Alcoolismul: blestemul din fiecare picătură!

default

Dimensiune font:

| 17-12-2014 06:00

Tot mai mulţi nemţeni cad pradă alcoolului în încercarea de-a uita de problemele cu care se confruntă * băutura îi amăgeşte cu o relativă stare de bine, dar, în realitate îi distruge atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor

Persoanele dependente de alcool spun că nu au nicio problemă cu băutura, că pot renunţa oricând la a consuma, însă le este foarte greu să facă tot ceea ce afirmă. „Eu nu sunt alcoolic! Mă pot opri oricând din băut”. Asta spun toţi cei care au devenit dependenţi de alcool, dar nu au puterea să recunoască acest lucru. Puţini sunt cei care au voinţa să renunţe la viciu ori să ceară ajutor de specialitate.


Alcoolicul în familie
Cei afectaţi de această boală pot să-şi distrugă familia, să-şi piardă locul de muncă, să rămână fără pietreni. Unii ajung chiar să-şi ducă traiul de pe o zi pe alta, pe străzi. Alcoolicii găsesc întotdeauna motive pentru care să bea: necazurile, familia care nu îi înţelege, stresul de la serviciu etc. Cu alte cuvinte, ei nu au nicio vină că aleg să-şi înece amarul în băutură şi nu conştientizează pericolul care-i pândeşte.


Fenomenul are implicaţii sociale grave. Cine are un alcoolic în familie ştie foarte bine ce înseamnă acest lucru. Mariana S. (45 de ani) a rememorat coşmarul pe care l-a trăit alături de soţul ei, care obişnuia să bea până când îşi pierdea minţile. „Nu voia să admită că are o problemă. Băutura l-a abrutizat într-o aşa măsură încât nici măcar nu mai contam eu sau copiii. Singurul lucru care-l interesa era să facă rost de bani pentru băutură şi ţigări, să-şi întreţină viciile. S-a umilit până în ultimul grad, au urmat violenţe care şi-au lăsat amprenta asupra mea şi a copiilor. Nu am putut să-l conving să meargă la un psiholog şi singurul mod în care am reuşit să scap de calvarul în care se transformase viaţa cu el a fost divorţul. După cinci ani de umilinţe şi maltratare am rămas cu sechele şi eu, şi cei doi copii. Pe băiatul l-am tratat pentru nevroză timp de trei ani şi încă mai are pavor nocturn (un fel de coşmaruri – n.r.), după zece ani de la încheierea acelui mariaj de iad”, a spus femeia cu ochii înneguraţi de amintiri dureroase. „Sunt fericită că astăzi, chiar dacă trecutul încă mă mai bântuie, măcar copiii mei sunt feriţi de o viaţă plină de violenţe şi se pot reface psihic. Nu sfătuiesc nicio femeie care are un astfel de soţ să aştepte că se va schimba, pentru că acest lucru nu se va întâmpla, iar compromisurile pe care le face pentru a păstra o căsătorie sortită eşecului nu se vor sfârşi niciodată”, este convinsă Mariana.
Societatea românească nu este pregătită să gestioneze astfel de probleme. Există legislaţie care protejează mama şi copiii într-un singur mod, în astfel de cazuri: femeile pot apela la centre de primire în regim de urgenţă, în care bărbatul nu are acces, ar putea primi consiliere, însă, majoritatea nu acceptă că au o problemă în familie.


Recunoaşterea adicţiei, primul pas spre recuperare
Alcoolicii sunt oameni bolnavi, chinuiţi de dependenţă, dar atâta vreme cât ei
nu doresc să scape de acest viciu, nimeni nu îi poate ajuta. Specialiştii spun că alcoolismul nu este vindecabil, dar este tratabil. În primul rând, ca poată începe o terapie, persoana trebuie să recunoască că este dependentă de alcool şi să dorească să renunţe la băutură. „Trebuie evaluate foarte bine şi condiţiile în care a apărut acest viciu. Se vorbeşte şi despre o componentă genetică. Este necesară o evaluare făcută de un psiholog clinician, care să stabilească şi istoricul, deoarece pentru multe persoane care au o personalitate mai slabă, alcoolul devine un refugiu din calea necazurilor şi a greutăţilor. Alcoolul le dă iluzia că-şi pot rezolva problemele numai că, dincolo de euforia pe care o creează consumul de alcool, nu se rezolvă nimic, ci se accentuează starea de nelinişte, anxietate, depresia. Doar psihologul clinician poate face un tablou şi să-şi dea seama unde sursa care a generat dependenţa de alcool. Apoi, poate recomanda persoanei să treacă pe psihoterapie individual sau terapia de grupului de alcoolici anonimi”, a spus Viorica Olaru, psiholog.


„Băutura e ca un drog, e un viciu dezastruos”
Deşi este incurabil, alcoolismul poate fi oprit din evoluţie cu ajutorul tratamentului medical, însă, din păcate, întotdeauna există pericolul ca alcoolicul să revină la vechile obiceiuri. Cât este de greu să lupţi cu această boală şi ce eforturi presupune acest lucru ne-a spus C.A. (38 de ani), un nemţean care încearcă să scape din ghearele acestui viciu distrugător. El a povestit că a dus o viaţă foarte grea după ce mama sa a căzut în patima alcoolului şi cheltuia aproape tot salariul pe băutură. „Nu o mai interesa nimic, doar să bea. Eu am moştenit, probabil, această înclinaţie spre consumul de alcool şi mi-a fost foarte greu să realizez că, dacă nu renunţ la acest viciu, îmi va distruge viaţa. Am apelat la ajutorul prietenilor, dar în scurt timp am realizat că nu mai am prieteni. Toţi se fereau de mine de parcă aş fi fost lepros. Singurii care mai socializau cu mine erau partenerii de pahar. Când am rămas fără soţie, fără fetiţa mea şi fără casă, abia atunci am realizat că trebuie să găsesc în mine puterea să renunţ la consumul de alcool. E foarte greu, în cele din urmă am apelat la ajutorul medicilor şi încă mai există tentaţia de a bea măcar o bere aşa din când în când. Băutura e ca un drog, e un viciu dezastruos. Nu o poţi învinge de unul singur. Ai nevoie de susţinerea familiei, a prietenilor şi a cadrelor medicale specializate”, a spus C.A., mărturisind că nu-şi va ierta niciodată faptul că din cauza băuturii a rămas fără familie.


Co-dependenţa
Dependenţa de alcool a unui membru din familie se reflectă şi în cei din imediata apropiere. Atunci când unele situaţii sunt resimţite ca fiind stresante, supărătoare, alcoolul devine important pentru echilibrul psihic. Încercarea de a controla consumul iroseşte multă energie şi, de cele mai multe ori, efortul este zadarnic, deoarece lupta este pierdută din start atâta vreme cât persoana nu acceptă că are o problemă.


Dependentul de alcool nu realizează că este bolnav şi nu consideră că se comportă altfel decât cei din jur. El simte o dorinţă de nestăvilit de a consuma alcool. Lipsa băuturii duce la disconfortul psihic, dar şi fizic. Starea de normalitate apare abia atunci când consumă alcool. Când nu bea, alcoolicul simte că îi lipseşte ceva, devine irascibil, apare o stare de rău general.


Co-dependenţii îşi pierd treptat încrederea în percepţiile şi valorile lor. Ei nu cred că au o părere potrivită despre o situaţie decât dacă a fost acceptată, întărită, de o altă persoană, deoarece au încredere mai degrabă în cei din jur decât în ideile lor personale. „Asta din cauză că au încercat să îi ajute pe alcoolici să «se vindece», să nu vorbească despre ceea ce se întâmplă în familia lor şi să fie cât mai atenţi şi înţelegători pentru a nu declanşa cumva o nouă criză de consum, persoanele care trăiesc lângă un alcoolic devin nesigure pe ele şi dependente de afecţiunea celor din jur”, a explicat psihologul Viorica Olaru.


Printre tulburările co-dependenţei se numără dependenţa de muncă, vorbirea compulsivă, minciuna. Ei ajung să fie dependenţi de relaţii, deoarece simt că nu au valoare proprie şi că nu pot fi valoroşi decât în relaţie cu alţii. Ei îşi construiesc o anumită imagine la care ţin foarte mult, sunt preocupaţi de ceea ce spun oamenii despre ei şi încearcă să se prezinte ca persoane înţelegătoare, bune.
Ingrid CIOFOAIA

Potrivit specialiştilor sunt şi femei alcoolice, dar numărul lor este mult mai mic decât cel al bărbaţilor. Cei care sunt apropiaţi de un alcoolic devin co-dependenţi. Membrii familiei învaţă să trăiască într-un mediu în care există mult stres şi acţionează ca rezultat al consumului de alcool şi al problemelor cauzate de acesta. Potrivit specialiştilor, co-dependentul încearcă să-şi controleze comportamentul îşi ignoră propriile nevoi, ca urmare a contactului direct sau indirect cu un alcoolic. Se lasă abuzat ori ajunge să-l protejeze excesiv pe dependent.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei