„Pinalti”, acuzat că turna la Securitate amantlâcurile amicilor

default

Dimensiune font:

| 02-07-2015 09:23

 Detalii inedite din dosarul de la CNSAS al lui „Dorin”- numele conspirativ al fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”. Doi istorici susțin că „Dorin” ar fi trebuit să primească eticheta de „colaborator al Securității”

 Relația cu Securitatea a fostului primar al orașului Piatra- Neamț, Gheorghe Ștefan (62 de ani), zis „Pinalti”, a fost motiv de dispută, în Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Edilul semnase, pe 25 iunie 1981, un angajament de colaborare cu Securitatea și primise numele conspirativ „Dorin”.

La mâna ofițerilor

Motivul: specialiștii CNSAS au descoperit mai multe dactilograme și documente întocmite de ofițeri și atribuite sursei „Dorin”, dar nicio notă semnată de Gheorghe Ștefan. Membrii Colegiului susțineau că edilului nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității. Era vorba, în principal, de faptul că relatările verbale consemnate de lucrătorii Securității nu pot fi apreciate individual, ca probe unice, deoarece se încalcă dreptul la un proces echitabil, potrivit unei decizii a Curții Constituționale.

Cu alte cuvinte, aceste note informative semnate de ofițer ar trebui coroborate cu date și informații din alte  documente. Pe de altă parte, doi membri din CNSAS, Florin Abraham și Florian Bichir, susțineau că din studierea dosarului, „Pinalti” – „a fost un colaborator zelos al Securității, oferind informații despre persoane apropiate, iar aceste informații au fost utilizate de poliția politică a regimului comunist pentru supravegherea unor terțe persoane”.

 

Opinia separată

În final, CNSAS a emis, pe 2 octombrie 2014, o adeverință de necolaborare pentru Gheorghe Ștefan. Cei doi membri, Abraham și Bichir, au ținut săși prezinte în scris, pe 6 pagini, opinia separată. „Considerăm că principiul transparenței este esențial în activitatea de deconspirare a lucrătorilor și colaboratorilor Securității”, au motivat aceștia.

Cei doi istorici arată că rapoartele ofițerilor trebuie corelate cu angajamentul de colaborare olograf și semnat cu numele real de Gheorghe Ștefan, și că informațiile transmise de sursa „Dorin” au fost urmate de măsuri specifice de supraveghere a persoanelor denunțate de primar. „Relația dintre Gheorghe Ștefan și Securitate se încadrează categoriei colaboratorilor poliției politice a regimului comunist”, susțin aceștia. Pe șase pagini, Bichir și Abraham au selecționat mai multe note infomative redactate de ofițeri de Securitate după discuțiile cu „Dorin”.

 

 

A primit adeverință și în 2007

Gheorghe Ștefan a mai primit, în 2007, o adeverință similară, de necolaborare cu Securitatea. El a fost audiat, atunci, de membrii CNSAS și a susținut că este victimă, fiind forțat să semneze angajamentul, cu numele de „Dorin”, în cadrul unei anchete. Primarul declara că dosarul de la CNSAS este unul de urmărire și a exclucus că ar fi fost colaborator. „Eu am venit din proprie inițiativă. Eu am propus să vin acolo, da?”, spunea despre audierea de la CNSAS. Înainte de 1989, „Pinalti” a lucrat ca profesor-inginer la două licee din Piatra Neamt, și ar fi fost șantajat de Securitate cu faptul că avea un frate plecat în America.

Sursa „Dorin” raportează: „Era cunoscută ca o persoană de moravuri”

Istoricii atrag atenția asupra faptului că „Dorin” a dat detalii și despre viața privată, când a dat infomații despre relațiile extraconjugale a celor urmăriți de poliția politică: „Erau folosite în practica obișnuită a Securității pentru a obține informații prin șantaj și presiuni”.

Raport din 25 iunie 1981, olograf, semnat de locotenent major Ciupercă Horia din Inspectoratul Județean (IJ) Neamț. „Informatorul «Dorin» a relatat că a observat-o în Piatra Neamț pe numita T.C. din RFG, venită în vizi tă la rude. Pe aceasta, «Dorin» o cunoaște, întrucât a locuit în același cartier cu el. Era cunoscută ca o persoană de moravuri”. „Dorin” a fost dirijat să intre în contact cu femeia, să observe cu cine se întâlnește, și care este poziția ei față de România.

Raport infomativ din 2 februarie 1988, olograf, semnat de Todîrcă S., din IJ Neamț. „La întâlnirea efectuată cu infomatorul «Dorin», acesta a semnalat despre Ș.N. următoarele aspecte: a venit în luna decembrie 1987 din nou în România, pentru a doua oară în acest an. Călătoria nu era prevăzută inițial, dar se pare că s-a hotărât la insistența unei prietene, pe care o are în Piatra Neamț. Este vorba de o tânără care este încadrată la «Comuna din Paris », ca muncitoare, domiciliază în Piatra Neamț, o fată modestă. A fost cândva maltratată de un tânăr și de atunci preferă oamenii mai serioși, iar între ei se pare că s-a înfiripat relații frumoase”.

Notă din 6 martie 1984, olografă, semnată de maiorul Stratulat I. din IJ Neamț. „Sursa «Dorin» ne informează că a contactat familia S.M. și D., erau tocmai la discuții cu un vecin al lor.... Are valută în cont la bancă, o ține acolo, a mai cheltuit câte ceva pentru unele cumpărături de la shop. Familia S. Nu are prie teni apropiați, fiindcă soția lui M. Este o femeie ce crează atmosferă destul de grea în casă. Este mereu pusă pe ceartă. Îi izgonește pe toți, face un mare zgomot.... Sursa «Dorin» ne informează că o persoană care este văzut uneori în compania lui M.V., în curte la S., este numita N.M., cu care lumea spune că ar fi avut relații intime”.

Notă din 24 decembrie 1981, dactilografiată, semnată locotenent major Ciupercă Horia din IJ Neamț. „Informatorul «Dorin» mi-a relatat că în vara aceasta, la Piatra Neamț, a venit numitul M.V. din Franța. A fost la familiaS… M.V.a întreținut și întreține legături apropiate cu familia N. din Piatra Neamț. Cu cetățeanca N. și cu fiica ei N.L., M.V. a întreținut relații intime. În perioada cât a fost în Piatra Neamț s-a întâlnit și cu N.L., care era studentă”.

Pinalti informa: „S. nu este de acord cu unele aspecte sociale”

Cei doi membri CNSAS, Bichir și Abraham, atrag atenția că „Dorin” a denunțat și „activități și atitudini potrivnice regimului totalitar communist”.


FOTO: Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, în 2014, la una din audierile de la DNA FOTO: NICU DÎRDÎIAC



Nota din 16 mai 1984, olografă, semnată de Statulat I., din IJ Neamț. „Sursa ne informează…S., în general, nu are o comportare ieșită din comun, dar prin toată atitudinea sa exprimă că nu este de acord cu unele aspecte sociale ce se petrec astăzi”. Ofițerul a notat ca „Dorin” să mențină legătura permanentă cu persoana supravegheată.

Nota din 29 noiembrie 1985, olografă, semnată de maior Diaconu Gr., din IJ Neamț. „Sursa «Dorin» a relatat că a purtat discuții cu S.M., printre altele despre relațiile prezente ce le are cu unchiul său din Franța…Sursa «Dorin» a mai infomat că S.M., atunci când se află sub influența băuturii, face comentarii tendențioase”. Un ofițer superior a notat că «Dorin» trebuie instruit să stabilească conținutul concret al comentariilor.

Raport informativ din 12 mai 1988, olograf, semnat de maior Todîrcă S., din IJ Neamț. „În data de 9 mai a.c., sursa «Dorin» a efectuat o vizită la domiciliul numitului S.M. Acesta dormea, iar soția, D., l-a invitat pe informator în curte, afirmând că «aici sunt microfoane. Suntem urmăriți și persecutați din cauză că sunte prieteni cu M.M. De aia nu mai vine unchiul la Piatra Neamț, că e urmărit. Se ia degeaba de noi. Și tu și soția ta ați fost persecutați, tot din cauză că sunteți prieteni»”.

„Angajamentul a fost liber asumat!”

Cei doi membri CNSAS, Florian Bichir și Florin Abraham, au explicat, în opinia separată, că Gheorghe Ștefan a colaborat cu Securitatea în perioada 1981- 1989. Ofițerii voiau să obțină informații despre cetățenii străini de origine română aflați în vizită în țară. Relația a avut la bază angajamentul, „care nu a fost luat prin constrângere, și a fost liber asumat”. Un alt aspect inedit, constatat de cei doi istorici: „Încă din perioada de pregătire a recrutării de către colonelul Mihalcea Aurel s-a observat reticența lui Ștefan Gheorghe de a transmite în scris infomații, însă a fost aprobată recrutarea sa deoarece a fost «sincer, în datele pe care ni le-a prezentat»”.

„De asemenea, considerăm că informațiile cuprinse în dosarele R 209867, R 221714 și I 147885 ar fi permis atribuirea încă din 2007 a statului de «colaborator » al poliției politice domnului Ștefan Gheorghe, nu adoptarea unei decizii de necolaborare”, au concluzionat Bichir și Abraham.

Problemele din capitalism

„Pinalti” a câștigat de trei ori alegerile pentru Primăria Piatra Neamț -2004, 2008, 2012. În martie 2015, el a demisionat din această funcție, în urma scandalului „Microsoft”. Politicanul este cercetat/judecat în trei dosare de corupție și spălare de bani, și a stat mai multe luni în arest preventiv. Luna aceasta, după o căsnicie de mai bine de 35 de ani, „Pinalti” a intentat acțiune de divorț la Judectoria Piatra -Neamț.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei