Ghidul bunelor maniere: tinuta vestimentara in situatii oficiale

default

Dimensiune font:

| 21-11-2012 00:00

Ghidul bunelor maniere: tinuta vestimentara in situatii oficiale

 

De sute de ani oficialitatile fiecarui stat trebuie sa respecte un anumit protocol atunci cand ies in societate, mai ales cand vorbim despre intalniri oficiale, interviuri, petreceri si baluri, chiar si concerte sau spectacole. In prezent, aceste reguli de eticheta se mentin la fel de puternice, insa nu mai este numai de datoria celor care conduc un stat sau regalitatilor sa le respecte, in zilele noastre orice persoana poate avea ocazia sa ia parte la o intalnire oficiala.

Si astfel apare intrebarea: care sunt regulile de eticheta vestimentara in situatiile oficiale?

In orice tara aceste reguli cer o vestimentatie corecta, indiferent de ocazie, in plina armonie cu silueta. Se pare ca, oficial, a fi elegant nu inseamna o preocupare intensa numai pentru ceea ce este la moda, pentru cantitatea si pretul hainelor, ci mai degraba pentru alegerea unor materiale si croieli de calitate. Un aforism descrie perfect principala regula a vestimentatiei: mai degraba putin mai simplu decit un pic prea incarcat!

REGULI GENERALE

Printesa Victoria a Suediei si

Daniel Westling

In codul vestimentar al regalitatilor accesoriile barbatilor au mare importanta. Acestia intotdeauna trebuie sa aiba o camasa curata si bine calcata, o cravata discreta (in niciun caz epatanta prin culoare sau grafica) care se asorteaza perfect cu nuanta costumului, alaturi de pantofi si sosete.

In cazul femeilor o mare importanta o au culoarea, imprimeul si croiala, care trebuie armonizate cu aspectul fizic. Mai precis, o femeie cu tenul palid, mica de inaltime, cu o silueta mai plinuta trebuie sa se fereasca de nuante de galben, verde sau bej, de dungi orizontale si de pliseuri.

• Femeile nu trebuie sa isi ridice fusta cand se aseaza, chiar daca au ca scuza sifonarea vestimentatiei.
• La o receptie, pe timp de vara, un barbat nu trebuie sa isi scoata haina, daca nu este invitat sa faca acest gest. Iar daca poarta bretele sub nicio forma nu va face acest gest.

O pereche de pantofi reparata de trei ori este de preferat unei perechi noi nelustruite sau care se afla intr-un total dezacord cu haina. Nu oricine poate sa detina 10 perechi de costume barbatesti, insa oricine poate sa poarte un costum curat si de calitate.
Pantofii si geanta sunt cele mai importante pentru o femeie. Cu cat sunt mai de calitate, mai comode si mai simple, cu atat ele nu se demodeaza si ofera purtatoarei un confort care denota eleganta.

Bijuteriile trebuie asortate momentului zilei si ocaziei. Cele autentice nu se poarta decat in situatii deosebite. Un sirag de perle purtat la 7 dimineata va parea mai degraba o lauda decat o dovada de bun gust. Alege, mai degraba, un lantisor delicat si un pandativ asortat vestimentatiei.
• Singurele accesorii acceptate la un barbat sunt ceasul si verigheta, si un eventual ac de cravata, pentru evenimentele care se desfasoara seara.


TINUTA OFICIALA DE ZI

Printesa Letizia si Printul Felipe

Pentru ocaziile si situatiile care se desfasoara dimineata si dupa-amiaza, la care se impune o tinuta vestimentara de oras exista cateva reguli:

Pentru femei:

- o rochie scurta de sezon, un taior sau un deux-piece, din materiale si culori potrivite sezonului, in niciun caz materiale lucioase;
- accesorii discrete, manusi simple si palarie, toate asortate vestimentatiei;
- pantofi de zi cu tocuri joase sau medii, din materiale mate;
- palton, pardesiu sau haina de blana, in functie de sezon.

Pentru barbati:

- costum cu haina si pantaloni in aceeasi nuanta, nu foarte inchisa, cu o croiala obisnuita;
- camasa alba, sau cu dungi in culoare asortata costumului;
- cravata, sosete si pantofi asortate la nuanta costumului;
- manusile (neaparat din piele) se poarta numai cand se poarta si palarie;
- palton si pardesiu, numai daca vremea impune.

Alte precizari:
- costumul uni se poarta cu o camasi uni si o cravata cu dungi cat mai discrete;
- se poate asorta la o camasa in dungi o cravata uni;
- culoarea sosetelor se asorteaza cu cea a cravatei;
- cravata nu se poarta la camasa cu maneca scurta;

 

  

TINUTA OFICIALA DE SEARA

Trebuie sa tii cont si de tipul evenimentului, nu numai de ora la care se desfasoara. Astfel, pot exista baluri regale la care se impune o tinuta de seara, de culoare inchisa, care sa se desfasoare in cursul dupa-amiezei. Iata regulile pe care este indicat sa le respecti la un eveniment la care se impune o tinuta oficiala de seara:

Regina Rania si

Abbdullah II al Iordaniei

Pentru femei:

- rochie de seara de lungime medie sau lunga, nu scurta, din materiale pretioase: matase, lame, dantela, satin, catifea;
- manusi din piele, matase sau catifea, scurte la rochie cu maneci si lungi la rochie fara maneci;
- bijuterii discrete, dar elegante si pretioase;
- poseta-plic din piele, matase sau materiale lucioase, poate sa fie incrustata cu paiete, margele, cristale, etc., asortata in nuanta cu hainele;
- pantofi din piele lucioasa sau mata, inchisi in fata, fara degete la vedere;
- daca vremea impune, palton, pardesiu sau haina de blana in culoare inchisa.

Pentru barbati:

- costum intr-o culoare inchisa (negru, bleumarin, gri petrol), cu pantaloni si vesta in aceeasi nuanta, fie uni fie cu dungi discrete;
- camasa alba, cravata, lavaliera sau papion asortate la culoarea costumului sau papion alb la tinuta de frac;
- sosete negre, manusi din piele, numai daca se poarta si palarie;
- palton sau pardesiu daca este cazul, purtate intotdeauna cu manusi.

 

TINUTA OFICIALA FUNERARA

Astfel de ceremonii sunt deosebite si in cadrul lor se impun multe reguli. Se recomanda urmatoarea tinuta vestimentara:

Pentru femei:
- imbracaminte potrivita anotimpului, de culoare neagra;
- ciorapi negri, poseta neagra, pantofi negri;
- batista alba indoliata;
- manusi de culoare neagra;
- capul trebuie acoperit cu val negru sau palarie neagra;
- palton sau pardesiu de culoare neagra, daca vremea impune.

Pentru barbati:
- costum de culoare neagra, camasa alba;
- cravata, sosete si pantofi de culoare neagra;
- palton sau pardesiu de culoare neagra, daca vremea impune.

Alte precizari:
- la prezentarea de condoleante se recomanda o tinuta de culoare neagra sau de culoare inchisa. Haina neagra nu este obligatorie;
- la depunerea de coroane de flori sau jerbe se recomanda folosirea tinutei de culoare inchisa.

Inmormantarea Printului Rainier de Monaco

  

TINUTA DE CEREMONIE

Aici ne referim la ceremoniile speciale, fie ca vorbim de nunta sau de prezentarea scrisorilor de acreditare ale unui ambadasor. In general, tinuta de ceremonie este precizata pe invitatia la eveniment.

Printesa Victoria a Suediei si

Daniel Westling

Daca nu exista o asemenea precizare, se va folosi tinuta corespunzatoare practicii locale. Iata explicatii pentru codul vestimentar care ar putea sa apara intr-o invitatie de ceremonie:

Smochingul se compune din: costum din stofa neagra uni cu revere lungi din material satinat, vesta neagra, camasa alba plisata sau scrobita cu guler drept cu colturi sau rasfrant, cravata neagra sau papion, palarie moale neagra, sosete negre, pantofi de lac, manusi gri sau albe din piele, pardesiu negru sau pelerina neagra. Partenera va purta o rochie scurta, fara maneci, fara palarie si manusi. Daca evenimentul are loc tarziu, seara, se recomanda rochie lunga.

Jacheta se compune din: jacheta neagra trei sferturi, asemanatoare la spate cu o redingota, cu poale rotunjite sau evazate, pantalon reiat, vesta neagra sau gri, camasa alba, cravata gri sau neagra cu guler rasfrant, manusi gri sau albe din piele, joben de matase, sosete negre, pantofi negri, pardesiu negru. Partenera va purta o rochie scurta cu palarie si manusi.

Fracul de compune din: costum frac negru, vesta neagra, camasa alba si scrobita cu guler drept cu colturi sau rasfrant, cravata sau papion albe, manusi albe din piele de caprioara, joben de matase, sosete de matase neagra, pantofi negri de lac, pardesiu negru cu revere de matase sau pelerina neagra. Partenera va purta o rochie lunga, fara maneci si cu manusi lungi.

 

 

http://www.divahair.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei