Tocăniţă cu ceapă verde
Dimensiune font:
Această tocăniţă cu ceapă verde era odată o mâncărică românească clasică de primăvară (sau vară timpurie), numai că, datorită minunilor agriculturii moderne, se poate face, în zilele noastre, aproape în orice sezon, că doar ceapa verde lipseşte destul de rar de pe tarabe. Aşa că, indiferent de anotimp, dacă o vedeţi prin piaţă, sfatul meu sincer este să începeţi deja aprovizionarea pentru reţeta care urmează: o tocăniţă cât se poate de bună şi cu o prospeţime absolut inegalabilă.
Aveţi nevoie, pentru 4 persoane, de
1 kg carne (de pasăre, porc, vită etc.),
2-3 cepe uscate,
4-5 legături de ceapă verde,
1/2 căpăţână de usturoi (sau 1 legătură, dacă aveţi noroc şi-l găsiţi verde),
4 roşii (sau echivalentul în suc ori bulion),
1 ardei gras,
vin alb,
ulei,
mărar,
pătrunjel,
sare şi piper.
Grijiţi carnea cum se cuvine şi tăiaţi-o cubuleţe. Tocaţi mărunt ceapa uscată, la fel şi usturoiul (dacă-i din cel uscat) şi puneţi-le la călit în ulei. Când se-nmoaie puţin, adăugaţi carnea. Mai prăjiţi vreo 5 minute, amestecând din când în când, stingeţi cu un păhărel de vin alb sec, puneţi capacul şi lăsaţi la înnăbuşit până e carnea aproape gata (dacă lichidul dispare înainte de termen, ceea ce, mai ales la vită, e foarte probabil, completaţi tot cu vin).
În timpul asta, curăţaţi roşiile de pieliţe şi sâmburi, tocaţi-le mărunt, hăcuiţi mărunţel şi ardeiul (după ce l-aţi spălat şi curăţat, fireşte!), aşijderea ceapa verde (dimpreună cu usturoiul, dacă-i verde şi el) şi adăugaţi totul la carne, atunci când ziceţi că a sosit momentul. În cazul în care zeama vi se pare insuficientă, mai adăugaţi niţel vin şi lăsaţi totul să fiarbă vreo 10 minute.
Dacă aveţi timp, când începe mâncarea să fiarbă din nou, băgaţi oala în cuptorul încins: o să aibă nevoie de vreo jumătate de oră, dar va fi mai bine (iar sfatul ăsta e valabil în cazul oricărei mâncări cu sos). Când e gata, reglaţi de sare şi piper, presăraţi verdeaţa tocata mărunt, puneţi capacul şi începeţi să mestecaţi mămăliga, că acuşi vine lumea la masă, să se bucure de-o tocăniţă cu ceapă verde.
Alte tertipuri? Păi dacă vă place mâncarea mai picantă, un ardei iute, curăţat de seminţe şi vinişoare, tocat mărunt şi pus la călit odată cu ceapa n-are ce să strice. Sau (toamna, mai ales) puteţi pune vreo 4 ardei, însa copţi, curăţaţi şi tăiaţi. După cum s-ar putea să vă placă nişte cimbru, adăugat în oala odată cu roşiile.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau