Analiza SWOT a Regiunii de Nord-Est

default

Dimensiune font:

| 07-05-2013 13:01

* doar 2,9% din investiţiile străine din România într-un an sunt derulate în Regiunea de Nord-Est * peste jumătate dintre gospodării nu fac faţă cheltuielilor curente * moldovenii câştigă un salariu mediu net la puţin peste un sfert din media UE * peste un milion de hectare teren este afectat de eroziune sau alunecări * firmele din regiune au cel mai mic aport la cifra de afaceri naţională * acestea sunt doar câteva din punctele slabe identificate la nivel regional

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice privind regionalizarea. Astăzi vă propunem o analiză SWOT a regiunii din punct de vedere al dezvoltării urbane, economic, agricol, turistic, socio-demografic şi al mediului. Facem precizarea că informaţiile au fost colectate din studiile întocmite şi actualizate la nivelul lunii aprilie 2013 de Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est. Materialele anterioare publicate în cadrul acestei campanii pot fi consultate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea „Regionalizare”

Unul dintre punctele tari ale Regiunii de Nord-Est constă în faptul că asigură un sfert din masa lemnoasă recoltată la nivel naţional, fiind pe primul loc în ţară din acest punct de vedere. Un alt aport ridicat este înregistrat în sectorul producţiei vegetale (17% din valoarea totală a producţiei naţionale) şi cel al producţiei animale (16%). „În regiune sunt niveluri ridicate ale producţiei la hectar pentru unele culturi agricole - grâu, porumb, secară, lucernă, fiind superioare valorilor medii naţionale”, se arată în studiu, care subliniază şi faptul că aproape 15% din suprafaţa agricolă a ţării se află pe raza celor şase judeţe. Un potenţial ridicat este reprezentat şi de creşterea şi valorificarea ciupercilor de pădure, fructelor de pădure, produselor apicole şi piscicole.


Principala problemă - lipsa resursei umane
La capitolul puncte slabe, studiul precizează că existenţa unor zone geografice rurale lipsite de oraşe pe o rază de 25-30 km arată o accesabilitate scăzută la serviciile publice. Astfel de zone se întâlnesc în Botoşani (sud-est), Iaşi (nord-est, sud-est), Bacău (est, nord-vest), Vaslui (central-estică) şi Suceava (nord-vest). Studiul menţionează că un alt punct slab este efectivul numeros al persoanelor vârstnice ce activează în agricultură, în condiţiile unui proces continuu de îmbătrânire. Alte vulnerabilităţi constau în gradul scăzut de echipare cu infrastructura tehnic-edilitară în mediul rural, accesul scăzut la serviciile de internet (36%), nivelul redus al suprafeţelor cu sisteme de irigaţii (6,4%) şi capacitatea de producţie insuficientă pentru procesarea materiilor prime din agricultură. Oportunitatea principală stă în implementarea proiectelor europene şi potenţialul turistic ridicat al zonelor rurale. Autorii studiului identifică şi patru riscuri în sectorul agricol: migraţia tinerilor, menţinerea unui nivel ridicate al ratei mortalităţii infantile, zone geografice caracterizate prin fărâmiţarea suprafeţelor agricole şi menţinerea unor nivele ridicate ale sărăciei în mediul rural.


Moldova, penultimul loc în UE
Analiza economică a regiunii arată o contribuţie regională ridicată la formarea PIB naţional în agricultură (16,53%). Studiul subliniază o dinamică pozitivă a centrelor de excelenţă şi cercetare din învăţământul superior şi subliniază importanţa existenţei a cinci clustere (confecţii-textile, IT, industrii creative, turism şi imagistică medicală). Totodată, un alt punct tare privind economia este numărul mare de firme active care au site (circa 40%) şi al personalului acestora care a utilizat calculatorul (28%). „Printre punctele slabe se numără scăderea Produsului Intern Brut Regional în perioadă de criză economică, cel mai redus indice de disparitate al PIBR/locuitor dintre toate regiunile, ocupând penultimul loc în UE, precum şi disparităţi intraregionale privind contribuţia la PIBR”, se arată în studiu.


Doar 2,9% din investiţiile străine sunt în Moldova
Două deficienţe majore sunt subliniate de nivelul scăzut al investiţiilor străine realizate în regiune (2,9% din totalul naţional al anului 2011) şi de contribuţia scăzută la realizarea exporturilor (4,37%). Firmele din regiune aduc cel mai mic aport la cifra de afaceri totală a ţării (6,8%), în condiţiile în care studiul aminteşte de creşterea explozivă a numărului de întreprinderi radiate în primii ani de criză economică (31.514 unităţi radiate doar în 2010). Printre oportunităţi se numără alocările de bani europeni pentru mediul de afaceri în perioada 2014 - 2020, elaborarea strategiei naţionale pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, precum şi gradul ridicat de penetrare al serviciilor de internet în rândul firmelor. Principalele riscuri constau în continuarea efectelor crizei economice şi financiare, instabilitatea prevederilor legislative privind cadrul fiscal şi întârzierile în realizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare a infrastructurii de transport.

 

CASETA 1

Moldovenii au un salariu net la un sfert din media UE
Din punct de vedere socio-demografic, Regiunea de Nord-Est are cel mai mare număr de locuitori, iar densitatea medie a populaţiei este superioară mediei naţionale. „Rata şomajului la nivel regional este inferioară faţă de media comunitare, cu tendinţe inverse de evoluţie: şomajul scade în regiune, în timp ce şomajul la nivel comunitar creşte”, se arată în studiu. Însă, specialiştii adaugă că există un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor, în timp ce unul din trei şomeri îşi caută loc de muncă de peste un an, iar numeroase localităţi cu o populaţie de sub 10.000 locuitori au o rată reală a şomajului cuprinsă între 15 - 20%.


Peste 50% dintre gospodării nu fac faţă cheltuielilor curente
Punctele slabe constau într-un spor natural negativ, în disparităţile regionale interjudeţene şi urban-rural privind nivelul ratei mortalităţii infantile, acest nivel fiind de cel puţin trei ori mai mare faţă de UE. Analiza subliniază o pondere ridicată a populaţiei ocupate civile în agricultură (41,5%), dar şi o pondere scăzută a celei din industrie (16,7%). În acelaşi timp, regiunea se confruntă cu fenomen continuu de îmbătrânire a populaţiei, cumulat cu o scădere severă a populaţiei din grupa de vârstă 15 - 19 ani. „Venitul brut al unei gospodării per membru familie reprezintă 24% din media UE, iar venitul net disponibil per membru de familie este de 2,5 ori mai mic decât în Regiunea Bucureşti - Ilfov, fiind pe ultimele locuri din UE. Indicele de disparitate al venitului primar pe membru familie reprezintă 61,7% din media naţională, cel mai scăzut din România, în timp ce indicele de disparitate al venitului net disponibil pe gospodărie reprezintă 79%. Salariul mediu net reprezintă 85% din media naţională şi 28% din media UE. Peste 50% dintre gospodării fac faţă cu dificultate cheltuielilor curente”, se precizează în studiu. Oportunităţile sunt date de existenţa unor structuri parteneriale regionale destinate dezvoltării educaţiei, ocupării şi incluziunii sociale şi prevederile comunitare care stabilesc cote ridicate de finanţare în acest sector. Printre riscuri se numără creşterea în continuare a gradului de sărăcie, rata scăzută de absorbţie a fondurilor pentru dezvoltarea resurselor umane, şomajul „deghizat” din mediul rural şi continuare efectelor negative ale crizei economice.

CASETA 2

Doar 89.000 de turişti străini anual în regiune
Analiza SWOT a sectorului turistic arată un potenţial ridicat al regiunii în acest domeniu. Izvoarele minerale, numărul mare de arii protejate (trei), prezenţa a numeroase monumente istorice (3.996), muzee şi colecţii publice (126) şi o infrastructură de agrement bine dezvoltată sunt doar câteva dintre atuurile zonei în atragerea de turişti. Cu toate acestea, studiul precizează că regiunea atrage puţini străini (89.000 în 2012, 5,3% din totalul naţional), durata medie de şedere este inferioară mediei naţionale(2,21 - 2,36 nopţi/turist), iar capacitatea de cazare are un indice de utilizare foarte scăzut (23% în 2012). O altă serie de deficienţe constă în lipsa unui sistem integrat de rezervare online, a unui sistem organizat de indicatoare pentru obiective şi trasee turistice şi lipsa unui caracter integrat pentru itinerariile turistice tematice. „O concluzie desprinsă din vizitele pe teren arată că există un număr insuficient de standuri care comercializează suveniruri, artă populară şi cărţi poştale”, se afirmă în cercetare. Printre riscurile trecute în revistă de specialişti ARDNE se numără competiţia puternică cu destinaţii turistice externe care au o politică de preţuri similară şi condiţii superioare, degradarea patrimoniului arhitectural şi cultural rural prin depopularea localităţilor şi neconştientizarea rolului introducerii sistemului de management al calităţii în sectorul turistic.

CASETA 3

Peste un milion ha teren este afectat de alunecări
Unul din sectoarele cu cele mai multe probleme este mediul. Studiul arată că există zone cu ape freatice poluate (Siret, Prut, Bârlad) şi o suprafaţă foarte mare afectată de eroziune sau alunecări de teren (1.129.652 ha, mai ales în Suceava, Vaslui şi Bacău). Totodată, analiza vorbeşte de situri contaminate şi de depăşiri ale concentraţiei de amoniac din atmosferă şi ale indicatorului pulberi în suspensie. Cu toate acestea, calitatea aerului este în general corespunzătoare, iar numărul mare de arii protejate şi zonele cu potenţial ridicat al resurselor regenerabile sunt alte două puncte tari identificate de specialişti. Proiectele de mediu implementate la nivel local reprezintă o oportunitate a regiunii, în timp ce lipsa şoselelor de centură, defrişările necontrolate şi extinderea zonelor predispuse la dezastre naturale definesc riscurile în analiză.

CASETA 4

Migraţia tinerilor, una din principalele probleme
În ceea ce priveşte dezvoltarea urbană, studiul identifică un număr dublu de puncte slabe faţă de punctele tari. Potrivit analizei, cei trei poli de dezvoltare (Iaşi, Bacău, Suceava) au o accesabilitate ridicată la infrastructura rutieră, feroviară şi aeriană; fiind şi centre universitare importante. Alte două puncte tari stau în infrastructura de afaceri „dezvoltată, diversificată şi bine distribuită teritorial”, precum şi în investiţiile realizate în serviciile de internet, infrastructura de broadband fiind bine dezvoltată. La capitolul puncte slabe, specialiştii au clasat pe primul loc migraţia absolvenţilor de studii superioare, urmată de disparităţile între zonele regiunii privind accesul la utilităţi (apă potabilă, canalizare, gaz metan), precum şi la servicii medicale sau serviciul de transport public în comun. Studiul precizează că Moldova este departe de a respecta normele europene şi la nivelul spaţiilor verzi pe cap de locuitor în mediul urban (15,78 mp/loc în Moldova, 26 mp/loc - cerinţa UE). Principala oportunitate este, precum în alte cazuri, accesul la fonduri europene şi derularea de proiecte integrate teritoriale.

Pagina realizată de Alex Andrei

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei