Pâine umplută cu urdă, şuncă, dovlecei şi ardei graşi
Dimensiune font:
Mda, cam lung titlul ăsta pentru un aperitiv destul de simplu. Dar cum există o groază de variante de pâine umplută pe lumea asta (şi am de gând să mă ocup pe îndelete de câteva variante), am preferat o denumire mai descriptivă pentru reţeta asta foc de gustoasă, care înfrumuseţează grozav platourile de aperitive şi face o foame de nedescris.
Aşa că merită, zic eu, studiată un pic mai îndeaproape.
1 pâine lungă (genul baghetă),
150 g urdă,
100 g unt,
100 g şuncă (genul „de Praga”, prosciutto cotto etc),
2 dovlecei subţiri, cu coaja verde,
1/2 ardei gras roşu,
1/2 ardei gras galben,
sare şi piper.
Fierbeţi dovleceii (în aburi sau în apă uşor sărată, cum vă vine mai la îndemână), având însă grijă să rămână uşor crocanţi. Lăsaţi-i să se răcească şi aveţi grijă să fie perfect uscaţi (apa cu grăsimea… nu trebuie să vă mai spun, nu?)
Tăiaţi cubuleţe şunca şi ardeii. Frecaţi zdravăn urda cu untul, până obţineţi o pastă destul de moale, în care adăugaţi cubuleţele preparate anterior. Omogenizaţi şi reglaţi gustul din sare şi piper
Tăiaţi pâinea în jumătate, eliminaţi colţurile şi, cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, cu lama subţire, eliminaţi miezul, lăsând un „perete” de circa 1 cm.
Umpleţi jumătăţile cu crema preparată (cam pe 2/3) şi înfigeţi, cu foarte multă grijă, dovleceii, sprijinind baza pâinii pe o farfurie, ca să nu iasă umplutura (sau s-o puteţi recupera). Eventual, ajutaţi-vă de o linguriţă cu coada lungă, să croiţi ceva drum dovlecelului.
Înveliţi pâinea umplută în folie alimentară şi băgaţi-i la frigider, să stea acolo măcar două ore, să se întărească umplutura şi s-o puteţi tăia felii.
Variantele sunt, evident, suficient de multe, aşa că n-am să vă sugerez decât că puteţi înlocui urda cu ricotta (şi, dacă e destul de grasă, nu mai aveţi nevoie s-o amestecaţi cu unt), fireşte că puteţi folosi şi alte cărnuri, iar nişte verdeaţă (mărar, arpagic verde etc) adăugată prin compoziţie n-are ce să strice altceva decât culoarea umpluturii (care va deveni lejer verzuie), dar gustul va avea de câştigat.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau