„Feng shui e o ştiinţă reală, o artă a echilibrului!”

default

Dimensiune font:

| 24-10-2018 05:38

 

Pasionată de feng shui – componentă importantă a metafizicii chineze – Maria Antohi a frecventat cursurile şcolii marelui maestru Lillian Too, avându-i ca îndrumători pe Anca Dimancea şi Marian Golea. În timp, şi-a rafinat această pasiune, devenind unul dintre puţinii consultanţi feng shui din această parte a ţării.

 

- Mi s-a întâmplat deseori să aud „mi-ai stricat feng shui-ul”. Ce înseamnă asta?

- Da, aud şi eu frecvent asta şi mă amuz de fiecare dată... Sensul cel mai larg acceptat e acela de echilibru. Prin urmare, când cineva îţi spune că i-ai stricat feng-shui-ul înseamnă că i-ai stricat acel echilibru, că l-ai perturbat. Ceea ce, în linii mari, este corect.

- Deci, feng shui e o ştiinţă a echilibrului?

- Şi mai mult decât atât! Sunt foarte multe de vorbit aici, pentru că discutăm despre o ştiinţă multimilenară mai puţin familiară culturii occidentale. Dar uite că începe să-şi facă simţită prezenţa şi la noi, mai ales la persoanele preocupate să-şi armonizeze viaţa în raport cu energiile subtile ale locului. O să mă întrebaţi acum despre ce energii este vorba şi am să anticipez prezentându-vă o realitate pe care mulţi o ignoră. Nu suntem singuri în acest univers şi nici imuni la relaţia cu timpul şi lucrurile care ne înconjoară. Fizic vorbind, suntem praf de stele... Or, aşa cum stelele interacţionează între ele, sau cum planetele interacţionează cu soarele ori între ele, la fel e şi cu noi. Cu toţii suntem interconectaţi. Energiile care ne guvernează viaţa sunt la fel de prezente în cotidian ca şi gravitaţia sau timpul. Toate aceste aspecte au reprezentat o preocupare majoră a astrologilor din vechime, indiferent că aceştia au fost în Asia, Europa sau cele două Americi. În timp, aceste preocupări au evoluat în ştiinţe, unele ezoterice, altele cu aplicabilitate concretă cum ar fi momentul propice pentru a începe o campanie agricolă, sau unde să construieşti o casă, sau când să faci o schimbare importantă în viaţa ta. Aşa au apărut horoscoapele.

- La fel ca şi horoscopul nostru?

- Europenii au un horoscop al lor, la fel şi asiaticii. Atâta doar că horoscopul asiatic e mult mai rafinat, pentru că ia în calcul fiecare individ în parte, nu grupuri de persoane născute în aceeaşi lună. În astrologia chineză importante sunt anul, luna, ziua şi ora. Ei bine, în funcţie de aceste patru repere şi de locul geografic al naşterii, se pot calcula cu precizie predispoziţiile favorabile sau nefavorabile din viaţa de zi cu zi a fiecărei persoane în parte. În chineză această ştiinţă se numeşte „paht chee”, sau „ba zi” ceea ce tradus ca atare înseamnă „cei patru piloni ai destinului”. Aflând aceste predispoziţii, orice persoană poate întreprinde măsuri pentru a se pune la adăpost de evenimente nedorite, sau dimpotrivă, să profite de oportunităţi, la maxim. Etimologic vorbind, feng shui înseamnă „vânt şi apăşi e o artă care se ocupă de spaţiul pe care-l locuim sau în care ne desfăşurăm activitatea. Aceste două componente ale metafizicii chineze – paht chee şi feng shui – sunt ca două aripi ale unei păsări în zbor. Una fără cealaltă nu poate asigura o deplasare. Prin urmare, când mă întrebaţi de feng shui, am să vă spun că amenajarea unui spaţiu locuibil – casă/apartament, birou sau teren – este completă şi funcţională doar dacă se ia în calcul energia persoanelor implicate.

- Pare destul de complicat...

- Concret, sunt multe cazuri de persoane care nu se simt bine acasă, din cauză că amenajarea de acolo sau locul a fost prost ales. Casa şi locul de muncă sunt elementele centrale ale vieţii fiecăruia dintre noi. Casa poate să-ţi dea, casa poate să-ţi şi ia! Am întâlnit multe persoane care aveau în casă bunăstare, sănătate, linişte şi armonie în cuplu pentru că, la instinct, au făcut nişte alegeri corecte în ce priveşte mobila şi amenajarea. Sau dimpotrivă, multe persoane se simt rău în propria casă, au certuri între parteneri, copiii nu învaţă şi multe altele le merg prost şi nu înţeleg de ce. E posibil ca energia să nu circule bine în acea casă, sau diagrama locatarilor să fie în antagonie cu casa în sine. La fel e şi la locul de muncă.

- Mie îmi pare mai mult un fel de „mumbo jumbo”. Adică, schimbând doar locul mobilei în casă sau la birou poţi să-ţi modifici destinul?

- Nu e „mumbo jumbo”, ci un fapt real. Oricine poate experimenta acest lucru pe pielea lui. Încearcă să-i descrii unui orb din naştere culoarea verde. El îţi va spune că nu există aşa ceva. Dar el de fapt nu are ochi să o perceapă. La fel e şi cu echilibrul energetic asigurat de arta feng shui. Când vrei să cumperi un teren pentru casă, de exemplu, acel pământ vine cu o amprentă energetică. Mi se pare normal ca proprietarul să îşi dorească să obţină de la acea casă un maxim de potenţial. Prin urmare îşi va proiecta casa în funcţie de teren. Aici intervine specialistul în feng shui. Amenajări în stil feng shui se pot face de la o simplă cameră până la un oraş întreg, cum e Hong Kong-ul sau Kuala Lumpur. Toţi aşa numiţii „tigri asiatici” şi-au clădit economia pe principii de feng shui, dar la noi acest lucru e mai puţin cunoscut. Aşadar, când se fac amenajări în stil feng shui, pe un amplasament, se iau în calcul în primul rând oamenii care locuiesc acolo permanent, tocmai pentru a găsi o soluţie de echilibru în mişcarea acelor energii favorabile pentru toţi. Ideea e să amplifici energiile benefice şi să le suprimi pe cele dăunătoare.

- De ce credeţi că au devenit românii mai deschişi spre feng shui în ultima perioadă?

- N-am idee! O explicaţie ar putea fi predispoziţia românului spre mistic. Viaţa în România nu e tocmai simplă. Când ţi se întâmplă tot felul de lucruri rele şi nu mai găseşti soluţii logice ca să o scoţi cu bine la capăt, începi să cauţi. La fel ca şi astrologia vestică sau mersul la biserică arta feng shui ar putea fi de folos. Să nu uităm, pe de altă parte, că suntem în era internetului. Unii, cum a fost şi cazul meu, au fost atraşi de frumuseţea amenajărilor interioare sau exterioare în stil feng shui şi ulterior au descoperit restul. Nu am de unde şti. Cert este că această preocupare există. La început clienţii mei erau preponderent din ţări precum Italia, Portugalia, Anglia, Franţa şi Spania... Acum sunt surprinsă plăcut să văd preocupare spre arta feng shui din partea persoanelor din regiunea Moldovei, mai nou.

- Intră sau nu arta feng-shui în conflict cu biserica?

- E ca şi cum m-aţi întreaba dacă matematica sau biologia intră în conflict cu biserica. Fireşte că nu! Feng shui-ul nu merge cu rugăciuni, aşa cum nici biserica nu lucrează cu formule matematice. Sunt lucruri diferite, dar care nu se exclud reciproc.

- Vorbeai la un moment dat de predispoziţii. Ce ar trebui să ştim, de exemplu, despre perioada aceasta? Există vreun element care ne poate influenţa decisiv?

- Anul acesta, din punctul de vedere al horoscopului chinezesc, este al câinelui care urcă muntele sau câinele de templu, cum mai este cunoscut. Predispoziţia acestui an e că poate avea loc un cutremur mare, pentru că avem prea multe elemente de pământ. Au fost până acum nişte cutremure mici şi sper să rămânem doar cu ele...

Dan BERCIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei