Rasol de chefal cu sos de capere şi usturoi
Dimensiune font:
Pentru cei care nu ţin post (dedicat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului -- n.r.), ne-am gândit la o reţetă de weekend cu peşte - Rasol de chefal cu sos de capere şi usturoi
Mai întâi o precizare: bineînţeles că în loc de chefal puteţi pune în farfurie cam orice peşte fiert (bine, cu condiţia să-i placă genul ăsta de preparaţie), ba chiar s-ar putea să fie mai bună mâncarea cu, să zicem, ştiucă. Însă asta am avut în frigider, asta am pus în oală, iar cum rezultatul a fost foarte apreciat, cu siguranţă am să repet reţeta şi cu alte ocazii. Că-i foarte gustoasă şi nici greu de făcut nu e, drept pentru care vă invit să vă notaţi:
Cam 1,2 kg de peşte, cu toaleta iniţială făcută,
1-2 cepe,
1-2 morcovi,
1 ţelină mică,
1 lămâie,
cimbru,
rozmarin,
1 foaie mică de dafin,
piper boabe,
1 lămâie.
Pentru sos mai aveţi nevoie de
70 g unt,
50 g făină,
200 ml smântână,
1 lingură de capere, bine scurse,
1/2 căpăţână de usturoi,
sare şi piper.
Cum se prepară
Mai întâi tăiaţi peştele felii şi lăsaţi-l puţin la sare, să se-ndulcească.
În timpul ăsta, curăţaţi legumele, puneţi-le la fiert în vreo doi litri de apă rece, adăugând sare, piper boabe, puţin rozmarin şi cimbru, dafinul şi o jumătate de lămâie, tăiată şi ea bucăţi (cealaltă jumătate stoarceţi-o, că o să aveţi nevoie de suc mai încolo).
Fierbeţi supa asta vreo 40 de minute, adăugând pe la jumătate fierberii, dacă e de unde, capul peştelui şi alte bucăţi inutile rămase de la tăiat.
Strecuraţi zeama, păstraţi, dacă vă plac, morcovul şi ţelina, puneţi din nou la fiert. Când începe iar să clocotească, puneţi feliile de peşte şi fierbeţi-le, în clocote cât mai mici, vreo 15-20 de minute, poate şi mai mult (depinde şi de soiul peştelui, şi de dimensiunile bucăţilor). Oricum, când se desprind înotătoarele fără efort, se cheamă că-i gata, aşa că puteţi stinge focul.
Încingeţi untul într-o crăticioară cu fundul gros, presăraţi făina, stingeţi cu vreo 600 ml zeamă de peşte (strecurată, ba chiar şi filtrată, dacă se poate) şi fierbeţi sosul ăsta până când începe să capete un pic de consistenţă. Stingeţi focul, adăugaţi, puţin câte puţin, smântâna şi omogenizaţi, adăugaţi usturoiul pisat, caperele, reglaţi gustul cu sare, piper şi zeamă de lămâie, omogenizaţi încă o dată şi cu asta basta, puteţi chema oamenii la masă.
Ca garnitură, votez pentru cartofii natur (eventual sprijiniţi din flanc de legumele din supă), dar fireşte că nu oblig pe nimeni. Şi să nu uit: puţin pătrunjel presărat în farfurie aduce cu el o prospeţime care e cât se poate de binevenită.
Cât despre vin, peştele fiert nu mai cere musai Aligoté, aşa că, mai ales ţinând cont şi de onctuozitatea sosului, am să zic de data asta Chardonnay, cu condiţia să nu fie unul din acelea care miros a toate fructele tropicale posibili şi imposibile.
www.costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau