ALERTĂ: Ouă cu salmonella descoperite de autorităţi!
Dimensiune font:
Un nou pericol descoperit în alimentele puse la vânzare pe piaţa locală! * producătorii români avertizează consumatorii să fie foarte atenți în privința ouălelor pe care le cumpără în această perioadă
Băcăuanii mărturisesc că, deşi au producători locali, de multe ori nu ţin cont de acest lucru, cumpărând produsele cele mai ieftine.
Şapte state europene au emis alerte după ce s-a confirmat infestarea cu salmonella la ouăle din Polonia, alertă care este valabilă şi pentru piaţa românească de desfacere. Ouăle reprezintă un produs foarte cumpărat în Bacău, fiind considerate şi alimente sănătoase.
„Considerăm că retragerea de la comercializare de pe piața românească a unei cantități de 10.000 de ouă nu este o măsură care să garanteze că nu mai există riscuri de contaminare. Ouăle importate din Polonia se transportă cu camioane ce au o capacitate de 300.000 de ouă, caz în care întregul transport este contaminat”, avertizează reprezentanții Federației Naționale Pro Agro. Astfel, consumatorii băcăuani trebuie neapărat să verifice atent ștampila aplicată pe ou.
„În cazul în care există două culori, nuanțe pe același ou sau pe ouăle din aceeași caserolă există culori diferite, este o mare probabilitate ca ele să fi fost inscriptionate clandestin, iar data durabilității minime să nu fie reală”, precizează reprezentanții Federației Naționale Pro Agro. Aceştia au transmis și poze cu ouăle „suspecte”, venind în ajutorul cumpărătorilor cu precizarea elementelor suspecte, respectiv inscripţionări ulterioare în condiții improprii.
„Consumatorii trebuie să cunoască faptul că, în conformitate cu legislația UE privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din Uniune au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, un cod alfa numeric. Prima cifră a codului reprezintă sistemul de creștere, următoarele două litere - țara de origine, următoarele două litere - judetul, iar ultimele trei cifre - codul fermei. În plus față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod, și data durabilităţii minime, astfel că România este singura țara din Europa care face acest lucru”, explică fermierii din Federația Națională Pro Agro.
Unii dintre băcăuani mărturisesc că, în ciuda faptului că au producători locali, nu ţin neapărat cont de acest factor. Dacă unii cumpără ouăle cele mai ieftine, din cauza posibilităţilor materiale reduse, alţii preferă ouăle bio.
„Salariile sunt foarte mici, şi eu şi soţul muncim, dar banii nu ne ajung. De cele mai multe ori cumpăr ouăle cele mai ieftine sau cele din ofertă. Verific oricum ştampila de valabilitate, iar, de acum înainte, voi fi mai atentă”, a declarat Dana C.
„Eu prefer produsele bio şi îmi şi permit să le cumpăr. Sunt atentă la ştampilă, însă nu mi-am pus probelma până acum să caut o a doua ştampilă”, a menţionat şi Elimia R.
„Recunosc că prefer produsele româneşti, însă, uneori, mai cumpăr şi străine, în funcţie de banii pe care îi am, de ofertele care sunt... Pare incredibil ce se întâmplă în ultimul timp, ne tot sperie cu tot felul de pericole mortale din alimente”, a precizat şi Maria V.
Petronela IANĂU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau