Sărmăluţe-n foi de varză murată

default

Dimensiune font:

| 10-01-2015 06:00

 De obicei, recunosc, sunt fanul variantei Păstorel a sarmalelor, adică cu varză proaspătă, fără afumătură şi fără orez. Numai că, n-aş prea şti să explic foarte convingător de ce, sărmăluţele de Crăciun (sau chiar de Paşti!) trebuie, în mintea mea, cel puţin, să fie musai învelite în frunze murate, să fie garnisite cu cărnuri şi/sau slănini afumate, plus că mai au nevoie şi de (puţin) orez, că n-ai încotro, trebuie să bagi o carne ceva mai grăsuţă, că se supăra varza şi-am pus-o de mămăligă (la figurat, că la propriu e chiar recomandabil!).
În consecinţă, pentru un număr rezonabil de sarmale, avem nevoie de
1 kg de carne (detaliile urmează),
1-2 verze murate (depinde atât de dimensiunea lor, cât şi de subţirimea foilor),
2-3 cepe,
2 linguri de orez,
1 conservă de roşii (400 g),
200 g afumătură (iarăşi, precizările vin mai jos),
supă de oase,
cimbru,
sare,
piper
(atât boabe, cât şi proaspăt râşnit).
Mai întâi varza, care trebuie (dacă-i cazul) ţinută la desărat/dezacrit şi, desigur, desfăcută în foi. Scoateţi nervurile centrale şi reglaţi, pe cât posibil, dimensiunile, ca să vă vină cât mai uşor la înfăşurat.
Tocaţi mărunt restul şi amestecaţi-l cu roşiile, cimbrul, piperul boabe (cam 1 lingură, să zicem), eventual şi cu ceva afumătură, feliată sau tăiată cubuleţe, după plac.
Musai trebuie să precizez că (lucru care, de obicei, se uită) calitatea verzei este determinantă pentru gustul final al mâncării. Ce mai, trebuie să fie atât de bună încât să plângeţi cu lacrimi amare că n-o mâncaţi crudă, ca salată.
Şi încă ceva: nu exageraţi cu ţinutul în apă, vărzuca noastră trebuie să rămână un pic acrişoară (e nevoie de ceva aciditate să combată grăsimea) şi chiar lejer sărată. În fond, puteţi să nu mai puneţi deloc sare în tocătură, nu?
În ce priveşte afumătura, cele 200 g pe care le-am indicat reprezinta doar un minimum necesar, amatorii genului pot oricând să suplimenteze cantitatea. Cât despre poziţionarea strategică, personal mă mulţumesc, de obicei, să tapetez cu felii subţiri de slănină afumată fundul şi (parţial) pereţii oalei. Dar, după cum spuneam mai sus, amatorii pot să introducă un supliment prin varza tocată, după cum fanii înrăiţi s-ar putea să bage şi-n tocătură ceva carne cu miros de fum. Depinde numai şi numai de gustul fiecăruia.
Cât despre carne, aici întâlnim de obicei dezbaterile cele mai aprinse. Din punctul meu de vedere, este absolut obligatoriu mariajul dintre porc (nu prea gras) şi vită, iar regretatul meu prieten Bogdan susţinea că perfecţiunea este atinsă cu un amestec de 2/3 ceafa de porc tocata mare, 1/3 pulpa de vită tocata prin sita cu găuri mici. Subscriu, dar n-o luaţi chiar ca pe-o dogmă.
În ce priveşte modul de tocare, aici de fapt e o chestiune de gust. Unii vor să mai simtă bucăţelele (pentru ei e făcută sita cu găuri mari, sau chiar satârul), în timp ce alţii prefera genul pastă (şi, implicit, sita fină). Ca o părere strict personală, mai ales dacă nu luaţi carne gata tocată (ceea ce vă şi recomand), calea de mijloc descrisa mai sus („porcul mai mare, vita mai mică”) este optimă.
Bun, dacă am tocat şi carnea, nu ne rămâne decât s-o amestecăm cu ceapă (curăţată şi tocată cât de fin), orez, sare şi piper proaspăt râşnit.
Începe acum ritualul înfăşurării, unde nu pot să vă zic decât că, moldovean fiind, fireşte că sunt de acord cu teoria „cu cât mai mici, cu atât mai bune“ (Păstorel recomanda ca sarmalele să fie maximum cât o nucă mijlocie). Depinde însă, fireşte, atât de subţirimea foilor, cât şi de dexteritatea şi (mai ales) răbdarea fiecăruia, aşa că nu insist.
În fine, construcţia finală. În oala tapetată cu slănină (sau poate doar unsă bine) puneţi pe fund un strat de varză tocată şi amestecată cu toate cele, urmează un rand de sărmăluţe, iar varză, iar sarmale şi tot aşa (numărul straturilor depinde, fireşte, atât de cifra finală de sarmale, cât şi de diametrul vasului) până ajungem la stratul final, care va fi de varză (şi trebuie să vă rămână loc liber aproape de-un lat de palma, fiindcă sărmăluţele noastre se vor umfla la fiert).
Turnaţi supă cât aproape să le acopere (în lipsă, fireşte, apă, da-i păcat) şi la cuptor cu ele, unde trebuie să stea, acoperite, la foc moale, minimum trei ore. Le puteţi, la o adică, fierbe şi pe aragaz, eventual în oala sub presiune, iar timpul de fierbere se va reduce corespunzător (dar calitatea nu va mai fi chiar aceeaşi).
Esenţial rămâne însă faptul că, dacă vrem ca ale noastre sărmăluţe-n foi de varză să atingă perfecţiunea, ele trebuie musai reîncălzite, la cuptor (şi preferabil în oala de lut), descoperite, să se rumenească puţin. Iar ca să avem zeama necesară ducerii la bun sfârşit a acestei operaţiuni, e musai să turnam în prealabil peste ele un pahar de vin alb sec (sau poate demisec, dacă sărmăluţele ni se par cam acrişoare).
În ce priveşte servirea, am văzut o groază de bazaconii la viaţa mea, pe care nu vreau nici măcar să le menţionez. Reţineţi doar că, la nişte sărmăluţe-n foi de varză perfect executate, altceva decât nişte smântână pusă alături nu vă trebuie. Ar trebui şi mămăligă, dar ştiu că, probabil, la o masă festivă, de Sărbători, doar pâine vor primi sărmăluţele noastre. Asta e!
costachel.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei