Varză murată pentru toate gusturile

default

Dimensiune font:

| 23-09-2017 09:27

N-are rost, cred, să vă povestesc prea multe despre varza murată. Despre conţinutul ei extrem de bogat în vitamina C probabil ştiţi (de-aia e şi bună dimineaţa!). Utilizările ei multiple în gastronomia românească vă sunt, cu siguranţă, cunoscute, aşa că trec direct la esenţa problemei. Dar nu înainte de a recunoaşte că varză murată doar cu sare („în zeama ei”, ca să zic aşa) n-am pus decât o singură dată, în armată. Aşa că, fireşte că nu prea mai ţin minte cantităţi şi alte tertipuri. De aceea am apelat la un clasic (Radu Anton Roman), să ne povestească el mai bine această variantă.

Varză murată căpăţâni I

La aproximativ 15-20 kg de varză (adică pentru o putinică de vreo 30 de litri) vă mai trebuie, obligatoriu, saramură (40 g sare la litrul de apă). Facultativ (dar e bine să nu lipsească), alte adaosuri: 1-2 gutui (tăiate felii), 1 pumn de boabe de porumb, câteva rădăcini de hrean, câteva legături de cimbru uscat, piper boabe.

Mai întâi trebuie pregătit butoiul, care trebuie să fie spălat perfect, opărit şi clătit.

Varza pentru murat trebuie să fie din cea îndesată, cu frunzele subţiri. Se curăţă bine, se scobeşte cotorul, se crestează în cruciş şi se presară puţină sare (din cea pregătită pentru saramură). Se pune cât mai îndesat în butoiul în care am pus pe fund un start de adaosuri (restul se presară printre căpăţâni). Se toarnă saramura (rece) şi se lasă în pace câteva zile, fiindcă varza se mai lasă. Completăm atunci cu încă nişte căpăţâni (sau nu) şi punem deasupra o greutate (pe un capac, grătar sau ceva asemănător), ca să fie verzele bine cuprinse de saramură. Atât greutatea, cât şi suportul său, trebuie, bineînţeles, să fie şi ele foarte bine spălate şi chiar opărite.

Când începe să apară spumă la suprafaţă (câteva zile, depinde de temperatură) înseamnă că a început fermentaţia şi începe pritocirea. Din trei în trei zile suflăm cu furtunul, golim zeama într-o oală şi o turnăm la loc (e mai simplu dacă e un butoi cu canea) etc. Când zeama se limpezeşte (cam 3 săptămâni) închidem capacul etanş şi ducem butoiul la rece.

Pe lângă adaosurile amintite mai sus, puteţi pune, după gust, mărar uscat, mere, ţelină. Şi o menţiune specială pentru varză roşie şi sfeclă, mai ales dacă vreţi să coloraţi zeama în (desigur!) roşu.

Varză murată căpăţâni II (variantă de la Radu Anton Roman)

Butoiul e bine să fie de stejar şi să fi ţinut în el ţuici (ca să dea varza zeamă limpede) şi să aibă canea.

Verze, câte încap în putinică (cam 20-25, să zicem), 20 crengi de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean, 10 legături cimbru uscat, 1 pahar piper boabe, 4-5 pumni boabe de porumb, 3-4 gutui galbene, sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.

Varza se lasă vreo 15 zile afară, s-o bată bruma, s-o frăgezească. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe. Se spală iar, în câteva ape, nu neapărat clocotite. Capacul (sau o lesă de şipci) se opăreşte bine.

Pe fundul butoiului, care e pus în pivniţă, se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Căpăţânile de varză se curăţă de foile rele şi se scobesc pe cocean, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus. Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul. În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pritoci. Ultimul strat e de sare.

Se potriveşte capacul (leasa) şi se apasă cu o lespede de gresie bine grijită, varza îşi va lăsa mai iute apa. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se uită de el o zi şi-o noapte. Dacă după atâta timp varza nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, câtă trebuie s-o înece de-o palmă.

După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar prin butoi, pe deasupra. Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai ia din potroacă şi se mai pune apă chioară.

Butoiul, capacul, piatra se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare.

Se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi tot la 10-20 de zile (depinde cât e de cald sau frig). E bună deja la 3 săptămâni.”

Varză murată tocată

Mai întâi se pun deoparte nişte foi frumoase, că poate o să vrem să facem şi sarmale, la un moment dat. Ce ne rămâne se toacă fin, se sărează moderat (ca pentru mâncare) şi se freacă bine. Se pun apoi în borcane, alternativ, foi de varză şi straturi de varză tocată, apăsând cât se poate de conştiincios (la final, zeama trebuie să iasă la suprafaţă). Ultimul strat trebuie să fie de frunze întregi. Dacă totuşi zeama nu acoperă bine totul, se completează cu o saramură făcută cu 30 g sare lalitrul de apă. Se pune deasupra o greutate (tot aşa, pe un suport corespunzător). Se leagă borcanele sau se pun capacele.

Ca variante, mai puteţi pune pe fundul borcanului de varză murată boabe de porumb, felii de gutui etc. Sau puteţi adăuga şi nişte morcov dat pe răzătoarea mare la tocătura de varză.

Ardei umpluţi cu varză murată

La aproximativ 5 kg de ardei, cât de mari şi cât de graşi, ne trebuie varză (cam 3 căpăţâni mijlocii, dar e cu bătaie),1/2 kg morcov, 1-2 rădăcini de ţelinăşi sare mare.

Se toacă varza cât de fin, se amestecă bine cu morcovii şi ţelina date pe răzătoare şi se freacă zdravăn cu sare (10 g la kilogramul de varză, sarea fiind luată din cantitatea pregătită pentru saramură). Se lasă în pace vreo trei ore, până îşi lasă zeama, şi se stoarce bine.

Ardeii, spălaţi şi curăţaţi, se umplu cu compoziţia şi se aşează cât mai strâns în borcane.

Separat, se fierbe o saramură (40 g sare la litrul de apă), în care se adaugă zeama scursă de la legume. Se toarnă zeama fierbinte peste ardei şi se dau borcanele la rece.

Facultativ, puteţi adăuga şi alte arome, printre ardeii umpluţi cu varză murată:boabe de piper, mărar uscat, cimbru, hrean etc.

http://www.costachel.ro 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei