Tara care ajuta o lume sa vada: Recompensele, pe lumea cealalta

default

Dimensiune font:

| 07-02-2016 14:02

A reda vederea unui ochi care a avut de suferit presupune adesea transplantul de cornee, invelisul acela transparent care acopera irisul si pupila. Acesta este recoltat de la cadavre, doar in anumite conditii. Cererea este mare, la nivel global, iar oferta mica, reusind sa vina, cu mici exceptii, dintr-o singura tara: Sri Lanka.
 

Mai mult, tara care furnizeaza cornee la nivel global nici nu asteapta vreo recompensa pentru acest gest. Cel putin nu in aceasta lume, puncteaza BBC.

Ochiul drept al lui Paramon Malingam este acoperit de un bandaj. O lacrima se iveste din coltul celui stang. E o lacrima de bucurie, in ochiul unui barbat foarte norocos. "Am crezut ca voi fi nevoit sa traiesc pentru tot restul vietii cu un singur ochi", afirma el.

In urma cu 13 ani, Malingam, care detine un magazin in Sri Lanka, a avut un accident de munca, ranindu-se la un ochi cu sarma din otel. Anul trecut, s-a ranit la acelasi ochi cu o bucata de lemn. In urma celor doua accidente, isi pierduse vederea la ochiul afectat. Un transplant cu o cornee venita de la un donator i-a salvat vederea.

Turismul pentru transplant, "afacere" infloritoare in Asia - Cum merg lucrurile in cea mai mare piata de organe din lume

Cand corneea este zgariata sau deteriorata in vreun fel, se poate ajunge pana la orbire. Solutia e transplantul, insa donatori sunt putini, iar corneele trebuie transplantate foarte repede.

Recoltarea corneei trebuie sa aiba loc in decurs de doar cateva ore de la decesul donatorului. In plus, corneea poate fi folosita la un transplant in maximum patru saptamani, in functie de cum a fost pastrata.

"Dupa operatie, am renascut in aceasta lume", povesteste barbatul care in prezent se recupereaza intr-un spital din capitala Colombo.

"Daca-mi donez ochii in viata acesta, voi vedea mai bine intr-o viata viitoare"

Aproape de acesta locuieste Viswani Pasadi, studenta, care se pregateste pentru o altfel de renastere. Completeaza un formular prin care isi doneaza ochii dupa moarte Bancii Nationale de Ochi.

Precum multi dintre locuitorii din Sri Lanka, ea e budista. Crede intr-un ciclu al vietii, care include moarte si renastere, vazand gestul de a dona ca pe o investitie temeinica in propriul viitor.

"Daca-mi donez ochii in viata acesta, voi vedea mai bine intr-o viata viitoare", explica tanara.

O alta persoana care face acelasi pas e Preethi Kahlewatte, contabila. "Tot ce facem bun in aceasta viata luam cu noi in viitoarea", explica aceasta. "Cand cineva are nevoie de ceva, ne place sa donam. Fara maini putem munci. Fara picioare putem munci. Dar fara ochi ce putem face?", declara ea.

Conform Societatii pentru Donarea Ochilor, o organizatie non-profit fondata de un medic tanar, Hudson Silva, in 1961, unul din cinci locuitori ai Sri Lankai a semnat pentru a-si dona ochii. Iar aceasta statistica nu-i include pe cei ca Pasadi, care au semnat cu Banca Nationala de Ochi, o institutie separata, deschisa in urma cu cinci ani.

"Pare ca am semnat un certificat pentru fiecare om din Sri Lanka", afirma directorul Societatii pentru Donarea Ochilor, dr. Siri Cassim.

Tara deja si-a acoperit cererea de cornee, adunand mai mult decat are nevoie, asa ca poate trimite surplusul peste hotare. Medicul Hudson Silva a inceput sa recolteze cornee in 1964, cand punea ochii la gheata, in termos, dupa care ii transporta in bagajul de mana, cu avionul, pana la Singapore.

Doar in 2014 aceasta organizatie a exportat 2.551 de cornee, dintre care 1.000 catre China, 850 catre Pakistan, 250 catre Thailanda si 50 in Japonia.

Primele cornee, pastrate la frigider, alaturi de oua si unt

Oamenii au aflat ca e nevoie de cornee in 1958, cand el, pe atunci student, sotia si mama sa au semnat un articol intr-un ziar, cerand locuitorilor din Sri Lanka sa "dea viata unui ochi mort". Primele cornee pe care le-a primit, anul urmator, le-a pastrat in propriul frigider, "la un loc cu ouale si untul".

In 1960, mama sa a murit, iar vestea ca Silva i-a recoltat acesteia corneea si a transplantat-o unui fermier sarac, ajutandu-l sa-si redobandeasca vederea, a emotionat intreaga tara.

Si preotii budisti au incurajat donarea corneei, explicandu-le oamenilor ca prin ofrandele lor vor avea parte de o viata mai buna, odata reincarnati.

In vechile poeme despre viata lui Buddha, exista o legenda care spune ca la acesta a venit intr-o zi un cersetor orb. "O, rege, da-mi ochii tai!", i-ar fi spus el lui Buddha. Asa ca acesta a decis sa ii dea.

Un medic i-a transplantat cersetorului, acesta recapatandu-si vederea. Oamenii asculta astfel de povesti generatie de generatie, fiind incurajati de mici sa-si ajute semenii, uneori daruindu-le parti din propriul trup.

Fondatorul templului budist Mahamevnawa, Kiribathgoda Gnanananda Thero, un om foarte respectat in Sri Lanka, cel care a stat de vorba cu reporterul BBC povestindu-i despre invataturile lui Buddha, a cedat, la randul sau, un rinichi, daruindu-l unei femei care avea nevoie de transplant.

Pe certificatele in care donatorii isi dau acordul de a le fi recoltata corneea dupa moarte scrie explicit: "Fie ca donatorul sa aiba o renastere buna".

Musulmanii, clienti preferati

Cum in tarile musulmane e in general interzis sa aduci vreun rau corpului, atat in timpul vietii, cat si dupa moarte, Pakistanul si Egiptul sunt printre statele catre care se furnizeaza cornee din Sri Lanka. Urmeaza Malaezia, Nigeria si Sudan, insa lista cuprinde aproximativ 50 de tari.

Corneea este printre tesuturile cel mai usor de transplantat, pentru ca nu e nevoie de vreo compatibilitate de la donator la beneficiar. E un tesut neirigat de sange, care isi ia oxigenul direct din aer.

Apoi, o cornee recoltata de la o persoana in varsta poate fi transplantata uneia mult mai tinere. In general, corneele celor cu varste de peste 80 de ani nu mai sunt in stare optima, insa a existat cel putin un caz cand tesutul recoltat de la un preot budist de 86 de ani a fost folosit cu succes la un baiat de 9 ani din Iordania.

Patronul unei case funerare din Colombo afirma ca primeste circa sase corpuri fara ochi in fiecare luna. Insa nimeni dintre cei veniti (in afara familiei) nu stie ca persoana din sicriu nu mai are cornee.

La inceput, Sri Lanka lua corneele de la detinutii executati, pana in 1956, cand condamnarea la moarte a fost abolita temporar. A fost reintrodusa in 1959, insa din 1976 nu a mai fost nimeni executat.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei