Friptură aromată de miel la grătar
Dimensiune font:
De Paşte puteţi prepara o excelentă friptură de miel, gândită în primul rând pentru cei ce au la îndemână un grătar pe cărbuni, dar care poate fi făcută şi în sub grill-ul cuptorului de acasă. Şi, în afara faptului că e absolut delicioasă, reprezintă şi o versiune absolut de luat în seamă pentru cei care s-au săturat de tradiţionala coacere în tavă şi ar vrea să încerce ceva nou. Iar dacă mai adaug şi faptul că nu se face greu deloc (doar dezosarea ar putea să ne încurce niţel) v-aş propune să trecem cât mai repede la treabă.
În primul rând aveţi nevoie de:
o pulpă de miel (cam 2.5 kg)
125 g muştar (din cel clasic, cu pasta netedă)
2 căţei de usturoi, zdrobiţi
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de zeamă de lămâie
2-3 fire de rozmarin (sau o lingură din cel uscat, dar nu măcinat)
sare şi piper.
Mai întâi dezosarea şi pregătirea. Faceţi nişte tăieturi perpendicular pe oase, de-a lungul lor, degajaţi-le cu grijă, fără să faceţi tăieturi inutile şi daţi ciolanele deoparte (poate o să faceţi un borş, poate aveţi câini…). Mai faceţi nişte tăieturi (nu complete) în părţile mai groase, ca să puteţi desface carnea într-o singură foaie, de o grosime cât de cât uniformă. Tăiaţi toate tendoanele pe care le vedeţi şi eliminaţi eventuala grăsime în exces (dar, dacă vă place la nebunie gustul de oaie, puteţi s-o lăsaţi în pace). Înfigeţi, în fine, două beţe de frigărui de-a lungul cărnii, pentru ca felia de carne cu greu obţinută să nu se deformeze la fript.
Amestecaţi bine restul ingredientelor şi turnaţi pasta obţinută într-un platou (tavă etc). Puneţi şi carnea, frecaţi-o bine pe toate părţile cu amestecul, astfel încât să fie complet acoperită, şi puneţi totul la frigider, să stea acolo minimum trei ore. Şi nu uitaţi: carnea făcută la grătar trebuie întotdeauna să fie la temperatura ambiantă când începem s-o frigem, pentru că dacă ar fi prea rece riscăm ori să rămână crudă în interior, ori s-o ardem prea tare până se pătrunde bine.
După cum spuneam, friptura asta se poate face şi pe grătar de cărbuni, şi sub grill-ul cuptorului (caz în care trebuie s-o aşezaţi pe o grilă şi să tapetaţi forma pe care va sta aceasta cu folie de aluminiu alimentar). Ungeţi carnea cu marinata rămasă prin vasul în care aţi marinat-o şi puneţi-o la fript, cam 25 de minute pe fiecare parte (dar depinde şi de cât de groasă v-a ieşit felia), eventual mai puţin, dacă vă place să fie mai în sânge.
Scoateţi beţele de frigărui, tăiaţi felii nu prea subţiri şi serviţi friptura noastră de miel la grătar cu o garnitură după plac, eventual şi cu o salată verde, iar în pahare un roşu nu prea greu, nici prea taninos, va fi cât se poate de nimerit.
www.costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau