Scrierea terapeutică, drumul către tine însuţi

default

Dimensiune font:

| 13-02-2014 11:49

Una dintre sugestiile oricărui consultant în resurse umane sau dezvoltare personală este jurnalul *sfatul nu este nou, iar jurnalul este unul dintre cele mai vechi sisteme de comunicare cu tine însuţi * în fapt, totul se reduce la împărtăşirea emoţiilor în faţa colii de hârtie atunci când ne confruntăm cu propriile trăiri * procesul, cunoscut şi sub formula de scriere terapeutică, are multiple beneficii 

Trăim zilnic o sumedenie de emoţii (bucurie, milă, frustrare, revoltă, iubire etc), generate de persoanele pe care le întâlnim, situaţiile cu care ne confruntăm. Toţi suntem marcaţi de oameni, de locuri, de evenimente care au generat în noi emoţii, amintiri, care ne-au modelat viaţa, uneori fără să fim conştienţi de asta. La un moment dat dorim să înţelegem cum ne-au modelat, cum ne-au marcat, vrem să trecem peste unele situaţii. Prin scrierea terapeutică, re-analizăm momentele trecute, ne detaşăm de ceea ce ne-a afectat negativ şi începem să înţelegem ce ni s-a întâmplat, putem vedea şi partea frumoasă a unei situaţii nedorite poate.
Destăinuirile în faţa colii de hârtie
La o astfel de terapie poate apela orice persoană care se simte confortabilă cu ideea condeiului pe post de partener. „Oamenii sunt fiinţe sociale, comunicative şi simt nevoia să comunice, să povestească, să verbalizeze sub o formă sau alta ceea ce i-a impresionat. Şi atunci unii aleg să o facă verbal sau în scris, ocazie cu care sunt mai atenţi, mai conştienţi în exprimare, au timp să ruleze în memorie momentul, să desprindă esenţialul, iar forma, stilul de redactare ţine de fiecare, în funcţie de talent. Unii publică în medii mai mult sau mai puţin largi ce au scris şi în acest fel pot primi şi feedback-ul audienţei, fapt ce poate fi benefic”, a explicat Cristian Knacoschi, manager în domeniul farmaceutic şi un aplicant şi susţinător al scrierii terapeutice.
Pentru cei care vor să apeleze la această metodă este important de ştiut că există şi cursuri, seminarii, însă de cele mai multe ori, începi pur şi simplu, că aşa îţi vine. „Sigur, e mult mai eficient să o faci în cadru organizat, în acest fel creşte gradul de conştienţă, dar dacă nu întâlneşti un terapeut sau un grup organizat, nu înseamnă că nu trebuie să scrii”, a fost sfatul lui Cristian Knacoschi.
Fii eroul trăirilor tale
C
u toţii povestim, iar istorisile sunt o parte importantă a vieţii noastre. Uneori nu ne dăm seama că, atunci când povestim o facem nu numai pentru a comunica, pentru a-i influenţa pe ceilalţi, pentru a transmite un mesaj, ci şi pentru a ne cunoaşte mai bine. Cel care scrie, cu intenţia de a fi publicat sau nu, o face pentru că simte nevoia de a scrie, dar au nevoie să-şi spună povestea şi cei care nu au fost îndrumaţi să scrie. „Atunci când scriem, timpul este suspendat. Poate că este cel mai recognoscibil moment trăit aici şi acum, moment în care aducem în noi tot trecutul şi tot viitorul, toate aspectele noastre și avem un acces miraculos la Sinele Superior şi la umbra noastră. Nu este exclus să descoperim de unde vin vocile pe care le auzim uneori în mintea noastră”, a spus terapeutul Vlad Popescu, iniţiator al unui program de scriere creativă.
A povesti unei coli de hârtie experienţe, sentimente, oameni şi relaţia cu ei este adesea mai mult decât a ne destăinui unui prieten. Scriind, mintea va fi obligată la a ordona cât de cât idei care altfel se îngrămădesc uneori de-a valma toate o dată. „E un alt mod de a ne pune ordine în gânduri, dacă vreţi. Scriind, putem deveni mai conştienţi de gândurile noastre pentru că noi, adesea, nu prea ştim, nu suntem foarte conştienţi cum, plecând de la un singur gând, ţesem scenarii care produc reacţii emoţionale”, a completat psihoterapeutul Iulia Cruţ.
Odată încredinţate hârtiei, unele din experienţele şi gândurile noastre rămân fără puterea de a ne afecta în sens negativ, ca şi cum prin scris am elibera din noi lucruri pe care altfel nu le putem gestiona. Specialiştii recomandă jurnalul, un instrument extrem de util. Recitindu-l din când în când, am putea observa cum dincolo de mai multe roluri pe care le avem în viaţă (soț, soţie, părinte, angajat), suntem mai mult decât rolurile noastre. Unui jurnal îi putem destăinui ceea ce, din diverse motive, nu putem spune nimănui altcuiva. Iar asta poate constitui în sine un proces de eliberare.
Maura Anghel

„Ca redactor, am citit multe manuscrise, ale unor debutanţi sau ale scriitorilor consacraţi. Ca terapeut, am auzit multe poveşti spuse de oameni care aveau nevoie de vindecare fizică, emoţională, mentală sau spirituală. Negociind textele şi poveştile am reuşit să-i ajut pe unii să publice, pe alţii să se vindece. Oricum să se cunoască mai bine. Scrierea terapeutică este un instrument de auto-cunoaștere, o altă cale către vindecare, trezire, iluminare” – Vlad Popescu
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei