Mucenici moldoveneşti
Dimensiune font:
* cunoscuţi ca şi „sfinţişori”, colăceii tradiţionali se prepară în toate zonele din ţară în ziua de 9 martie * reţetele diferă de la o regiune la alta * singurele lucruri comune sunt pofta cu care sunt mâncaţi şi paharele cu vin care trebuie golite în ziua sărbătorii
În fiecare an, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, iar momentul are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte. Ziua este şi un prilej pentru ritualurile de primăvară şi o sărbătoare a reînvierii naturii, fiind începutul anului agrar. La sate mai există încă obiceiul ca oamenii să iasă pe câmpuri şi să bată cu bâtele în pământ ca să iasă gerul şi să intre căldura, din credinţa că astfel se vor sfârşi zilele friguroase, gheaţa va începe să se topească şi se va duce pe ape.
În ziua de 9 martie se merge la pescuit şi cel ce va prinde patruzeci de peşti şi va reuşi să înghită unul viu va avea noroc tot anul „la baltă”. În multe locuri se spune că în ziua de 40 de Sfinţi este bine nu numai de a prinde, ci chiar şi de a fierbe şi a mânca 40 de peştişori. În plus, trebuie închinat câte un pahar pentru fiecare din cei 40 de sfinţi sărbătoriţi. Şi dacă bărbaţii aşteaptă să destupe sticlele cu vine, femeile şi-au pregătit deja cele necesare pentru celebrii „sfinţişori”, acei colăcei împletiţi în firma cifrei opt.
Ce sunt mucenicii?
Sfinţişorii sau mucenicii, cum li se mai spune, reprezintă spiritele strămoşilor celebrate la începutul anului agrar, cărora li se aduc ofrande prin aceşti colăcei împletiţi, a căror preparare este deja o tradiţie. Reţelele diferă de la o zonă la alta, iar reuşita lor depinde foarte multe de priceperea gospodinei. În Moldova, se prepară din aluat dospit (de post sau de cozonac, pentru cei care încă nu au început perioada de ajunare). Dacă se foloseşte un aluat de post, avem nevoie de apă, făină, sare, drojdie şi puţin ulei. Ingredientele se frământă exact ca pentru un aluat de pâine, care se lasă la crescut într-o încăpere încălzită în prealabil. Când aluat a crescut suficient, se modelează sfinţişorii în forma cifrei opt, se coc în cuptor, apoi se ung cu miere şi se presoară cu nucă măcinată.
Procedeul este mai elaborat atunci când gospodinele preferă să folosească un aluat de cozonac.
Ingrediente:
- Făină albă (550 grame)
- Drojdie (un plic dacă este uscată sau cât o nucă, dacă este proaspăt)
- Lapte cald (125 ml)
- Zahăr (150 grame)
- 1 ou
- Unt (80 grame)
- Sare (o linguriţă)
- Miere
- Nucă măcinată
Mod de preparare:
Într-un bol se pun făina, sarea, drojdia şi zahărul. Se adaugă oul, untul, laptele şi se frământă cam 25- 30 de minute până se obţine un aluat elastic, care se lasă la crescut în jur de o oră. La final se scoate pe masă (presărată cu făină) şi se împarte în bucăţi, apoi li se dă formă şi se împletesc. Se aşază în tavă (acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu unt sau margarină), se lasă încă o oră la dospit, apoi se coc. Când sunt gata, se ung cu miere şi se presoară nucă şi se împart împreună cu un pahar cu vin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau