Reţete tradiţionale din carne de miel

default

Dimensiune font:

| 11-04-2015 07:55

Există o tradiţie bine înrădăcinată care spune că de pe nici o masă de Paşte nu trebuie să lipsească, sub nici o formă, carnea de miel

Fie că este vorba despre o simplă friptură sau despre tradiţionalul drob, carnea de miel poate fi preparată în mai multe moduri, iar câteva sugestii ne permitem să furnizăm şi noi în continuare.


Drob de miel
Fierbem măruntaiele unui miel într-un kilogram de apă, cu o ceapă, o mică rădăcină de morcov, alta de pătrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper şi sarea trebuincioasă. După ce s-a fiert, le scoatem pe o scândură şi le tocăm cât se poate de mărunt. Prăjim rumen într-o lingură de untură 4 cepe tăiate mărunt; apoi punem şi măruntaiele tocate, precum şi pătrunjel tocat mărunt, piper pisat, sarea trebuincioasă şi 3 ouă, toate acestea bine mestecate. Spălăm praporele în apă rece, îl întindem pe scândură, luăm compoziţia mai sus amintită, potrivind-o egal de groasă ca de 3 degete, în formă rotundă, învelind-o din toate părţile cu praporele, aşa ca să nu iasă tocătura, apoi punem în tigaie o lingură de untură să se înfierbânte, după aceea punem drobul să se frigă în cuptor, încet. După ce este fript, îl tăiem în felii ca un deget de groase şi servite cu salată după plac.


Friptură de miel

Curăţăm de păr şi ştergem bine un sfert de miel, iar osul spinării precum şi piciorul tăindu-le cu satârul, din distanţă în distanţă, apoi îi dăm sare şi-l lăsăm să stea ca o jumătate de ceas, pus pe o tavă cu o lingură bună de untură şi un pahar cu apă, să se frigă în cuptor la un foc bun, timp de un ceas, din când în când întorcându-l şi cu o lingură udându-l cu zeama din tavă. După ce este fript rumen, îl tăiem în bucăţi, le aranjăm pe o farfurie lungă, una lângă alta, fiecare la locul ei aşa ca să formăm sfertul de miel întreg, iar sosului rămas în tavă îi adăugăm câteva linguri de supă de vacă, lăsând să fiarbă puţin şi turnat peste bucăţile de carne, apoi servit cu salată verde sau cu salată de cartofi, sau cu ardei copţi.


Piept de miel umplut
Umplutura: frecăm într-un castron o lingură bună de untură, până se face ca spuma, în care punem 4 ouă, bine bătute, puţină sare şi piper pisat, pătrunjel verde tăiat mărunt, o ceapă mică tocată mărunt şi atâta pesmet muiat în lapte dulce cât să căpătăm un aluat moale. Cu această compoziţie umplem pieptul de miel. La un sfert dinainte al mielului, curăţit de păr şi sărat, îi ridicăm cu degetele muşchiul pieptului, dar aşa că la o margine să rămână cam două degete netăiat, potrivind ca tablele de carne să aibă aceiaşi grosime; tăietura o facem cu un cuţit bine ascuţit şi lung. Între aceste două table de carne punem umplutura, apoi formăm un sul, pe care îl legăm cu o sforicică; punem câteva felii de slănină într-o cratiţă şi peste ele felii de morcovi, pătrunjel, ţelină şi ceapă, 10 boabe piper, tot atâta ienibahar şi resturile de carne şi coastele care ne-au rămas, şi peste acestea punem apoi sulul de carne, turnând peste el ca un pahar de supă de vacă, acoperind cratiţa să se frigă încet, înăbuşit, până când devine fraged şi rumen, mai adăugându-i, din când în când, câte puţină supă de vacă, până când ar scădea zeama. După ce sulul este fript, îl scoatem, iar sosul rămas în cratiţă îl lăsăm să se prăjească cu zarzavatul şi cu lingura de făină care s-a mai adăugat până devine rumen, apoi îl subţiem cu supă de vacă, cât trebuie să fie ca un sos; punem sulul de carne în acest sos să mai fiarbă puţin, apoi îl scoatem, îi luăm sforica, îl tăiem felii ca un deget de groase, le aranjăm pe o farfurie lungă în formă de coroană, iar sosul îl strecurăm peste ele şi îl servim. Dacă vrem ca sosul să fie mai picant, atunci îl acrim cu puţin vin sau zeamă de lămâie.


Spinare de miel friptă
Tăiem osul spinarei în dreptul spetelor, desfăcând grumajii şi picioarele dinainte de trunchi. Printr-o altă tăietură desfacem de trunchi picioarele dinapoi aşa ca să ne rămână numai spinarea şi coastele, adică trunchiul mielului într-o bucată; sărăm carnea peste tot, scoatem coastele şi o lăsăm să stea o jumătate de ceas, apoi carnea de pe pântece o sucim rol spre golul pântecului de ambele părţi, străpungându-le cu 1-2 beţişoare subţiri, să nu se desfacă; punem într-o cratiţă câteva felii de slănină proaspătă, precum şi câteva bucăţi de carne de vacă, 10-15 boabe de piper, tot atât ienibahar, câteva felii de morcov, pătrunjel şi ceapă, puţină supă de vacă, ori apă, apoi aşezăm şi spinarea de miel, acoperind cratiţa să se frigă înăbuşit; după ce s-a fript, o scoatem şi o punem pe o tavă, iar peste ea strecurăm şi sosul, apoi o punem în cuptor să se frigă puţin şi să capete culoare rumenă; după aceea o tăiem în felii cu cuţitul şi le aranjăm pe o farfurie lungă, fiecare bucată la locul ei, formând astfel spinarea ca şi când ar fi întreagă, turnăm sosul peste friptură şi o garnisim cu conopidă, cu smântână, morcovi mici, ciuperci, varză de Bruxelles, sparanghel prăjit sau înăbuşit; servim cu sos englez, separat preparat.


Miel prăjit
Mielul este bun prăjit numai până este tânăr, tăind o jumătate de miel în bucăţi ca 2-3 degete de late pe care le sărăm. Apoi le lăsăm să stea cam o jumătate de ceas; după aceea le dăm prin făină, prin ou bătut şi pe urmă prin pesmet pisat, apăsând fiecare bucată între mâini, să se netezească, apoi coapte frumos, rumen, în untură fierbinte, nici prea pripit, dar nici prea încet şi servite cu salată verde, cu salată de cartofi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei