Sarmalele cu crupe
Dimensiune font:
Una dintre delicatesele întâlnite în satele din Moldova sunt sarmalele cu crupe. O bunătate, te lingi pe degete nu alta.
Pregătirea este comună ca la toate felurile de sarmale, dar totul ţine de talent. Nu la toate iese la fel. “Una pune mai mult ulei, alta mai multă ceapă. Eu pun la
ochi că m-am învăţat de acum. Dar înainte era mai greu. Nevoia m-a învăţat. Noi încă facem crupe la roată. E o roată mare, învârtită de un lemn puternic. Într-o gaură în mijloc se pun grăunţe şi se învârte. Aşa am primit moştenire şi eu de la părinţii mei”, a povestit tanti Stratica, o gospodină din Botoşani. Sarmalele se pot face cu varza (acră sau dulce) ori cu frunze de viţă de vie. Frunzele se opăresc cu borş.
Ingrediente
* o ceaşcă de crupe, nu mai mult fiindcă se umflă mult la fiert
* 3 cepe
* slănină afumată
* 500 de grame de carne de porc sau vită (cine e vegetarian, pune ciuperci sau bureţi)
* untură
* verdeaţă
* sare
* piper
* două ouă
Mod preparare
Se taie ceapa mărunt şi se rumeneşte în untură. Se adaugă slănina afumată tăiată mărunt.
Se pun crupele, după ce au fost bine spălate, şi se sting cu o ceaşcă de apă. Se amestecă în continuu, ca să nu se lipească. Se dau deoparte când au început să de umfle şi se lasă să se răcorească. Se adaugă carnea (sau ciupercile), sare şi piper, verdeaţa şi ouăle. Sarmalele se învelesc în frunzele de varză sau în foile de viţă de vie, se aşază în vase separate (în funcţie de frunzele alese) şi se fierb în cuptor la foc mic. La final, se adaugă puţin borş de putină.
Se servesc alături cu mămăliguţă fierbinte şi ardei iuite, alături de un pahar cu vin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau