Radiaţiile ultraviolete, extrem de periculoase pentru sănătate. Iată cum ne putem proteja

default

Dimensiune font:

| 25-06-2017 11:43

Lumina solară este un lucru esenţial pentru viaţă, însă poate fi foarte periculoasă pentru sănătate. Expunerea excesivă la soare este asociată cu creşterea riscului de apariţie a mai multor tipuri de cancer de piele, cataractă şi alte afecţiuni oculare şi cu îmbătrânirea precoce a pielii.

 

 Lumina solară este energie electromagnetică, care se propagă prin unde electromagnetice. Din punct de vedere al sănătăţii cele mai importante părţi ale spectrului electromagnetic sunt: radiaţiile ultraviolete (UV), invizibile pentru ochiul uman, lumina vizibilă care ne permite să vedem şi radiaţia infraroşie care este principala noastră sursă de căldură, de asemenea invizibilă pentru ochiul uman. Expunerea excesivă la acestea reprezintă un risc important pentru sănătate.

Pielea. Expunerea prelungită la radiaţii ultraviolete determină apariţia unor modificări cronice ale pielii. Acestea declanşează pe termen lung diferite tipuri de cancer de piele, dintre care melanomul este cel mai periculos pentu viaţă; un număr crescut de aluniţe (anomalii benigne ale melanocitelor) şi o gamă largă de alte modificări induse de radiaţiile UV lezează keratinocitele şi vasele de sânge.

Leziunile UV de la nivelul ţesutului fibros sunt deseori descrise ca îmbătrânirea determinată de bronzarea de către razele solare. Aceasta face ca oamenii să arate mai bătrâni deoarece pielea lor îşi pierde elasticitatea şi este ridată. Se estimează că mai mult de 2 milioane de cancere non-melanom şi 200.000 de melanoame maligne apar în lume în fiecare an.

Dacă ozonul stratosferic ar scădea cu 10% la cifrele de mai sus se vor adăuga încă 300.000 nonmelanoame şi 4500 melanoame pe an în lumea întreagă. Rasa caucaziană are un risc mai mare de cancer de piele datorită lipsei relative de pigmentare a pielii.

Incidenţa mondială a melanomului malign continuă să crească, şi este puternic legată de frecvenţa expunerii recreaţionale la soare şi istoricul de arsuri solare. Există evidenţe că riscul pentru melanomul malign este de asemenea legat de acţiunea intermitentă a radiaţiei UV asupra pielii, în special în copilărie şi expunerea la lămpi solare. Totuşi, aceste rezultate sunt încă preliminarii.

Ochii. Acţiunea negativă a radiaţiilor ultraviolete, asupra ochilor unei persoane depinde de influenţa mai multor factori: reflexia solului, gradul de luminozitate al cerului ducând la activarea reflexului de închidere parţială a pleoapelor, cantitatea de reflexie atmosferică şi folosirea ochelarilor de soare. Efectele acute ale radiaţiilor ultraviolete asupra ochiului includ dezvoltarea fotokeratitei şi fotoconjunctivitei, care seamănă cu arsurile solare ale corneei şi pleoapelor. Deşi sunt dureroase, acestea sunt reversibile, uşor de prevenit prin folosirea ochelarilor de soare şi nu sunt asociate cu leziuni pe termen lung.

Citeşte şi Cum ne protejăm vara asta radiaţii şi bolile de piele precum cancerul? Medicii ne atenţionează

Efectele cronice includ dezvoltarea posibilă a unui pterigium (o formaţiune opacă, albă sau crem la nivelul corneei), cancer cu celule scuamoase ale conjunctivei şi cataractă.

Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt în prezent orbi din cauza cataractei. Dintre aceştia, OMS estimează că mai mult de 20% se datorează efectului direct al razelor ultraviolete. Experţii consideră că fiecare micşorare cu 1% a ozonului stratosferic determină o creştere cu 0,5% a numărului de cazuri de cataractă provocate de radiaţiile UV solare.

Privirea directă către soare şi către alte obiecte foarte strălucitoare poate declanşa leziuni serioase ale celei mai sensibile zone a retinei, numită foveea centralis sau macula lutea. Când celulele din foveea sunt distruse o persoană nu mai poate distinge detaliile. Acesta este o dizabilitate vizuală marcată întrucât bolnavul nu mai poate citi, coase, privi la televizor, recunoaşte feţele, conduce maşina sau realiza orice activitate care implica observarea detaliilor.

