Tarte cu fructe ca la mama acasă
Dimensiune font:
În plin sezon al fructelor, gospodinele se întrec în tot felul de prăjituri şi dulceţuri
Dis-de-dimineaţă, înarmate cu sacoşe colorate, le vezi negociind straşnic cu vânzătorii de prune, pere, mere sau struguri. Mulţumite pînă la urmă, se grăbesc să cumpere zahărul şi celelalte ingrediente necesare preparării bunătăţurilor. Apoi, evident, să facă şi schimb de reţete, că nu se ştie niciodată ce mai pot afla de pe la vecine.
Odată ajunse în bucătărie, începe masacrul, iar fructele cad răpuse în borcane cu dulceaţă ori în tarte pufoase. Cea mai mare parte din fructele aduse din piaţă ajung în borcănelele cu dulceaţă, care vor odihni apoi pe rafturile cămării. Ce rămâne se transformă într-o tartă cu fructe, spre deliciul tuturor.
Pudrată din belşug cu zahăr, tarta cu fructe este prăjitura toamnei îmbelşugate. „Tarta se face simplu, dacă ai fructele pregătite. Se face un aluat uşor din făină, ouă şi lapte, iar ca să crească, se pune un vîrf de cuţit de bicarbonat. Se unge tava cu margarină, se unge cu ulei, ca să nu se prindă prăjitura, apoi se toarnă aluatul şi deasupra se aşază cu atenţie, în strat uniform, toate fructele. Tava se dă apoi la cuptor o oră, la foc mic”, a explicat Maria Iacomi, o expertă în bucătărie, din Piatra Neamţ. Necazul sau poate bucuria gospodinelor este acela că tartele nu ajung niciodată pînă a doua zi. „Toţi cei care trec prin faţa
platoului «fură» câte o prăjitură, aşa caldă, de poftă. Mai duci
cîteva la vecina, mai vin în vizită prietenii fetiţei mele şi
uite aşa s-a terminat tava. Nu-i nimic, peste cîteva zile facem
altă tartă. Fructe să fie”, a spus cofetarul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau