articol-Athos

Dimensiune font:

Paşi de pelerin prin Grădina Maicii domnului

| 02-12-2017 13:14

 

 

 

Când am fost în pelerinaj în Sfântul Munte m-am simţit cu adevărat ca şi cum aş fi în grădina Maicii Domnului. Pretutindeni este o atmosferă de linişte şi pace, e ceva ce simţi că nu e de pe acest pământ, căci dacă ar fi fost de pe acest pământ, atunci negreşit, oamenii, care sunt mereu în căutare de ceva nou, ar fi descoperit acest lucru şi l-ar fi introdus în felul de a fi al societăţii. Dar acea pace sufletească vine de la însuşi Hristos, care a şi spus: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu”(Matei, 14:27). Aşa am aflat şi de la un călugăr român, din discuţiile purtate cu dânsul. Dumnezeu, pentru rugăciunile,ostenelile şi sacrificiile monahilor din Sfântul Munte, a alungat duhurile răutăţii din văzduh, aşa încât, pe Athos, simţi că şi aerul pe care îl respiri, parcă e duhovnicesc. Totul e ca o lecţie de teologie, dar pe viu, pe simţite. Versetul pe care l-am învăţat la şcoală la orele de Noul Testament: „căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh” (Ep. Către Efeseni, 6:12), devine înţeles cu adevărat prin experierea prin simţiri a acestor cuvinte.

Pe vremea când eram la cules de măsline prin grădinile mănăstirii Vatoped, eram pur şi simplu fascinat de energia şi voioşia călugărilor care munceau, ceea ce era contrar aşteptărilor mele de a vedea monahi supăraţi, cu feţe triste şi distanţi. Iar acea imagine ţin minte că m-a făcut să mă gândesc că aşa e în Rai, că aşa trebuie să fi fost şi strămoşii noştri Adam şi Eva în grădina Raiului. Ba chiar privind la unii monahi, ai impresia că Dumnezeu a îngăduit ca unele din virtuţile lor să se răsfrângă chiar pe chipul lor. Aşa observi că unii au feţe de heruvimi, alţii de serafimi, iar alţii de sfinţi.

Dintre odoarele care se păstreză cu mare cinste la Mănăstirea Vatoped mi-a rămas mai proaspătă în memorie racla cu capul Sfântului Ioan Hrisostom. Era ceva asemea unei bisericuţe în miniatură, foarte frumos lucrată şi împodobită, iar pe lateral era o uşiţă mică prin care puteai vedea urechea neputrezită a sfântului. Dacă ştii povestea, atunci în faţa ochilor ţi se înfăţişează toată scena, de parcă şi tu ai fost un martor în exact acea clipă, de parcă şi tu te afli în spatele ucenicului care priveşte prin gaura cheii în chilia ierarhului şi vede pe marele Apostol Pavel cum îi sopteşte şi tâlcuieşte la urechea stângă epistolele sale pentru a fi mai bine înţelese. E ca şi cum ai purta un dialog cu ucenicul, că el se întoarce spre tine să-ţi povestească cele văzute, iar tu te apropii în linişte şi cu sfială de uşă, priveşti prin gaura cheii şi cu inima tresâltând de bucurie te întorci spre ucenic şi-i spui: Aşa este!

 

Foarte frumos mi s-a părut şi gestul de omenie al părinţilor de la mănastirea Vatoped. Întrucât Dumnezeu a dat ca măslinele să fie din belşul în acel an, părinţii au hotărât să trimită ulei şi celorlalte mănăstiri din Sfântul Munte, ca binecuvântare, să se bucure şi ei de darul dat de Dumnezeu.

De asemenea, o mulţime de lucruri am avut de învăţat şi la mănăstirea Sf. Pantelimon. Aceasta este mănăstirea în care s-a nevoit sfântul Siluan Athonitul şi în care a vieţuit o bună perioadă de timp şi ucenicul său, părintele Sofronie Saharov. E mănăstirea în care sfântul Nicolae Velimirovici venea ori de câte ori ajungea în muntele Athos. E ceva deosebit să ajungi să păşeşti prin locurile prin care ai citit că au vieţuit sfinţii, oamenii care nu au căutat nimic altceva decât cum să placă lui Dumnezeu. E un simţămând foarte frumos când te plimbi şi treci prin dreapta pangarului şi vezi atunci cu ochii minţii cum sfântul Nicolae trecea prin mâna sfântului Siluan toate cărţile pe care le cumpăra, când mergi doi paşi mai încolo şi ajungi la moara unde a avut ascultare sfântul Siluan.

Ţin minte şi acum cât de contrariat am fost la început când am dat de liftul din interiorul mănăstirii. Am simţit atunci cum toate cuvintele celor care sunt împotriva Bisericii năpădesc peste mine. Că părerea celor care nu sunt în Biserică, în care critică anumite lucruri, poate are în ea un oarecare sâmbure de adevăr. Că poate mănăstirea aceasta e totuşi un pic prea înstărită. Dar nu e aşa. Ei nu ştiu că pe timpul în care a trăit sfântul Siluan, în mănăstire erau 3000 de monahi. Ei nu ştiu că un slujitor al Domnului îşi începe ziua cu noaptea în cap şi că ascultările lui se mai termină seara. Eu nu cred că ei au aflat cât de harnic este un monah. Şi atunci e normal ca la atâţia oameni, cetatea mănăstirii să prospere. Lenea este păcat de moarte, iar dacă faci un lucru trainic, atunci el dăinuieşte peste veacuri şi se bucură şi urmaşii de binecuvântarea adusă de acel lucru. Iar monahii de pe vremea sfântului Siluan erau atât de ocupaţi fiecare cu ascultarea lui, încât ei nici nu se cunoşteau toţi între ei, deoarece nu vorbiseră niciodată. Aşa că în faţa acestei poveşti, prezenţa liftului a devenit nesemnificativă.

O altă amintire deosebită este aceea când l-am întâlnit pe părintele Iulian, duhovnicul mănăstirii Prodromu. Mai citisem eu prin cărţi despre bătrâni frumoşi, cu părul alb şi ochii albaştri, dar nu credeam să fie chiar aşa, să vezi întreg cerul reflectat în ochii unui bătrân...ochii aceia erau cereşti.

Îmi mai aduc aminte şi drumul care ducea la peştera Sfântului Atanasie, întreg peisajul care se descoperea în faţa ochilor noştri. Să vezi marea cum se întinde în larg, până când nu mai poţi spune unde se termină marea şi unde începe cerul. Să auzi păsările cum cântă de duios şi vântul cum adie. Cum psalmodiază călugării şi cum cădeşte un preot, cum arde faţa lui la lumina lumânării. Multe binecuvântări ne dă Bunul Dumnezeu, dar parcă în Sfântul Munte simţi mai limpede şi mai clar aceste binecuvântări şi atunci şi dorinţa de a-i mulţumi lui Dumnezeu creşte odată cu acestea.

            Pentru cei care doresc să păşească prin Grădina Maicii Domnului, pelerinajele în Sfântul Munte încep din luna martie a anului 2018.

Puteţi consulta toate perioadele pe site-ul Centrului de Pelerinaj Sfânta Parascheva, la adresa: http://www.centruldepelerinaj.ro/pelerinaje/4

 

Părintele Teodor

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Horoscopul pentru luni,  16 IULIE 2018
16/07/2018 07:00

BERBEC Problemele financiare va afecteaza comportamentul intr-o maniera neplacuta pentru cei din jur. Sunteti atat de sensibilizat, incat nu mai suportati nicio replica sau sfat din partea "specialistilor ...

Veşti proaste pentru aceste zodii! Vor trece prin momente dificile în acest an
15/07/2018 12:22

Gemeni Pentru gemeni, cea mai dificila luna a acestui an va fi august, cand acesti nativi vor avea probleme in relatia cu persoana iubita, dar si in relatiile cu partenerii din plan profesional. Ca sa se prega ...

Horoscop de weekend: Zodia care are șanse să câștige azi la loto
15/07/2018 11:37

 Horoscop de weekend. Evenimentul astral marcant in configuratia zilei de duminică este conjunctia dintre Luna si planeta Mercur. Mai multe zodii au sanse bune de castig financiar azi: - Taurii pot avea ...

Horoscopul pentru weekend, duminică, 15  IULIE   2018
15/07/2018 10:00

BERBEC Nu mai stiti ce sa credeti despre persoana iubita – cand va saruta, cand va ironizeaza. Sensibilitatea dv. este pusa la grea incercare la amiaza si de amici si de rudele prin alianta. Sanatate & ...

 

Cele trei zodii care îşi pot întâlni marea dragoste în luna iulie
14/07/2018 12:44

1. Berbec Viata sentimentală a Berbecilor va fi presărată cu elemente care să le trezească acestora emotii puternice in luna iulie. În perioada următoare, acesti nativi vor adopta o atitudine de cu ...

Horoscopul pentru weekend, sâmbătă,  14 IULIE  2018
14/07/2018 09:00

BERBEC Toata ziua va ciondaniti cu persoana iubita, dar, odata ajunsi in dormitor, impacarea este asigurata. Este posibil ca sfera de activitate casnica sa se largeasca si sa apara "investitori" mai ...

Horoscopul pentru vineri, 13 IULIE   2018
13/07/2018 17:55

BERBEC Problemele sentimentale si familiale au tendinta sa se precipite, iar lipsa de rabdare de care dati dovada nu este deloc de ajutor nimanui. Faceti declaratii fara a le analiza inainte. Sanatate – ...

Ce te îmbolnăveşte, în funcţie de zodia ta. Punctele sensibile care te doboară
13/07/2018 17:45

BERBEC - Furia il imbolnaveste. Prea multa energie poate cauza nervi, fapt ce duce la un dezechilibru mental al nativului Berbec. TAUR - Cele mai multe boli ale Taurului incep de la prea mult conform si prea m ...

 Horoscopul pentru   VINERI  13 IULIE
13/07/2018 07:11

BERBEC Aveti un comportament radical, sunteti extrem de pretentios, dar si foarte optimist, mai ales in ceea ce priveste propriile forte. Pierdeti timp si bani din cauza pozitiilor dv. Sanatate – ●● ...

​Horoscopul pentru JOI 12 IULIE  2018
12/07/2018 07:22

  BERBEC Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg. Sanatate &ndash ...