Sistemul imunitar. Radiaţiile ultraviolete se pare că afectează şi răspunsul imun al organismului prin modificarea activităţii şi distribuţiei celulelor responsabile pentru declanşarea acestor răspunsuri. Un număr de studii indică faptul că expunerea la ultraviolete suprimă răspunsurile imune atât la rozătoare, cât şi la oameni. La rozătoare, această supresie imunitară determină o creştere a susceptibilităţii la anumite infecţii ce implică pielea şi anumite infecţii sistemice.

Mecanismele asociate cu imunosupresia indusă de radiaţiile UV este similară la rozătoare şi la oameni. De aceea se presupune că acţiunea razelor ultraviolete asupra oamenilor poate creşte riscul pentru infecţii şi descreşte eficienţa vaccinurilor. Totuşi, pentru susţinerea acestei teorii sunt necesare studii suplimentare.

MEDICI: Protecţia împotriva razelor ultraviolete trebuie să fie tot timpul anului

Protecţia împotriva razelor ultraviolete trebuie să fie consecventă, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, adică tot timpul anului, spun medicii dermatologi, potrivit cărora aproape 30 la sută dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară, deşi majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la raze ultraviolete de tip A şi B.

"Protecţia împotriva razelor ultraviolete trebuie să fie de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, adică tot timpul, pentru că aşa ne protejăm împotriva reacţiilor adverse faţă de expunerea la soare. Reacţiile adverse sunt de mai multe tipuri - unele dintre ele sunt imediate, respectiv arsura solară, dar, din nefericire, sunt unele pe termen lung şi pot duce la dezvoltarea unor forme de cancer de piele. Este important să avem un ritual, pentru că fotoprotecţia trebuie să fie consecventă. Nu ne dăm cu cremă când suntem pe plajă, aplicăm crema cu 15-30 de minute anterior expunerii la soare. Mai mult, dacă facem baie, când ajungem la prosop ne reungem sau după două ore reaplicăm crema", a explicat medicul dermatolog Victor Gabriel Clătici.

Potrivit medicului, utilizarea cremei de protecţie nu înseamnă că putem sta mai mult la soare.

"Utilizarea cremei de protecţie nu trebuie să ne determine să stăm mai mult la soare, ca noi să ne expunem cu mai puţine riscuri la soare. Utililizarea cremei de protecţie solară trebuie să facă parte dintr-un comportament de fotoprotecţie. Respectiv, reducerea la maximum a suprafeţelor expuse la soare, utilizarea ochelarilor de soare cu protecţie certificată UVA/UVB, mai ales în perioada cu expunere maximă, ora 11.00 - orele 15.00-16.00. Să căutăm umbra, să nu ieşim în soare şi, de asemenea, să conştientizăm faptul că radiaţiile ultraviolete pătrund prin geamuri, că radiaţiile ultraviolete pătrund prin apă şi faptul că atunci când stăm în spatele unui geam nu înseamnă că suntem protejaţi faţă de radiaţiile ultraviolete. Radiaţiile ultraviolete pot să pătrundă până la 50-80 de centimetri sub oglinda de apă", a adăugat medicul dermatolog.

Conform medicului, la nivel naţional 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară. De asemenea, studiile arată că 70% dintre adolescenţi nu folosesc protecţie solară.

Având în vedere că între 50% şi 70% dintre cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la raze UVA şi UVB, este esenţială respectarea unor reguli simple alături de folosirea unei loţiuni solare, a adăugat medicul dermatolog.

"Evitaţi să vă expuneţi la soare în intervalul orar 11.00 - 16.00, alegeţi să staţi la umbră şi să nu vă expuneţi direct la soare, reaplicaţi produsul de protectie solara odată la două ore în strat generos, expunerea directă la soare este interzisă pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, reduceţi expunerea copiilor la soare pe cât de mult posibil întrucât pielea acestora este mult mai sensibilă decât cea a adulţilor. Îmbrăcămintea (pălării, tricouri şi ochelari de soare) reprezintă cel mai bun mijloc de protecţie contra razelor UV", a avertizat el.

Proprietăţile reflexive ale solului influenţează modul de acţiune al radiaţiilor UV. Majoritatea suprafeţelor naturale cum sunt iarba, pământul şi apa reflectă mai puţin de 10% din radiaţii. Totuşi, zăpada proaspătă reflectă aproape 80%, iar nisipul 10-25%, crescând astfel semnificativ influenţa razelor ultraviolete faţă de schiori şi înotători.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei