Motivul pentru care apa caldă îngheaţă mai repede decât cea rece
Dimensiune font:
Fenomenul a primit denumirea de efectul Mpemba, după numele unui student tanzanian, Erasto Mpemba, care, urmând un curs de gătit, a observat că amestecul pentru îngheţată se solidifică mai repede dacă este pus în stare caldă în congelator.
Până acum, nimeni nu a putut explica în mod convingător de ce se întâmplă acest lucru. Recent, însă, o echipă de cercetători din Singapore a elaborat o explicaţie a acestui ciudat fenomen, notează Daily Mail. Chimiştii bănuiau de mult că legăturile de hidrogen sunt cele care conferă apei unele din proprietăţile ei bizare şi fac ca punctul de fierbere al acesteia să fie mult mai ridicat decât al altor lichide, compuse din molecule similare.
Cercetătorii din Singapore cred că aceste legături de hidrogen explică şi efectul Mpemba, deoarece ele aduc moleculele de apă în contact strâns unele cu altele, ceea ce determină şi apariţia unei forţe de respingere între molecule, ca urmare, legăturile covalente „se întind” şi acumulează energie.
Pe măsură ce lichidul se încălzeşte, moleculele de apă se îndepărtează unele de celelalte, „trăgând” de legăturile de hidrogen. Când moleculele se micşorează din nou şi eliberează energie, acest proces are ca efect răcirea, ceea ce, spun oamenii de ştiinţă, înseamnă că apa caldă se răceşte mai repede decât cea rece şi explică efectul Mpemba.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
birlic
Nov 05, 2013
ar fi interesanta parerea popilor! > explicatia stiintifica este cat se poate de clara !!!
Adauga comentariul tau