« Inapoi

Sfatul psihologului

Despre vulnerabilitate, cu empatie

Despre vulnerabilitate, cu empatie#1
Mărime font - +

De multe ori, vulnerabilitatea este asociată cu slăbiciunea şi neputinţa, fiind legată de imaginea unei persoane sensibile la durere sau jignire * a fi vulnerabili înseamnă, de fapt, să fim deschişi la realitate şi să avem curajul să ne lăsăm inima expusă

 

 

Capacitatea de a empatiza are strânsă legătura cu libertatea pe care ne-o oferim de a ne exprima sentimentele şi nevoile cele mai profunde. Acest lucru poate fi dificil uneori, mai ales atunci când considerăm că suntem datori să ne purtăm poverile emoţionale. Cu cât empatizăm mai mult cu ceilalţi, cu atât ne simţim mai în siguranţă, auto-exprimarea devenind mai uşoară, deoarece intrăm în contact cu umanitatea lor şi devenim conştienţi de ceea ce avem în comun.

De multe ori, dacă avem impresia că suntem umiliţi şi se abuzează de noi, putem să fim prea răniţi, prea furioşi sau prea speriaţi ca să mai putem empatiza. Există situaţii în care ne simţim respinşi atunci când ni se spune „nu” sau „nu vreau să…”. Mai ales în acele momente este important să răspundem cu empatie. Empatizând cu refuzul celuilalt, ne protejăm de tendinţa de a interpreta situaţia ca un afront personal. Atunci când ne concentrăm atenţia asupra sentimentelor şi nevoilor din spatele refuzului celuilalt, aflăm ceea ce doreşte acea persoană să evite sau de unde vine nevoia de auto-protejare.

Unul dintre mesajele cu care ne este greu să empatizăm este tăcerea. Atunci când ne blocăm în propriile noastre temeri este dificil sa fim atenţi la sentimentele şi nevoile exprimate de tăcere. Poate fi de ajutor să reflectăm la emoţiile şi sentimentele celeilalte persoane şi să facem vizibil ceea ce înţelegem, cu blândeţe şi atenţie. Uneori, dacă recunoaştem deschis că starea noastră de disconfort ne împiedică să răspundem empatic, celălalt ne-ar putea oferi empatia de care avem nevoie. Dacă şi celălalt trăieşte sentimente intense şi nu ne poate asculta chiar atunci, poate este util să ne îndepărtăm fizic de situaţia respectivă. În acest mod, ne oferim o pauză şi posibilitatea de a ne întoarce într-o dispoziţie diferită, în care să fim în măsură să oferim empatie.

Psihoterapeut Cătălina Ioana DASCĂLU

 

O legătură profundă în care intrăm în contact cu sentimentele şi nevoile celor cu care interacţionăm are menirea de a ne elibera de frica de deschidere.

Data publicarii: 20/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > LIFESTYLE > CORP SI MINTE

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 25.06.2017 - 6:42

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange