Morcovi Vichy
Dimensiune font:
De fapt morcovii ăştia botezaţi atât de pretenţios nu-s la bază altceva decât nişte bieţi morcovi fierţi, cu puţin unt, chiar de regim le-aş putea spune (păi normal, lângă ape minerale…). Există însă şi nişte tertipuri foarte interesante, care pun reţeta asta într-o lumină mai favorabilă şi parcă începi să înţelegi de ce francezii zic despre ea că e „un grand classique”.
Varianta simplă (Larousse Gastronomique) zice aşa:
800 g morcovi, de preferinţă noi,
1 linguriţă de sare,
1 linguriţă de zahăr,
30 g unt,
pătrunjel tocat.
Morcovii se curăţă, se taie rondele nu prea subţiri şi se pun într-o cratiţă. Se toarnă apă cât aproape să-i acopere, se adaugă zahărul, sarea şi se fierbe totul la foc moale până când lichidul a scăzut complet. Se presară cu bucăţele de unt şi cu pătrunjel, se amestecă şi se serveşte.
Prima variantă demnă de interes sporeşte cantitatea de unt până pe la vreo 50 g, care se adaugă încă de la început, să pătrundă mai bine în legume. Cratiţa se acoperă cu o bucată de pergament, pentru ca evaporarea să se facă mai lent, iar coacerea să fie uniformă, scopul final fiind ca morcovii (care nu trebuie să se caramelizeze!) să fie uniform acoperiţi de o peliculă subţire, uniformă şi strălucitoare de sos. Iar amestecarea se face prin zgâlţâirea cratiţei, nu cu vreo ustensilă.
O altă versiune e cam la fel, dar cu foarte importanta substituire a apei cu supă (de carne ori de legume).
Să mai notăm că, deşi pătrunjelul e cel mai des întâlnit, mai e uneori folosit şi arpagicul verde, iar tăierea în rondele e doar cea mai frecventă, dar morcovii pot fi decupaţi şi în alte forme (totul e să nu fie prea subţiri).
Şi, în fine, ca să fie şi una mai amuzantă, am întâlnit şi indicaţia expresă ca apa folosită să fie de Vichy!
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau