Secretele plăcintelor de la Stăuceni
Dimensiune font:
Nu este duminică sau sărbătoare fără ca gospodinele din Stăucenii Botoşaniului să nu-şi suflece mânecile cămeşilor şi să se pună abitir pe frământat plăcinte. Satul este recunoscut pentru gospodarii săi, dar mai ales pentru plăcinte şi „strategia” de a le face gustoase-gustoase
Femeile au încercat de multe ori să le înveţe pe tinerele din sat, dar parcă tot cele frământate de bunici au cel mai bun gust. „Fac plăcinte de când eram copil. Am avut o mamă severă. Îmi punea ligheanul aproape plin cu făină şi mă învăţa. Prima lecţie a fost să fac o gaură în mijloc în care să pun drojdia înmuiată. O lună m-am chinuit să trec de lecţia asta. Aveam mâinile vineţi pentru că mama spunea că trebuie să mestec încetişor, să nu dau un gram de făină pe jos. Şi oricum aş fi făcut, de pe marginile ligheanului făina nu voia să stea şi «poc», luam peste mână. Mi se părea imposibil”, a spus tanti Lina, din Stăuceni.
Secretul plăcintelor nu ţine doar de ingrediente, ci şi de frământat, iar gospodinele meştere reuşesc să frământe două ore, cu o singură mână, şi până la câteva kilograme de aluat.
Ingrediente:
400 de grame de făină albă de calitate superioară
o linguriţă de sare
5 linguri de ulei de floarea soarelui
8 linguri de zahăr
500 de grame de brânză de vaci
6 ouă
500 ml de lapte cald sau apă cald
ulei de floarea soarelui
drojdie cât o nucă
100 de grame de stafide
vanilie
Mod de preparare:
Într-un castron se pun făina, sarea, drojdia adusă în stare lichidă, 4 linguri de zahăr şi 5 linguri de ulei. Se adaugă apa caldă sau laptele cald. Se frământă un aluat timp de două ore, care se lasă la dospit cam tot atâtea timp. Separat se prepară umplutura – brânza de vaci se amestecă cu ouăle, cu 4 linguri de zahăr, cu stafidele, se adaugă vanilia sau alte arome, după gust.
Când aluatul a crescut, se iau bucăţi mici, se întind pe masă, se adaugă brânză şi se adună colţurile, dând plăcintei cunoscuta formă rotundă. Se aşază în tava unsă cu ulei, margarină sau unt, se coc în cuptorul încins cam o oră, se scot şi se pudrează cu zahăr. Se servesc fierbinţi sau reci, după gust.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau