Afacere de familie deschisă cu 3.000 de euro FOTO
Dimensiune font:
Un eşec la angajare şi o idee sosită la timp au fost catalizatorii unei afaceri parfumate deschise în satul Iorga, din comuna botoşăneană Manoleasa * este vorba despre o plantaţie de trandafiri care deja a început să fie valorificată * începutul nu a fost uşor fiindcă nu e simplu să plantezi butaşi, să-i îngrijeşti, să-i ajuţi să crească bine astfel încât rezultatul muncii tale să se vadă în florile superbe, deschise în plină vară
La început a fost refuzul, aşa ar putea începe povestea „Deliciului Mihaelei”, aşa cum sunt cunoscute bunătăţile provenite de la Manoleasa. „Ideea afacerii am avut-o în urmă nereuşitei de a-mi găsi un loc de muncă. Am stat, m-am gândit, apoi m-am orientat către resursele proprii. Familia mea are un teren la ţară, în judeţul Botoşani, şi decis să-l valorificăm altfel”, a spus Mihaela Rusu, iniţiatorul afacerii.
A făcut un pariu cu Dumnezeu şi a mizat pe o cultură mai puţin dezvoltată în zona Moldovei, dar prezentă în satul bunicilor, la Iorga. „Am vorbit cu familia şi am ajuns la ideea înfiinţării unei plantaţii de trandafiri de dulceaţă”, a completat Mihaela.
Ca să pui pe picioare o afacere nu ai nevoie doar de curaj, ci şi de banii cu care îţi poţi transforma planurile în realitate. Costurile iniţiale ale înfiinţării plantaţiei au fost de 1.200 de euro şi au ajuns la final la 3.000 de euro, după ce pe listă au fost trecute şi amenajările necesare producţiei de dulceaţă.
Bunătăţi din secrete dulci
Munca e frumoasă, dar nu uşoară. Trandafirii înfloresc la finele lunii mai şi ultimele petale se desfac în în iulie inclusiv. „Am muncit, ca şi acum, zi de zi cam 8-10 ore. Dimineaţa adunam florile, apoi le pregăteam pentru prepararea dulceţii. Folosesc o reţetă de la bunicile mele, pe care am modificat-o puţin. În satul bunicilor fiecare gospodină are un secret al ei la dulceţuri şi era firesc să găsesc şi eu unul pentru a oferi unicitate dulceţii de trandafiri”, a zâmbit tânăra antreprenoare.
Aşa au apărut „Deliciul Mihaelei”, al căror nume nu dezminte reţeta. Dulceaţa de trandafiri a fost foarte apreciată de cei care au gustat-o şi care şi-au dorit să găsească un produs sută la sută natural. Deliciile se distribuie, deocamdată, doar la târgurile tradiţionale, prin comenzi telefonice şi utilizând reţelele de socializare. „De profit nu poate fi vorba încă, fiind vorba de primul an de producţie. Îmi doresc să diversific gama de produse, să prepar apă de trandafir, sirop şi oţet de trandafir, să găsesc piaţă de desfacere şi, bineînţeles, avem în vedere şi extinderea plantaţiei”, a dezvăluit Mihaela Rusu câteva dintre planuri.
După cum se vede, cu puţi efort poţi pune pe picioare o afacere de familie. Desigur că este nevoie şi de bani (uneori nu foarte mulţi), dar cel mai mult contează determinarea şi dorinţa de a face lucruri de calitate.
Citeşte şi: Au investit 12.000 de euro într-o plantaţie de zmeură şi mure
Maura ANGHEL
Un borcan de dulceaţă costă 15 lei, preţ care include nu numai ingrediente bio, de calitate, ci şi multă pricepere şi suflet
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau