Plăcintă cu brânză şi mărar
Dimensiune font:
N-am nici cea mai vagă idee de ce, până alaltăieri, n-apucasem niciodată să fac vreo plăcintă cu urdă şi mărar. Singura explicaţie cât de cât logică ar fi că sunt un prea mare amator de brânzeturi în stare proaspătă, mai ales atunci când vine vorba despre urdă şi caş (doar clătitele cu urdă ce mai apucau, rar, să se strecoare prin meniu). Dar, spre norocul meu, m-am procopsit zilele trecute cu nişte cantităţi relativ îndestulătoare (Măriuca să trăiască!) pentru a putea trece la treabă. Drept pentru care a rămas stabilit: reţeta se ţine minte şi se trece la cele din categoria „musai măcar o dată pe an”. Că prea e bună plăcinta asta...
1 pachet de foi de plăcintă (400 g.),
500 g urdă,
500 g caş,
2 legături de mărar,
5 ouă,
unt topit pentru uns tava şi foile (cam 50 g, să zicem),
sare şi piper.
Mărunţiţi cu furculiţa brânzeturile (eventual daţi caşul prin răzătoarea mare, dacă vi se pare mai simplu). Adăugaţi mărarul curăţat, spălat şi tocat, ouăle bătute un pic înainte şi frecaţi bine totul, tot cu furculiţa, până se omogenizează compoziţia. Săraţi şi piperaţi după gust.
Ungeţi bine tava cu unt şi încălziţi cuptorul la 175ºC.
Odată ajunşi aici, aveţi două variante. Puteţi pune jumătate din foi în tavă (unse fiecare, desigur), apoi compoziţia, nivelaţi şi continuaţi cu restul de foi (iarăşi unse). Sau, ca în varianta din poza de mai sus, ungeţi 4 foi, puneţi deasupra 1/4 din compoziţie, rulaţi şi închideţi proaspăt obţinutul ştrudel la capete (veţi obţine, v-aţi prins deja, 4 bucăţi).
Indiferent de soluţia aleasă, ungeţi bine plăcinta/ştrudelele cu unt şi băgaţi tava în cuptor. Coaceţi până se rumeneşte/rumenesc frumos (vreo 40 de minute, să zicem, dar e cu bătaie, în funcţie de cuptor şi de gradul de rumenire preferat).
Scoteţi tava şi acoperiţi-o cu folie de aluminiu (10 minute), pentru ca aburul să mai frăgezească un pic foile de deasupra, să nu fie din cale-afară de casante (sau, dacă vă plac mai mult aşa...)
Variante de plăcintă cu brânză şi mărar? Păi evident că puteţi folosi şi alte brânzeturi (brânză de vaci, telemea, brânză de burduf...), de preferinţă tot în amestec. S-ar putea să vă surâdă ideea unor cepe verzi, tocate mărunt, aruncate în compoziţie, după cum aţi putea folosi umplutura pentru o plăcintă dobrogeană (pe care nu ştiu dacă o mai putem numi dobrogeană, dar rezultatul final e sigur bun şi asta e tot ce ne interesează). Şi, deloc în ultimul rând, dacă brânzeturile vi se par prea „slabe”, atunci adăugaţi prin compoziţie 50-100 g unt moale sau nişte smântână.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau