Intampina serile reci in aburi fierbinti de fondue
Dimensiune font:
Intampina serile reci in aburi fierbinti de fondue
Elvetienii, campionii branzeturilor bune si ai ciocolatei de calitate, au mai venit cu o inventie pe care noi o adoram. Le-au topit pentru o senzatie placuta de caldura si un rasfat suprem. Nu exista limite pentru inventivitatea retetelor de fondue.
Noi iti aratam cateva dintre cele clasice pe care le-am consuma in fiecare seara, daca n-am sti ca au nenumarate calorii.
Fa-ti rost de un vas special de fondue si cateva furculite cu coada lunga si te poti rasfata acasa.
Fondue cu branza si dovleac copt
Ce alta reteta ar fi mai potrivita pentru toamna! Bucatele de dovleac rumenit in cuptor, inmuiate intr-un amestec cremos de Gruyère si Emmentaler.
Ingrediente:
1 bagheta mare taiata in felii de 2 cm grosime 1 dovleac de copt mediu (3,5kg) 250g smantana grasa 230ml zeama de supa de pui ½ lingurita de nucsoara macinata 250g Gruyère ras 250g Emmentaler ras 1 lingura ulei masline
Prajeste feliile de bagheta timp de 7-8 minute in cuptorul incins pana cand se rumenesc. Scoate-le si lasa-le sa se raceasca.
Taie un capac dovleacului, curata-l de seminte si condimenteaza-l cu sare.
Amesteca smantana, supa, nucsoara, 1 lingurita de sare si ½ lingurita de piper intr-un bol. Intr-un alt bol amesteca bine branzeturile rase.
Aseaza in dovleac, in straturi, felii de bagheta prajita, branza rasa si amestec cu smantana. Continua pana cand umpli tot interiorul dovleacului pana la 1 cm de capac.
Acopera cu capacul si pune ulei intr-o tava de copt. Unge si exteriorul dovleacului cu ulei de masline si coace-l la 230C pana cand pulpa dovleacului devine moale si umplutura s-a umflat. Iti trebuie in jur de 1 ora si jumatate.
Sursa: Revista Gourmet
Fondue cu whiskey si branza
In amestecul clasic de fondue elvetienii pun si un strop de vin. Noi iti propunem reteta revistei Food&Wine in care, la savoarea vinului, se adauga si aromele din whiskey.
Ingrediente:
450g branza Cheddar rasa pe razatoarea mare 250g branza Monterey Jack (o poti inlocui cu Provolone sau Mozzarella) 2 linguri amidon de porumb 2 catei de usturoi taiati in jumatate 230ml vin alb sec 3 linguri whiskey sare, piper crutoane de paine si betisoare de morcov pentru servire
Amesteca intr-un bol branzeturile cu amidonul. Freaca vasul de fondue cu cateii de usturoi (ii folosesti doar pentru a da aroma amestecului de branza).
Incalzeste la foc mediu vinul in vas. Ai grija sa nu il fierbi, altfel isi va pierde din tarie. Cand s-a incalzit si e aproape sa fiarba, adauga din amestecul de branza, in 4 etape, amestecand continuu si lasand branza sa se topeasca inainte sa adaugi urmatoarea transa.
Adauga cele 3 linguri de whiskey si lasa amestecul cu branza sa fiarba timp de 3 minute. Condimenteaza cu sare si piper si esti gata sa le servesti prietenilor o gustare fierbinte.
Sursa: Food & Wine
Fondue cu ciocolata
Nu puteam sa sarim peste reteta de desert. Ai grija sa mentii ciocolata fierbinte pentru ca altfel se va transforma intr-o glazura. O poti incerca cu orice fruct poftesti: pere, banana, capsune, struguri…
Ingrediente:
100g ciocolata amaruie tocata 2 linguri smantana grasa 1 lingura de espresso ½ lingurita extract de vanilie un praf de sare fructe proaspete
Incalzeste ciocolata amestecata cu smantana, espresso, vanilie si un praf de sare intr-un vas termorezistent la microunde. Amesteca din 20 in 20 de secunde si in maxim 2 minute ai amestecul delicios gata de servit.
Daca nu ai cuptor cu microunde, poti sa topesti ciocolata tocata pe baine marie si sa o amesteci cu restul ingredientelor. Apoi sa transferi totul intr-un vas de fondue unde sa o mentii calduta.
Taie fructele in bucatele mici, cat sa le poti lua dintr-o singura inghititura si tavaleste-le prin ciocolata fierbinte pentru un desert fantastic.
http://ro.stiri.yahoo.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau