Știai asta despre morcovi?
Dimensiune font:
„Daucus carota“, după denumirea științifică, sau „rădăcina dulce“, după cea populară, morcovul este una dintre cele mai apreciate legume de la noi. Datorită gustului dulce și al proprietăților benefice pentru sănătate, acesta este folosit și consumat de peste 2.000 de ani.
Inclus în categoria superalimentelor, morcovul este o sursă prețioasă de vitamine și minerale, fiind recomandată în dietele pentru întărirea sistemului imunitar, combaterea anemiei, îmbunătățirea vederii și tratamentul afecțiunilor hepatice. Consumul frecvent de morcovi ajută și la prevenirea bolilor cardiovasculare și chiar a cancerului, potrivit studiilor.
Întărește oasele și protejează ficatul
Zeci de soiuri de morcovi se cultivă în toată lumea, iar culorile lor variază de la portocaliu intens până la galben și alb, dar îl poți găsi și colorat în mov. Cei în nuanța portocalie sunt recomandați în medicina naturistă, deoarece au în compoziție o cantitate mai mare de betacaroten.
Acesta este un antioxidant esențial care se transformă în vitamina A în timpul digestiei. Substanță care protejează în special ficatul, vitamina A favorizează și eliminarea toxinelor din corp.
Pe lângă vitamina A, care menține sănătatea ochilor, morcovul conține vitamina K, o substanță care protejează și întărește sistemul osos.
Curăță colonul
În fruntea calităților medicinale pe care le are morcovul se numără principiile active antianemice, remineralizante, tonice, care reglează flora intestinală și scad tensiunea arterială.
De asemenea, morcovul grăbește cicatrizarea rănilor, combate diareea și, în același timp, acționează eficient și în caz de constipații. Fibrele din morcovi curăță intestinul gros și elimină paraziții, fiind și un bun vermifug. Se bea aproximativ 100 de ml de suc pe zi, în cure de câte 21 de zile, pentru a scăpa de viermii intestinali, inclusiv de tenii.
Scade colesterolul „rău“
Mâncând morcovi și mai ales frunze de morcov, din care poți face salată, poți reduce nivelul mare de colesterol „rău“ (LDL). Efectul pozitiv se datorează substanței numită beta-sitosterol, care se găsește în frunze și care poate inhiba absorbția colesterolului LDL. În acest caz, e indicat să consumi câte 100 gde frunze și rădăcină de morcovi pe zi sau poți face suc din care bei câte 100 ml pe zi.
Ține la distanță bolile de inimă
Morcovii sunt recomandați și pentru sănătatea inimii. Potasiul conținut de această legumă reglează nivelul de sodiu din corp, care, în exces, poate declanșa hipertensiunea arterială, și ține sub control presiunea sângelui.
Tratamentul hipertensiunii constă în administrarea zilnică a 2 cești cu suc de morcovi pe zi, timp de o lună.
Protejează pielea și ne feresc de boli
Salata din frunze și felii sau cuburi din rădăcină, pe care o mănânci din 2 în 2 zile, timp de 3 luni, are efecte pozitive și în îngrijirea pielii. Compușii antioxidanți ca flavonoidele și clorofila au capacitatea de a încetini îmbătrânirea celulară, acționând împotriva radicalilor liberi, care au rolul de a deteriora țesuturile.
În plus, aceștia redau prospețime tenului, regenerează pielea și „șterg“ petele de pe față. Poți face măști din morcovi rași sau în combinație cu smântână, pe care le lași să acționeze cel puțin un sfert de oră, apoi clătești fața cu apă călâie, din abundență.
Substanțele antioxidante din morcovi ajută și la echilibrarea nivelului de minerale din corp, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar și la creșterea rezistenței la infecții. Pentru efecte maxime consumă aproximativ 250 ml de suc de morcovi pe zi, pe stomacul gol.
Îmbunătățește vederea pe timpul nopții
În compoziția morcovului intră și 2 pigmenți necesari sănătății ochilor, luteina și zeaxantina. Aceștia previn bolile care îmbătrânesc retina, cum sunt cataracta sau degenerescența maculară. Mai mult, vitamina A se transformă la nivelul retinei într-un pigment purpuriu numit rodopsină, care mărește acuitatea vizuală și îmbunătățește adaptarea vederii de la lumină la întuneric.
Combate diareea la sugari
Frecvent întâlnită la copiii mici, diareea se poate trata naturist cu supă de morcovi, un remediu excelent și delicios. Pentru a o prepara ai nevoie de o jumătate de kilogram de morcovi, pe care îi tai bucăți și îi fierbi într-un litru de apă până se înmoaie, după care îi pisezi.
Apa rămasă de la fierbere se amestecă cu pasta de morcovi, pe care se adaugă o jumătate de linguriță de sare marină. Copilul poate consuma supa în decursul a 24 de ore, în cură de 3 zile. Supa se bea cu biberonul, iar piureul cu lingurița.
Ajută și în constipaţii
Persoanele care se constipă des pot rezolva problema ținând un regim cu suc de morcovi. În funcție de constipație, care poate fi cronică sau acută, cura poate fi mai scurtă sau poate dura mai mult. Se recomandă consumul de 250 ml de suc de morcovi pe zi, dimineața și înainte de culcare, până când problema dispare. Se poate adăuga suc de mere, care favorizează digestia.
Atenție! Un consum exagerat de morcovi înseamnă un aport în exces de vitamina A, care se manifestă prin: nuanța potocalie a tenului, uscarea pielii, fotosensibilitate, grețuri și amețeală.
Dr Mihai Alin Scarlat
medic primar medicină internă, cu competență în fitomedicină
0244.210.386, http://www.asociatiadoctorscarlat.ro/
Morcovul acționează ca un cicatrizant al rănilor, plăgilor, arsurilor, ulcerelor varicoase, furunculelor, dermatozelor, crapăturilor pielii. Pentru tratamentul afecțiunilor externe, se recomandă decoctul din frunze proaspete de morcovi, cu care se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.
Tot extern se utilizează și cataplasmele cu morcovi dați prin răzătoare sau cataplasmele de frunze proaspete pisate. Aftele și stomatitele se vindecă dacă faci gargare de mai multe ori pe zi, din care una seara, înainte de culcare, cu decoct din frunze.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau