Piept de pui cu ciuperci şi smântână
Dimensiune font:
Pare o variantă o clasicului pui cu smântână, dar nu prea e. Păi în primul rând nu merge cu mămăligă (serios, am încercat şi, pur şi simplu, nu vrea, se simte că acest piept de pui cu ciuperci şi smântână e mai mult soté decât mâncare cu sos). În al doilea rând, în timp ce tradiţionala mâncare moldovenească nu prea se simte bine decât la o masa simplă, în familie, puiul cu ciuperci de urmează mai la vale poate, cu minim efort de înfrumuseţare, să fie oferit unor oaspeţi oricât de simandicoşi. Iar dacă vă mai spun că se şi face extrem de simplu (oricărei debutante în arta culinară îi va ieşi perfect, credeţi-mă!), nu văd absolut nici un motiv ca să nu vă apucaţi de treabă.
Aveţi nevoie de:
500 g piept de pui, dezosat, dezpieliţat şi tăiat cubuleţe,
500 g ciuperci de cultură (champignon sau pleurotus, dar ce bine ar fi dac-aţi avea din cele de pădure!),
1 ceapă,
1 păhărel de vin alb sec,
400 g smântână,
½ legătură pătrunjel,
½ legătură de mărar,
sare,
piper proaspăt râşnit (alb, dacă se poate, da’ nu-i musai).
Începeţi, fireşte, prin a pregăti marfa. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o cât mai mărunt (ei, nu chiar pasta!). Faceţi toaleta ciupercilor şi tăiaţi-le în bucăţi comparabile ca mărime cu cele pe care le-aţi efectuat din pieptul de pui.
Într-o cratiţă încăpătoare puneţi untul să se topească la foc moale. Presăraţi-l cu puţină sare, ca să nu stropească şi, când s-a încins bine (să nu cumva să-l ardeţi!), puneţi ceapa la călit. Când simţiţi că a început să se înmoaie, adăugaţi cubuleţele de piept de pui.
Amestecaţi din când în când şi, când carnea s-a albit pe toate feţele şi a început să prindă (foarte puţină!) culoare, adăugaţi ciupercile. Presarăţi ceva sare şi piper, mai amestecaţi de câteva ori şi, după vreo 5 minute, stingeţi cu vinul, puneţi capacul pe-o parte şi lăsaţi să se înnăbuşe molcom până când zeama lăsată de ciuperci va fi scăzut aproape de tot (cam jumătate de ora ar trebui să dureze).
Când lichidul aproape a dispărut, adăugaţi şi smântâna, presăraţi verdeaţa (curăţată, spălată, uscată şi tocată mărunt), omogenizaţi, gustaţi ca să vedeţi cum staţi cu sarea şi piperul, mai lăsaţi mâncarea să dea 1-2 clocote şi cu asta, basta, puneţi capacul şi stingeţi focul, pieptul de pui cu ciuperci şi smântână e gata.
În ceea ce priveşte garniturile posibile, v-am prevenit de la bun început să nu vă gândiţi la mămăligă, asa că v-aş sugera, la varianta asta de pui cu ciuperci şi smântână, un piure de cartofi sau (soluţia optimă, dacă ma întrebaţi pe mine) la un pilaf de orez cu bobul lung. Dacă mai e şi basmati, e perfect. Nu trebuie decât să căliţi în puţin ulei doua ceşti de orez (2-3 minute, nu mai mult), sa-l stingeţi cu 4 ceşti de apa, să adăugaţi ceva sare şi sa-l lăsaţi la fiert (acoperit!) până ce absoarbe tot lichidul. Singurul secret e ca toată operaţiunea trebuie să aibă loc într-un vas cu fundul gros.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau