Pana cand moartea ne va desparti - Originile si evolutia monogamiei

default

Dimensiune font:

| 29-11-2015 16:33

In copilarie, totul parea simplu si viitorul era clar: te indragostesti, te casatoresti, apoi vine copilul. Se presupunea ca cei doi vor trai fericiti pana la adanci batraneti, intr-o monogamie de la sine inteleasa.
 

 Pana cand moartea ne va desparti - Originile si evolutia monogamieiFoto: Pexels
In copilarie, totul parea simplu si viitorul era clar: te indragostesti, te casatoresti, apoi vine copilul. Se presupunea ca cei doi vor trai fericiti pana la adanci batraneti, intr-o monogamie de la sine inteleasa.

Dar din moment ce jumatate dintre mariaje se termina cu divort, iar o treime dintre acestea au drept cauza infidelitatea, ajungi sa te intrebi - sa fie monogamia secretul casniciei? Suntem monogami in mod natural sau nu?

Intai de toate, atrage atentia Medical Daily, trebuie facuta diferenta dintre monogamia sexuala si cea sociala. A fi monogam din punct de vedere sexual inseamna sa fii fidel fara exceptie partenerului. A fi monogam din punct de vedere social inseamna sa depinzi de partener pentru asigurarea adapostului, hranei si banilor, dar sa ai flirturi in afara relatiei.

In lumea animalelor, doar 3 pana la 5% dintre speciile de mamifere (au fost inclusi si oamenii) se stie ca au relatii monogame. Din punct de vedere evolutiv, e mai avantajos pentru barbati sa aiba relatii intime cu mai multe partenere, pentru a-si "imprastia" genele. Pentru femei, din acelasi punct de vedere, al evolutiei, a fost avantajos sa se concentreze asupra unui singur barbat, care sa stea pe aproape si sa ajute la cresterea copiilor.

R. Robin Baker si Mark A. Bellis, autorii cartii "Human Sperm Competition", arata ca selectia naturala favorizeaza promiscuitatea, deoarece cu cat esti mai promiscuu, cu atat genele tale au mai multe sanse sa supravietuiasca, in urma reproducerii.

Inainte ca aceasta teorie sa fie folosita pentru a-ti insela partenera, poate ar trebui sa privesti monogamia si din punct de vedere biologic. Sa avem ceva in gene care sa ne dicteze fidelitatea sau dimpotriva, comportamentul promiscuu?

"Pacatul", transmis genetic

Studiile pe animale au ajutat la o mai buna intelegere a felului in care hormonii afecteaza oamenii. Au fost analizate doua specii de soareci de camp, observand ca in cazul uneia, cea monogama, receptorii pentru hormoni ca vasopresina, care creste nivelul de incredere si empatia, intarind legatura cu perechea, se aflau in creier in zona unde se inregistreaza recompensa.

In cazul celeilalte specii, receptorii pentru vasopresina erau localizati intr-o alta regiune din creier, respectiv in cea asociata cu frica si anxietatea. Stimularea acestor receptori nu avea efect in cazul monogamiei sexuale.

Un studiu realizat chiar anul acesta a aratat ca, la oameni, monogamia sexuala este dictata de asemenea de gene. Anumite mutatii legate de receptorii vasopresinei duceau la infidelitate in cazul femeilor, dar nu si la barbati.

Diferenta dintre cei care practica monogamia sexuala si cei care nu sta in felul in care creierul raspunde la recompensa. Cercetari anterioare au aratat ca adrenalina care apare in timpul unei aventuri sexuale in afara cuplului ii motiveaza pe unii sa continue pe acest drum. S-a observat ca exista persoane care au o brusca crestere a nivelului dopaminei in momentul in care au un comportament deloc etic, cum ar fi atunci cand triseaza la un examen sau se prefac ca au o dizabilitate.

Fiecare cu motivul lui de a insela

Felul in care functioneaza creierul lor si genetica poate fi motivul pentru care unele persoane sunt mai predispuse decat altele la aventuri sexuale. Conteaza insa si genul celui in cauza? Cercetarile au aratat ca aproape 60% dintre barbati si peste 45% dintre femei isi vor insela partenerul la un moment dat.

Dr. Fran Walfish, psihoterapeut, e de parere ca femeilor le e mult mai usor sa se abtina de la sexul in afara cuplului dat fiind felul in care percep sexul.

"Barbatii sunt mai practici prin natura lor si femeile mai emotionale cand vine vorba despre sex", explica el. Acesta puncteaza faptul ca in timpul preludiului, sezatiile barbatilor se rezuma la zona genitala, in timp ce in cazul femeilor acesta este resimtit la nivel emotional, simtit "cu inima". De aceea, femeii ii e mai simplu sa ramana statornica, ea implicandu-se mult din punct de vedere emotional. In cazul barbatului, chiar daca exista sentimente, "orgasmul este cel care conteaza si mecanica sexului", explica specialistul.

In plus, mai spune el, unii barbati insala din cauza unei rani vechi sau a unei traume cauzate de un abandon ori a unei respingeri severe la inceputul vietii. Potrivit acestuia, alegerea nici macar nu este facuta la nivel constient.

Femeile, insa, insala manate de faptul ca se simt neglijate in relatie.

De ce a aparut monogamia

Totusi, multi experti sunt de parere ca monogamia nu este neaparat o stare naturala a omului, ci mai degraba o "constructie sociala". Unul dintre motivele pentru care monogamia a castigat teren este acela ca, potrivit unui studiu din 2013, barbatii au ramas cu o singura femeie pentru a se asigura ca odraslele sale nu sunt ucise de un alt barbat. Aceasta strategie garanta supravietuirea celor mici si a genelor transmise.

In timpul petrecut langa femeie, mama copiilor sai, barbatul a ajutat la cresterea copiilor tocmai pentru ca perechea sa se poata reproduce mai repede din nou.

Un alt studiu din 2013 a aratat ca e posibil ca monogamia sa fi aparut in zone unde numarul femeilor era mic, iar densitatea populatiei, intr-o zona vasta, era de asemeni mica. Intr-o astfel de situatie, distanta mare ar fi oprit barbatul sa-si incerce norocul cu mai multe femei, pentru ca nu ar mai fi stiut daca copilul pe care il poarta in pantec una dintre partenere e sau nu al sau, el nefiind langa ea tot timpul.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei