Alivencile, reinventate de un specialist în fizică atomică EXCLUSIV
Dimensiune font:
O bârlădeancă a renunţat la design şi radio pentru şorţul de cofetar * de câţiva ani, Ada Cazacu experimentează reţete gustoase, educă gusturi şi schimbă percepţia în privinţa a ceea ce înseamnă cofetăria şi patiseria * creativitate, reinventare şi calitate sunt ingredientele reţetelor cofetarului bârlădean, abonat de câţiva ani la premiile naţionale în domeniu
La început a fost covrigul, după care au urmat gogoşile, langoşii, cozonacii, torturile fabuloase, figurinele modelate din zahăr. Asta după ce a făcut design vestimentar, după ce a ilustrat cărţi pentru copii semnate de Alecu Popovici (un cunoscut scriitor de piese de teatru), a făcut jurnalism la un post local din Bârlad, cunoscut pentru personalităţile invitate de-a lungul timpul. „Şi pe Regele Mihai l-am avut invitat. Nu cred că a fost vreun ministru sau om important care să nu fi trecut pe la noi”, a spus Ada Elena Cazacu.
Pentru ea creativitatea, calitatea şi performanţa sunt direcţiile care pot asigura succesul oricărei afaceri. „Nu am făcut niciodată rabat de la calitate, chiar dacă acest lucru costă, şi nu puţin. Când am lansat covrigăria am cumpărat cel mai scump cuptor. Sunt importante şi priceperea, şi ingredientele, şi reţetele, dar şi utilajele folosite contează enorm”, a spus Ada Elena Cazacu. De la covrigi a trecut la gogoşi, langoşi, câteva produse de patiserie, apoi a ajuns la cozonaci. „Pe primul cozonac l-am copt în cuptorul de covrigi. A ieşit bine, doar că nu foarte înalt, apoi am cumpărat ceea ce ne trebuia. Am învăţat, am mers la seminarii, am învăţat din mers. Nimeni nu a ştiu nimic, dar nu ne-am temut”, a recunoscut Ada Elena Cazacu.
Multă lume se întreabă cum de a putut face pe rând atâtea meserii, însă ea spune că nu este deloc o altă meserie, ci doar dorinţa a învăţa mereu şi de a face performanţă.
„Lucrez numai cu ingrediente de calitate“
Bârlădeanca a absolvit Facultatea de Fizică de pe Platforma Măgurele, s-a ocupat o perioadă de seismologie, apoi a intrat în lumea designului, a organizat şi acţiuni caritabile, apoi s-a gândit să transforme birourile postului de radio în laborator. „Ca toată lumea, ne găsim drumul în funcţie de ceea ce găsim la momentul respectiv”, a spus Ada Elena Cazacu. Acum, ca şi cofetar şi patiser oferă o gamă de 200 de produse, a primit multe premii, printre care şi Tortul Anului (pentru al treilea an consecutiv) la recenta expoziţie internaţională Gastropan de la Sibiu. Tot acolo a luat şi premiul al doilea pentru alivenci şi o menţiune pentru cozonacul de la micul dejun.
„Lucrez numai cu ingrediente de calitate, multe aduse din import, toate sunt Bio. Folosesc doar ciocolată belgiană, de vreo 10-15 feluri, şi am readus în faţa bârlădenilor reţetele copilăriei – tortul de bezea, de mere, de pere, tortul de nucă, jofre. Sunt mai scumpe, dar diferenţa se vede în sănătate. Sunt persoane care înţeleg acest lucru şi preferă prăjiturile noastre”, a spus Ada Elena Cazacu. Îi place foarte mult să creeze, să combine gusturi, texturi şi culori. Ea a reinterpretat alivencile din poveştile lui Creangă, care au peste 200 de ani ca şi scriere. „Am obţinut ceva între cheesecake-ul modern şi pască, dar este sărată, pentru micul dejun”, am aflat de la Ada Elena Cazacu. Cofetarul a reinterpretat şi cozonacul, oferindu-i tot un rol la micul dejun, nu doar la desert. Umplutura clasică a fost înlocuită de un amestec de brânză de vaci şi brânză de capră, la care a adăugat chimen şi susan negru. În cazul aluatului a folosit o reţetă din care a eliminat zahărul şi l-a frământat cu bere de ghimbir şi lapte. Ada Elena Cazacu este atrasă de bucătăria românească şi este îngrijorată de faptul că nu prea se mai respectă tradiţiile, însă este convinsă că prin reinterpretare toate bunătăţile vor fi readuse pe mesele pofticioşilor. Nu se teme de concurenţă, nici de faptul că Bârladul nu este un oraş mare, care ar permite şi preţuri mai mari, fiind convinsă că „performanţă se poate face oriunde”.
Maura ANGHEL
„Nu am nicio prăjitură preferată, nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Poate un tort făcut din trei feluri de ciocolată, fără blat” – Ada Elena Cazacu
Alivanca reinterpretată are ouă, brânză de vaci, brânză franţuzească, smântână, mălai şi făină de grâu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau