« Inapoi

„Învăţământul dual va genera noi locuri de muncă”

„Învăţământul dual va genera noi locuri de muncă”#1
Mărime font - +

 

Agenţii economici trebuie să asigure fiecărui elev o bursă, a cărui cuantum să fie cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice

 

 

Deputatul PSD Mihaela Huncă, fost inspector şcolar general, a declarat că Guvernul a adoptat metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului dual, iar asta va duce la creşterea numărului de locuri de muncă. „Domnul ministru Pavel Năstase s-a ţinut de cuvânt şi a promovat ordinul pentru dezvoltarea învăţământului profesional. Cel mai important este faptul că vom avea o relaţie directă între operatorii economici interesaţi să pregătească şi să angajeze forţă de muncă calificată, tinerii care îşi doresc să înveţe o meserie, unităţile de învăţământ, şi administraţiile publice locale din fiecare localitate”, a declarat Mihaela Huncă.

Cum se va derula proiectul

Fostul inspector general al ISJ Botoşani a precizat că după această adoptare contractul de parteneriat prevăzut în metodologia de organizare a învăţământului dual stabileşte că operatorul economic are obligaţia să asigure echipamentele, materiile prime şi materialele consumabile pentru calificarea elevilor, precum şi resursele umane, respectiv tutorii care să îi pregătească pe tineri într-o meserie. De asemenea, agenţii economici trebuie să asigure fiecărui elev o bursă, a cărui cuantum să fie cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice.

Unităţile de învăţământ sunt responsabile cu punerea la dispoziţie a spaţiilor de instruire, în timp ce unităţile administrativ teritoriale se ocupă de cheltuielile necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a întregului proces de educaţie şi formare profesională. „Consider că prin promovarea învăţământului dual vom genera noi locuri de muncă, le vom oferi angajatorilor din fiecare zonă a ţării forţă de muncă calificată şi vom creşte numărul de tineri care să facă parte din clasa de mijloc prin asigurarea unor salarii decente”, a declarat deputatul PSD.

Pentru pregătirea profesională, fiecare elev major, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor încheie un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic şi unitatea de învăţământ. Contractul are ca scop formarea profesională a elevilor, în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate. Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Alina CALINIUC

 

26

Aceasta este vârsta maximă la care absolvenţii învăţământului obligatoriu se pot înscrie în sistemul dual.

Data publicarii: 20/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > BOTOSANI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 27.06.2017 - 3:11

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange