Știai asta despre morcovi?

default

Dimensiune font:

| 05-10-2015 21:17

„Daucus carota“, după denumirea științifică, sau „rădăcina dulce“, după cea populară, morcovul este una dintre cele mai apreciate legume de la noi. Datorită gustului dulce și al proprietăților benefice pentru sănătate, acesta este folosit și consumat de peste 2.000 de ani.

Inclus în categoria superalimentelor, morcovul este o sursă prețioasă de vitamine și minerale, fiind recomandată în dietele pentru întărirea sistemului imunitar, combaterea anemiei, îmbunătățirea vederii și tratamentul afecțiunilor hepatice. Consumul frecvent de morcovi ajută și la prevenirea bolilor cardiovasculare și chiar a cancerului, potrivit studiilor.

Întărește oasele și protejează ficatul

Zeci de soiuri de morcovi se cultivă în toată lumea, iar culorile lor variază de la portocaliu intens până la galben și alb, dar îl poți găsi și colorat în mov. Cei în nuanța portocalie sunt recomandați în medicina naturistă, deoarece au în compoziție o cantitate mai mare de betacaroten.

Acesta este un antioxidant esențial care se transformă în vitamina A în timpul digestiei. Substanță care protejează în special ficatul, vitamina A favorizează și eliminarea toxinelor din corp.

Pe lângă vitamina A, care menține sănătatea ochilor, morcovul conține vitamina K, o substanță care protejează și întărește sistemul osos.

Curăță colonul

În fruntea calităților medicinale pe care le are morcovul se numără principiile active antianemice, remineralizante, tonice, care reglează flora intestinală și scad tensiunea arterială.

De asemenea, morcovul grăbește cicatrizarea rănilor, combate diareea și, în același timp, acționează eficient și în caz de constipații. Fibrele din morcovi curăță intestinul gros și elimină paraziții, fiind și un bun vermifug. Se bea aproximativ 100 de ml de suc pe zi, în cure de câte 21 de zile, pentru a scăpa de viermii intestinali, inclusiv de tenii.

Scade colesterolul „rău“

Mâncând morcovi și mai ales frunze de morcov, din care poți face salată, poți reduce nivelul mare de colesterol „rău“ (LDL). Efectul pozitiv se datorează substanței numită beta-sitosterol, care se găsește în frunze și care poate inhiba absorbția colesterolului LDL. În acest caz, e indicat să consumi câte 100 gde frunze și rădăcină de morcovi pe zi sau poți face suc din care bei câte 100 ml pe zi.

Ține la distanță bolile de inimă

Morcovii sunt recomandați și pentru sănătatea inimii. Potasiul conținut de această legumă reglează nivelul de sodiu din corp, care, în exces, poate declanșa hipertensiunea arterială, și ține sub control presiunea sângelui.

Tratamentul hipertensiunii constă în administrarea zilnică a 2 cești cu suc de morcovi pe zi, timp de o lună.

Protejează pielea și ne feresc de boli

Salata din frunze și felii sau cuburi din rădăcină, pe care o mănânci din 2 în 2 zile, timp de 3 luni, are efecte pozitive și în îngrijirea pielii. Compușii antioxidanți ca flavonoidele și clorofila au capacitatea de a încetini îmbătrânirea celulară, acționând împotriva radicalilor liberi, care au rolul de a deteriora țesuturile.

În plus, aceștia redau prospețime tenului, regenerează pielea și „șterg“ petele de pe față. Poți face măști din morcovi rași sau în combinație cu smântână, pe care le lași să acționeze cel puțin un sfert de oră, apoi clătești fața cu apă călâie, din abundență.

Substanțele antioxidante din morcovi ajută și la echilibrarea nivelului de minerale din corp, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar și la creșterea rezistenței la infecții. Pentru efecte maxime consumă aproximativ 250 ml de suc de morcovi pe zi, pe stomacul gol.

Îmbunătățește vederea pe timpul nopții

În compoziția morcovului intră și 2 pigmenți necesari sănătății ochilor, luteina și zeaxantina. Aceștia previn bolile care îmbătrânesc retina, cum sunt cataracta sau degenerescența maculară. Mai mult, vitamina A se transformă la nivelul retinei într-un pigment purpuriu numit rodopsină, care mărește acuitatea vizuală și îmbunătățește adaptarea vederii de la lumină la întuneric.

Combate diareea la sugari

Frecvent întâlnită la copiii mici, diareea se poate trata naturist cu supă de morcovi, un remediu excelent și delicios. Pentru a o prepara ai nevoie de o jumătate de kilogram de morcovi, pe care îi tai bucăți și îi fierbi într-un litru de apă până se înmoaie, după care îi pisezi.

Apa rămasă de la fierbere se amestecă cu pasta de morcovi, pe care se adaugă o jumătate de linguriță de sare marină. Copilul poate consuma supa în decursul a 24 de ore, în cură de 3 zile. Supa se bea cu biberonul, iar piureul cu lingurița.

Ajută și în constipaţii

Persoanele care se constipă des pot rezolva problema ținând un regim cu suc de morcovi. În funcție de constipație, care poate fi cronică sau acută, cura poate fi mai scurtă sau poate dura mai mult. Se recomandă consumul de 250 ml de suc de morcovi pe zi, dimineața și înainte de culcare, până când problema dispare. Se poate adăuga suc de mere, care favorizează digestia.

Atenție! Un consum exagerat de morcovi înseamnă un aport în exces de vitamina A, care se manifestă prin: nuanța potocalie a tenului, uscarea pielii, fotosensibilitate, grețuri și amețeală.

Dr Mihai Alin Scarlat
medic primar medicină internă, cu competență în fitomedicină
0244.210.386, http://www.asociatiadoctorscarlat.ro/

Morcovul acționează ca un cicatrizant al rănilor, plăgilor, arsurilor, ulcerelor varicoase, furunculelor, dermatozelor, crapăturilor pielii. Pentru tratamentul afecțiunilor externe, se recomandă decoctul din frunze proaspete de morcovi, cu care se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Tot extern se utilizează și cataplasmele cu morcovi dați prin răzătoare sau cataplasmele de frunze proaspete pisate. Aftele și stomatitele se vindecă dacă faci gargare de mai multe ori pe zi, din care una seara, înainte de culcare, cu decoct din frunze. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei