Paşi de pelerin prin Grădina Maicii domnului

default

Dimensiune font:

| 02-12-2017 13:14

 

 

 

Când am fost în pelerinaj în Sfântul Munte m-am simţit cu adevărat ca şi cum aş fi în grădina Maicii Domnului. Pretutindeni este o atmosferă de linişte şi pace, e ceva ce simţi că nu e de pe acest pământ, căci dacă ar fi fost de pe acest pământ, atunci negreşit, oamenii, care sunt mereu în căutare de ceva nou, ar fi descoperit acest lucru şi l-ar fi introdus în felul de a fi al societăţii. Dar acea pace sufletească vine de la însuşi Hristos, care a şi spus: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu”(Matei, 14:27). Aşa am aflat şi de la un călugăr român, din discuţiile purtate cu dânsul. Dumnezeu, pentru rugăciunile,ostenelile şi sacrificiile monahilor din Sfântul Munte, a alungat duhurile răutăţii din văzduh, aşa încât, pe Athos, simţi că şi aerul pe care îl respiri, parcă e duhovnicesc. Totul e ca o lecţie de teologie, dar pe viu, pe simţite. Versetul pe care l-am învăţat la şcoală la orele de Noul Testament: „căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh” (Ep. Către Efeseni, 6:12), devine înţeles cu adevărat prin experierea prin simţiri a acestor cuvinte.

Pe vremea când eram la cules de măsline prin grădinile mănăstirii Vatoped, eram pur şi simplu fascinat de energia şi voioşia călugărilor care munceau, ceea ce era contrar aşteptărilor mele de a vedea monahi supăraţi, cu feţe triste şi distanţi. Iar acea imagine ţin minte că m-a făcut să mă gândesc că aşa e în Rai, că aşa trebuie să fi fost şi strămoşii noştri Adam şi Eva în grădina Raiului. Ba chiar privind la unii monahi, ai impresia că Dumnezeu a îngăduit ca unele din virtuţile lor să se răsfrângă chiar pe chipul lor. Aşa observi că unii au feţe de heruvimi, alţii de serafimi, iar alţii de sfinţi.

Dintre odoarele care se păstreză cu mare cinste la Mănăstirea Vatoped mi-a rămas mai proaspătă în memorie racla cu capul Sfântului Ioan Hrisostom. Era ceva asemea unei bisericuţe în miniatură, foarte frumos lucrată şi împodobită, iar pe lateral era o uşiţă mică prin care puteai vedea urechea neputrezită a sfântului. Dacă ştii povestea, atunci în faţa ochilor ţi se înfăţişează toată scena, de parcă şi tu ai fost un martor în exact acea clipă, de parcă şi tu te afli în spatele ucenicului care priveşte prin gaura cheii în chilia ierarhului şi vede pe marele Apostol Pavel cum îi sopteşte şi tâlcuieşte la urechea stângă epistolele sale pentru a fi mai bine înţelese. E ca şi cum ai purta un dialog cu ucenicul, că el se întoarce spre tine să-ţi povestească cele văzute, iar tu te apropii în linişte şi cu sfială de uşă, priveşti prin gaura cheii şi cu inima tresâltând de bucurie te întorci spre ucenic şi-i spui: Aşa este!

 

Foarte frumos mi s-a părut şi gestul de omenie al părinţilor de la mănastirea Vatoped. Întrucât Dumnezeu a dat ca măslinele să fie din belşul în acel an, părinţii au hotărât să trimită ulei şi celorlalte mănăstiri din Sfântul Munte, ca binecuvântare, să se bucure şi ei de darul dat de Dumnezeu.

De asemenea, o mulţime de lucruri am avut de învăţat şi la mănăstirea Sf. Pantelimon. Aceasta este mănăstirea în care s-a nevoit sfântul Siluan Athonitul şi în care a vieţuit o bună perioadă de timp şi ucenicul său, părintele Sofronie Saharov. E mănăstirea în care sfântul Nicolae Velimirovici venea ori de câte ori ajungea în muntele Athos. E ceva deosebit să ajungi să păşeşti prin locurile prin care ai citit că au vieţuit sfinţii, oamenii care nu au căutat nimic altceva decât cum să placă lui Dumnezeu. E un simţămând foarte frumos când te plimbi şi treci prin dreapta pangarului şi vezi atunci cu ochii minţii cum sfântul Nicolae trecea prin mâna sfântului Siluan toate cărţile pe care le cumpăra, când mergi doi paşi mai încolo şi ajungi la moara unde a avut ascultare sfântul Siluan.

Ţin minte şi acum cât de contrariat am fost la început când am dat de liftul din interiorul mănăstirii. Am simţit atunci cum toate cuvintele celor care sunt împotriva Bisericii năpădesc peste mine. Că părerea celor care nu sunt în Biserică, în care critică anumite lucruri, poate are în ea un oarecare sâmbure de adevăr. Că poate mănăstirea aceasta e totuşi un pic prea înstărită. Dar nu e aşa. Ei nu ştiu că pe timpul în care a trăit sfântul Siluan, în mănăstire erau 3000 de monahi. Ei nu ştiu că un slujitor al Domnului îşi începe ziua cu noaptea în cap şi că ascultările lui se mai termină seara. Eu nu cred că ei au aflat cât de harnic este un monah. Şi atunci e normal ca la atâţia oameni, cetatea mănăstirii să prospere. Lenea este păcat de moarte, iar dacă faci un lucru trainic, atunci el dăinuieşte peste veacuri şi se bucură şi urmaşii de binecuvântarea adusă de acel lucru. Iar monahii de pe vremea sfântului Siluan erau atât de ocupaţi fiecare cu ascultarea lui, încât ei nici nu se cunoşteau toţi între ei, deoarece nu vorbiseră niciodată. Aşa că în faţa acestei poveşti, prezenţa liftului a devenit nesemnificativă.

O altă amintire deosebită este aceea când l-am întâlnit pe părintele Iulian, duhovnicul mănăstirii Prodromu. Mai citisem eu prin cărţi despre bătrâni frumoşi, cu părul alb şi ochii albaştri, dar nu credeam să fie chiar aşa, să vezi întreg cerul reflectat în ochii unui bătrân...ochii aceia erau cereşti.

Îmi mai aduc aminte şi drumul care ducea la peştera Sfântului Atanasie, întreg peisajul care se descoperea în faţa ochilor noştri. Să vezi marea cum se întinde în larg, până când nu mai poţi spune unde se termină marea şi unde începe cerul. Să auzi păsările cum cântă de duios şi vântul cum adie. Cum psalmodiază călugării şi cum cădeşte un preot, cum arde faţa lui la lumina lumânării. Multe binecuvântări ne dă Bunul Dumnezeu, dar parcă în Sfântul Munte simţi mai limpede şi mai clar aceste binecuvântări şi atunci şi dorinţa de a-i mulţumi lui Dumnezeu creşte odată cu acestea.

            Pentru cei care doresc să păşească prin Grădina Maicii Domnului, pelerinajele în Sfântul Munte încep din luna martie a anului 2018.

Puteţi consulta toate perioadele pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, la adresa: http://www.centruldepelerinaj.ro/pelerinaje/4

 

Părintele Teodor

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei