« Inapoi

Sfatul psihologului

Rolul psihoterapeutului şi imaginea lui în mass media

Rolul psihoterapeutului şi imaginea lui în mass media#1
Mărime font - +

 

 

 

După mulţi ani în care a fost interzisă în România, psihologia a recuperat galopant. Vestea bună este că viitorii psihologi au avut ocazia să studieze în străinătate, să aducă rapid în România metode psihoterapeutice şi să dobândească recunoaşterea europeană şi nu numai. Vestea proastă este că ritmul galopant a angrenat şi mulţi şarlatani. Iar unul dintre scopurile principale ale unui psihoterapeut atunci când apare în mass media ar fi să-şi prezinte corect profesia pentru ca oamenii să ştie să facă diferenţa între un psihoterapeut acreditat şi un şarlatan. Astfel scopul nu este de a lupta cu şarlatanii, ci de a promova principiile etice ale profesiei.

Înainte de a practica profesia de psihoterapeut, timp de 10 ani am fost jurnalist. Această experienţă mă poate ajuta să văd imaginea psihoterapeutului în mass media atât din perspectiva specialistului cât şi a jurnalistului.

Imaginea actuală a profesiei în mass media

Psihoterapeutul este destul de prezent atât în cadrul ştirilor cât şi în filme, seriale, emisiuni. Asta nu înseamnă că rolul său este corect prezentat sau perceput. Sunt încă multe mituri sau exagerări.

Ce putem face?

În mass media opiniile trebuie să prezinte punctul de vedere psihologic, terapeutul nu vorbeşte din perspectiva personală, nu exprimă opinii, nu emite judecăţi.

Ideile sale trebuie să fie prezentate sub formă de ipoteze, să se întărească principiul că întotdeauna lucrurile pot sta şi altfel, să se clarifice termenii, să se evite etichete sau diagnostice.

Roluri

Educator. În apariţiile sale în mass media psihoterapeutul face referire la registrele naţionale în care pot fi găsiţi specialiştii. Oferă clarificări în legătură cu limitele competenţelor. De asemenea introduce termeni şi principii cu care oamenii să se familiarizeze apoi. De exemplu, termenul de „bullying“ este nou pentru cei mai mulţi, dar ignorarea fenomenului pe care îl defineşte afectează grav copiii şi atmosfera în care cresc. Astfel psihoterapeutul poate introduce acest termen şi poate contribui la conştientizarea fenomenului.

Purtător de cuvânt. Psihoterapeutul poate şi ar trebui să susţină imaginea şi drepturile unor persoane care nu se pot susţine singure. De exemplu persoane cu autism sau cu diverse tulburări. Fără a eticheta, fără a încălca principiul confidenţialităţii, psihoterapeutul trebuie să contribuie la clarificare, conştientizare, spirit comunitar, acceptare necondiţionată.

Specialist. Oferă explicaţii în limitele etice ale profesiei. Oferă suport. Modelează opinii şi comportamente sociale.

Iniţiator. Poate avea iniţiative de cercetare psiho sociale pentru a-şi ajuta semenii să conştientizeze fenomene, să acţioneze pentru protejarea şi susţinerea celor ce nu pot face acest lucru singuri.

Ce nu trebuie să facă un specialist:

* să eticheteze

* să diagnosticheze

* să facă „psihanaliză sălbatică” (să analizeze persoane sau personalităţi "în direct")

* să facă spectacol

* să-şi asume competenţe pe care nu le are

* să fie atoateştiutor

* să speculeze

Indiferent de ce este întrebat un psihoterapeut acesta are responsabilitatea de a se baza pe principiile profesiei şi de a transmite mesajul pe care doreşte să-l transmită. Şi are responsabilitatea de a iniţia subiecte de dezbatere.

 

Psihoterapeut Anda Păcurar

 

Cu Anda Păcurar vă veţi putea întâlni luni, 20 februarie, ora 18:30, la Librăria Cărtureşti Palas, unde va prezenta o temă foarte interesantă – „Copilul meu e un tiran! Adolescentul meu nu vrea să facă nimic! Ce facem mai departe?”.

Data publicarii: 16/02/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > LIFESTYLE > CORP SI MINTE

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

„Făceam sex cu trei necunoscuţi pe zi!”

„Făceam sex cu trei necunoscuţi pe zi!”

O anchetă a procurorilor a scos la iveală modul sălbatic în care funcţionează(...)
Horoscopul pentru luni, 29 mai 2017

Horoscopul pentru luni, 29 mai 2017

BERBEC Nu mai aveti probleme de comunicare cu niciunul dintre sefi si nici persoana iubita(...)
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani " 29 mai 1917 GALERIE FOTO

Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 29 mai 1917 GALERIE FOTO

 NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 29 mai 1917(...)

 

editia online din 29.05.2017 - 12:38

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange