Peşte cu ananas şi sos dulce-acrişor
Dimensiune font:
Aţi ghicit, acest peşte cu ananas şi sos dulce-acrişor e o chinezărie, ba chiar una foc de gustoasă
Se face foarte simplu (ca orice preparat de acest gen, de altfel) şi poate poposi pe masă atât când năvălesc peste dumneavoastră niscaiva musafiri fiţoşi, dar şi în absolut orice altă zi normală. Cu, evident, un plus pentru dezlegările la peşte din post, că atunci reţeta asta va fi şi mai gustoasă.
Pentru patru persoane aveţi nevoie de
800 g fileuri de peşte alb,
amidon alimentar de porumb (cam 5 linguri),
4-5 linguri ulei de floarea soarelui (sau de porumb),
1 ceapă,
1 bucăţică de ghimbir proaspăt,
1 căţel de usturoi (sau mai mult, dacă-s din cei mici),
2 ardei graşi, unul roşu şi unul galben,
2 tulpini de ţelină verde,
2 linguri de ketchup,
2 linguri sos de soia (light),
5 linguri oţet de vin roşu,
1 conservă mică de compot de ananas (bucăţi).
Mai întâi, preparaţiile preliminare. Tăiaţi fileurile de peşte în bucăţi (4-5 cm), curăţaţi legumele şi tocaţi-le (ceapa, usturoiul), daţi-le prin răzătoarea mică (ghimbirul), tăiaţi-le fâşii (ardeii) ori rondele fine (ţelina). Cântăriţi cam 150 g bucăţi de ananas şi scurgeţi-le bine.
Amestecaţi într-un bol ketchup-ul, sosul de soia, oţetul şi 5 linguri de zeamă de compot (dacă vi se pare sosul prea acru, puteţi să puneţi şi un pic de zahăr). Adăugaţi şi 1 lingură de amidon. Omogenizaţi şi puneţi sosul deoparte.
Tăvăliţi bucăţile de peşte prin amidon şi scuturaţi bine excesul.
Încingeţi jumătate din ulei într-un wok (sau într-o cratiţă încăpătoare). Prăjiţi peştele (câteva bucăţi odată, nu mai mult) timp de 3-4 minute. Scoateţi-l şi puneţi-l undeva la îndemână.
Turnaţi şi restul de ulei în wok. Adăugaţi, pe rând, ceapa, usturoiul, ghimbirul, ţelina şi ardeii. Căliţi-le până încep să se înmoaie. Mai amestecaţi o dată sosul, turnaţi-l şi pe el în wok. Fierbeţi 2-3 minute (sau până începe să se îngroaşe), adăugaţi peştele şi bucăţile de ananas, încă 1 minut de clocote şi cu asta basta, puteţi servi. Cu orez, de preferinţă, că doar e vorba de o chinezărie aici.
Cât despre vinul pentru acest chinezesc peşte cu ananas şi sos dulce-acrişor, apoi el trebuie să fie cu siguranţă alb, sec (eventual demi-, dacă aţi vrut sosul un pic mai dulce) şi parfumat. La un Pinot Gris sau la un Traminer m-aş gândi prima oară, dar opţiunile nu se termină, fireşte, aici.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau