Yang & Yin – Antiteza aparenta

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 13:18

Yang & Yin – Antiteza aparenta

 

Desi este unul din cele mai cunoscute simboluri ale omenirii, simbolizat grafic prin imaginea Tai Ji, este de regula interpretat gresit. De la “modul de viata” pe care unii il adopta conform acestui simbol si pana la tatuajele admirate si vanate care il reprezinta, Tai Ji ramane deseori vazut si rareori inteles. Intrebati despre simbolismul sau, multi oameni raspund laconic “noaptea si ziua, albul si negrul, intunericul si lumina, binele si raul” incercand totodata sa isi aduca aminte de cat mai multe opozitii cunoscute de ei.

Simbolul Yin Yang este grafic reprezentat printr-un cerc despartit de o linie sinuoasa. Impartit in doua jumatati egale,una este alba iar cealalta neagra, reprezentand doua aspecte care, la prima vedere, se arata ca fiind anti-estetice. Fiecare parte contine un cerc plin de culoarea partii opuse – acesta fiind semnul interdependentei celor doua determinari.

Din cele mai vechi timpuri observatia naturii si a tuturor miscarilor materiei i-a preocupat pe chinezi. Simbolul Tai Ji devine astfel “axul central”, prima origine a tot ceea ce este. Filozoful Zhung Xi din dinastia Song interpreteaza simbolul ca ratiunea de a fi a fiintelor, lucrurilor si fenomenelor. Yang reprezinta in acest stadiu nasterea sau ziua si Yin moartea sau noaptea.Nefiind niciodata una fara cealalta aspectele apar mai mult ca fiind complementare decat opuse. De aceea nu ar trebui sa se intepreteze distinctia dintre lumina si intuneric ca fiind aceeasi cu aceea dintre bine si rau,deoarece aici intunericul e jumatatea complementara si esentiala, nu un aspect nedorit sau nefast. Pentru ca aceste doua contrarii se echilibreaza perfect, simbolul a fost denumit si “Ultimul principiu al tuturor lucrurilor”. Partii yang ii revine natura cerului,prin urmare a partii fecundative si masculine, iar lui yin corespunde pamantului – partea fecundata si feminina. Din acest complementarism se dezvolta toate celelalte complementarisme. Aceasta dezvoltare a dus la creatia cartii Yi Jing – Cartea Schimbarilor.

Androginia si reintegrarea

Daca se considera in mod special aspectele sub forma de masculin si feminin atunci se poate spune despre orice fiinta ca este  androgina intr-o masura anume,si este asa cu atat mai mult cu cat mai echilibrate sunt aspectele in ea. Mircea Eliade ne-a prezentat in eseurile sale “Mefistofel si Androginul” si “Mitul Reintegrarii”  incercarea unor popoare si culturi de reintegrare in total prin unirea aspectelor sau abolirea lor. Opera lui Balzac – Seraphita contine tot aceasta idee preluata din ideile si credintele swedenborgiene. Personajul principal o iubeste si este iubit de Minna, care il vede ca pe un barbat, Seraphitus. El e iubit si de Wilfred, care il vede ca pe o femeie, Seraphita. Rezultatele proceselor alchimice erau reprezentate tot printr-un androgin.Conform lui Platon omul originar era sferic – din nou,simbol al perfectiunii, continand cele 2 sexe,feminin-masculin dar si masculin-masculin si feminin-feminin.Ruperea acestora in doua jumatati, ca o razbunare a zeilor, i-a adus pe oameni in stadiul vesnicei cautari a “jumatatii”. Este o nostalgie a starii “paradisiace” in care fiecare fiinta reprezenta un “tot” perfect si nu “o jumatate”. Totusi, trebuie inteles ca inclusiv aceasta “jumatate” contine ambele aspecte in fiinta sa. Conform credintelor cartii Dao de Jing, echilibrul unui om este sustinut de aspectele sale polare:

Cel ce-si cunoaste puternicia sa barbateasca

Dar ramane in slabiciune feminina

Acela este albia lumii.

Pe acela nu-l paraseste viata vesnica,

Acela poate sa se intoarca

Si sa devina iarasi copil.”

In aspectul cosmogonic, tenebrele, identificate cu haosul sunt “la inceput” si lumina, ordonand acest haos pentru a scoate din el Cosmosul, apare “dupa tenebre”. Insa acest haos nu este un concept si nici macar un adevarat nume, ci doar o imagine sonora ce incearca sa prezinte o stare confuza, nediferentiata, un “Unu multiplu”. Conform credintelor chinezesti si daoiste, lumea intotdeauna s-a guvernat singura. Cerul naste fapturi si lucruri, pamantul le hraneste, anotimpurile vin si pleaca, cele cinci elemente se inlocuiesc reciproc, Yin si Yang alterneaza mereu. Tot ce exista functioneaza de la sine. Formula de baza a daoismului este non-actiunea (wu-wei), altfel, celui care ar vrea sa dirijeze lumea, i-ar veni totul anapoda, conform lui Zhaung Zi. Aceasta este sursa tuturor nenorocirilor omului – el insusi. O vreme yin, o vreme yang; cine vrea sa cucereasca lumea o pierde – acesta este Dao.

Diferitele combinatii ale acestor doua aspecte si transformarea continua in care se afla, explica dezvoltarea si nasterea tuturor fiintelor. Astfel ca autorii cartii Yi Jing, al carei intreg continut si idei reprezinta o dezvoltare a Tai Ji-ului, au impartit simbolul intai in 4 imagini construite prin dublarea elementelor yin (simbolizat printr-o linie intrerupta – - ) si yang (simbolizat printr-o linie continua -). Aceste 4 imagini arata alaturarea sub 4 raporturi diferite ale celor 2 aspecte: alb-alb = marele Yang; negru-negru = marele Yin;  alb-negru = micul Yang  si negru-alb = micul Yin. Mai trebuie specificat ca alb-negru nu este asemenea  cu negru-alb deoarece aceste patru imagini se raporteaza la timp, si ordinea e importanta. Cele 4 imagini pot reprezenta cele 4 anotimpuri, elementele (aerul, pamantul, apa si focul) sau punctele cardinale cu reprezentarile lor animale. Prin adaugarea unui element yin sau yang la cele 4 imagini se obtin 8 trigrame: cerul, pamantul, tunetul, vantul, apa, focul, muntele si lacul. Acestea se afla doua cate doua in reactie de atractie si respingere. Cele 8 trigrame, reprezentand nasterea lumii, creaza cele 64 de hexagrame reprezentand tot atatea simboluri ale devenirii lumii. O hexagrama e compusa din doua trigrame suprapuse. Esenta acestor reprezentari o constituie aspectul intunecat si aspectul luminos al oricarui lucru si proportiile acestora, astfel ca una din cele 4 imagini,una din cele 8 trigrame si una din cele 64 de hexagrame reprezinta Yang perfect construit prin 2,3 sau 6 linii neintrerupte si o alta imagine,trigrama si hexagrama reprezinta Yin perfect construit  prin 2,3 sau 6 linii intrerupte. Aspectele care raman – 2 imagini, 6 trigrame si 62 de hexagrame reprezinta stari si alternante ale celor perfect Yang sau Yin. Prin aceste categorii numerologice tot mai complexe se articuleaza un sistem vast de corespondente ce constituie descrierea universului.

 

Importanta golului

Daca Yin si Yang reprezinta doua aspecte in aparenta contradictie dar si atrase neincetat unul de celalalt pentru a putea exista, atunci golul primeste o valenta importanta. Lao-Zi echivaleaza dao cu golul. Acest gol este si exista prin raporturi:

“Treizeci de spite se intalnesc in butucul unei roti;

Pe golul din el se intemeiaza folosul carului.

Framanti lutul si faci din el vase;

Pe golul din el se intemeiaza utilitatea ulciorului.

Spargi peretii facand usi si ferestre;

Pe nimicul lor se intemeiaza folosul casei.

De aceea existenta da proprietate iar neexistenta da folos.”

{Dao De Jing }

In aspectul cosmogonic al Tai Ji-ului am vazut cum partea Yin corespunde negrului si lipsei de forma, sau a haosului. Aici corespunde golului – care obtine forma doar prin raport cu plinul. Insa plinul fara de gol ar fi fara un folos real. Faptul ca se pune accent pe gol desemneaza dorinta gandirii chineze de a se ridica deasupra conceptualizarii si dualitatii, intr-un spatiu care nu corespunde nici timpului dar nici eternitatii, nici infinitului dar nici finitului, nimicului dar in acelasi timp si totului.

 

http://www.descopera.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PORECLA SEXUALĂ a zodiei tale
26/06/2021 17:01

  Berbec – "Omul minutului" Acest semn de foc este cunoscut ca un jucător rapid, un impulsiv robust căruia ii place sexul pur şi mai puţin detaliile romantice care l-ar putea condimen ...

Schimbarea la care nu se aștepta o ZODIE. Astrolog: ”Va fi o nebunie!”-VIDEO
21/11/2019 08:41

 Pe parcursul lunii noiembrie, horoscopul dragostei capătă o nouă valentă pentru o zodie. „Venus in Săgetător inseamnă că iubirea capătă o nouă valentă, este mai pozitivă, este plină d ...

Cel mai mare păcat pe care îl fac femeile în timpul postului! Părintele Calistrat a transmis un mesaj
17/11/2019 10:14

Suntem in perioada Postului Crăciunului, iar părintele Calistrat vorbeste despre unul dintre păcatele mari pe care femeile il fac acum. Potrivit preotului, acestea ar trebui să fie mult mai atente la rugăc ...

​Horoscopul pentru marti 12 noiembrie 2019
12/11/2019 04:00

BERBEC Veti descoperi ca o situatie nu trebuie sa fie neaparat logica pentru a avea un final fericit. Inregistrati un varf de "incasari" fara precedent, din relatii comerciale la care nu va pricepeti ...

Ce înseamnă dacă visez că îmi cad dinții. Grijă mare!
11/11/2019 10:04

    Ce inseamnă dacă visez că imi cad dintii. Ar trebui să ai grijă! Cum se interpretează acest tip de vis. Iată la ce să fii atent.        Ce inseamnă dacă visez ...

Ce NU trebuie sa faci SUB NICIO FORMA de Mihail si Gavril! Lucrul care este INTERZIS cu desavarsire! E PACAT mare sa faci asta
07/11/2019 16:03

  Ce nu trebuie să faci pe noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril.   Sfintii Mihail si Gavril este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Acesti doi sfinti sunt cinstiti ...

O stiinta milenara: zodiacul indian
08/09/2019 20:47

  In tara multiplelor stiinte, tehnici si experiente spirituale, demersul de cunoastere al naturii umane ce se bazeaza exclusiv pe folosirea horoscopului este primordial. Va prezentam deci acest zodiac ...

 Fazele lunii, zodiile si viata zilnica
08/09/2019 10:49

Cunoastem faptul ca in astrologie luna simbolizeaza principiul feminin, sufletul, calitatile psihice, sanatatea, sensibilitatea si inconstientul. Ea parcurge patru perioade (luna in descrestere,luna noua, lu ...

 Casele astrologice
07/09/2019 10:52

Casele astrologice sunt foarte importante atunci cand se face citirea unui horoscop. Pe parcursul vietii vei petrece mai mult timp in unele case astrologice dacat in altele. Casele pot determina daca esti o ...

BABA VANGA previziuni 2019 - predicții surprinzătoare
01/09/2019 10:01

  Descriere foto: BABA VANGA PREDICTII 2019   BABA VANGA previziuni 2019. Baba Vanga a făcut predictii pentru 2019. Desi a murit in 1996, ea a făcut predictii pană pentru secolul 51 cand, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei