luati. Pilulele anticonceptionale ingreuneaza, spre exemplu, activitatea ficatului, motiv pentru care trebuie luate cu medicamente hepatoprotectoare. Asadar, recurgeti fie la hepatoprotectoare sub forma de pastile (de preferinta recomandate de medic), fie la ceaiuri care protejeaza ficatul.

 Pe de alta parte, puteti incerca si niste suplimente cu magneziu. Daca nivelul de magneziu din organism scade, apar starile de agitatie si de nervozitate. O capsula efervescenta sau o pilula de magneziu va poate linisti pe timpul zilei, motiv pentru care veti face mai bine fata activitatilor zilnice care trebuie, vrem nu vrem, duse la capat.

Lyla.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei