Autorităţile au trecut cu bine testul primei zăpezi

default

Dimensiune font:

| 20-11-2018 00:00

* şoferii ieşeni au fost nevoiţi să parcurgă timpi aproape dubli pentru a ajunge la destinaţie, în condiţiile de vizibilitate redusă provocată de prima ninsoare din acest sfârşit de an * nu au lipsit ambuteiajele, după ce trei tramvaie au rămas ţintuite pe şine * primarul Mihai Chirica susţine că societăţile din subordinea municipalităţii şi-au făcut treaba, fiind pregătite să combată şi eventualele probleme cauzate de îngheţ * în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile judeţene, intervenţia celor de la DRDP a determinat un trafic fluent, fără incidente majore * ieri, meteorologii au emis un nou cod galben de vremea rea, valabil până miercuri, 21 noiembrie, ora 10

Primul cod galben de ninsoare la Iaşi a generat condiţii extrem de grele în traficul urban. Aproape în toate cartierele s-a circulat cu dificultate atât la primele ore ale zilei, cât şi în jurul prânzului. Spre exemplu, coada de maşini pe Elena Doamna s-a întins pe sute de metri, la fel ca şi pe tronsonul Nicolina - Podu Roş. Alte zone cu probleme au fost strada Eternitate, Bulevardul Tudor Vladimirescu şi zona Gării, unde, din cauza maşinilor staţionate pe prima bandă, s-a rulat pe pe un singur fir, bară la bară. Şi centrul oraşului a gemut de maşini, motiv pentru care distanţa între Râpa Galbenă şi Tg. Cucu nu a putut fi parcursă în mai puţin de 20 de minute. Mijloacele de transport s-au văzut prinse în ambuteiaje, înregistrând întârzieri de la graficele de transport. Nu au lipsit nici incidentele, zona Rond Vechi din CUG fiind blocată după defectarea a două tramvaie. „Tramvaiele de pe traseul 9 au fost înlocuite cu autobuze, în această dimineaţă (n.r. – ieri), în urma apariţiei unor defecţiuni tehnice la două tramvaie, în zona Rond Vechi, sensul spre Podu Roş. Circulaţia vagoanelor a fost întreruptă, astfel, în intervalul orar 07.39 - 09.16, transportul călătorilor pe ruta menţionată fiind asigurat de către opt autobuze”, au precizat oficialii Companiei de Transport Public Iaşi.

Tramvai deraiat la CET

Un alt incident a avut loc în cursul amiezii. Astfel, circulaţia tramvaielor de pe traseele 11 şi 13 a fost întreruptă în intervalul orar 14.21 – 14.47, în urma deraierii unui vagon în zona CET. „În dreptul macazului, vagonul a ieşit de pe şine, din cauza acumulării de zăpadă în dispozitiv. Pe traseul 11, în această perioadă, au circulat autobuze”, au mai precizat aceştia.

Cum s-a acţionat pe străzi

Cum Iaşul s-a aflat ieri din nou sub atenţionare meteorologică de cod galben de ninsori, primarul Mihai Chirica a dispus tuturor direcţiilor şi societăţilor comerciale din subordinea municipalităţii să adopte, în regim de permanenţă şi cu toate mijloacele disponibile, toate măsurile necesare pentru combaterea efectelor negative ale vremii severe. „Cred că s-au folosit deja 300 de tone de sare, care au fost deja împrăştiate pe străzile oraşului. În total au fost scoate la stradă 32 de echipamente, plus oameni pentru degajarea trotuarelor. Continuăm acţiunea şi la noapte (n.r. – ieri), iar alte măsuri le vom lua pe măsură ce vine îngheţul”, a spus primarul Chirica. Acesta a precizat că s-a acţionat în toate cartierele. „Au fost vizate străzile de categoria 1 şi 2, adică cele cu 2 şi 3 benzi de circulaţie. S-a acţionat pe strada Palat, B-dul Independenţei, Anastase Panu, Elena Doamna, Sf. Lazăr, Râpa Galbenă, Piaţa Unirii, zona Sărăriei, Tătăraşi, Moara de Vânt, Păcurari, Podu Roş, Alexandrul cel Bun, Bucium, Nicolina. Am încercat să favorizăm deplasarea maşinilor. Nu am avut acţiuni suspendate, însă nici nu putem spune că este o iarnă extradordinar de grea”, a mai spus edilul-şef.

Punctual. Citadin SA a acţionat pe toate traseele cu şapte autobasculante, şase sărăriţe, un buldoexcavator cu cupă, un încărcător frontal şi 27 de muncitori. Până la ora 8.00, Citadin SA a folosit 159 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitor de coroziune şi şase tone de clorură de calciu. Tot ieri, între orele 8.00 şi 12.00, societatea municipalităţii a acţionat pe toate traseele şi, parţial, în cartiere, precum şi acolo unde au fost reclamaţii punctuale cu un încărcător frontal, două buldoexcavatoare cu cupă, nouă autovehicule, opt sărăriţe şi 16 utilaje cu lamă şi a utilizat 249 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori, şase tone de clorură de calciu şi 112 tone de material antiderapant preparat, acestea din urmă în special pe zonele de pantă şi versanţi.

De asemenea, Salubris SA a acţionat pe trotuare, alei pietonale şi refugii cu 10 motocultoare cu lamă, opt multicare, trei autobasculante, două încărcătoare frontale şi 100 de munctori şi a utilizat deja 10 tone de sare.

Servicii Publice SA a intervenit în zonele de pantă şi versanţi (în special Galata şi Ţicău), poduri şi pasaje, dar şi în parcuri, spaţii verzi şi cimitire. Compania a folosit trei camioane, două tractoare cu lamă şi 46 de muncitori, care au împrăştiat 24 de metri cubi de nisip.

Pe lângă efortul de a asigura viabilitatea transportului în comun, Compania de Transport Public SA a intervenit în staţii şi refugii, precum şi la reţele şi macazuri cu un unimog, trei autovehicule de mentenanţă, un microbuz, două scări metalice şi 30 de angajaţi, care au folosit cinci tone de clorură de sodiu cu inhibitori şi 300 de kilograme de clorură de calciu.

La rândul său, Poliţia Locală patrulează în permanenţă şi transmite societăţilor subordonate situaţiile care necesită intervenţii punctuale. Astfel, din cei 48 de lucrători operativi scoşi la stradă în schimbul I, 12 acţionează pe linie rutieră. De asemenea, Poliţia Locală va înştiinţa asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să cureţe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, iar ulterior va aplica amenzi.

O atenţie deosebită a fost acordată astăzi şi va fi acordată şi zilele următoare căilor de acces în unităţile şcolare şi spitale, trotuarelor, podurilor şi pasajelor. Eforturile municipalităţii se vor intensifica în acest sens, cu atât mai mult cu cât Iaşul va rămâne sub o avertizare meteorologică cod galben de precipitaţii care, sub efectul temperaturilor negative, pot favoriza apariţia poleiului. În context, societăţile municipalităţii au solicitat şi colaborează cu ApaVital SA pentru a desfunda şi menţine viabile căminele geiger de evacuare pluvială, astfel încât apa să nu se acumuleze şi să îngheţe.

Persoane vulnerabile, duse în adăpostul din C.A. Rosetti

Pe fondul temperaturilor scăzute, municipalitatea a început de săptămâna trecută să acorde servicii rezidenţiale persoanelor fără adăpost. Pentru că reparaţiile capitale la Centrul Social de Urgenţă pentru Recuperare şi Reintegrare „C. A. Rosetti” se vor finaliza peste o lună, Direcţia de Asistenţă Socială a amenajat un centru de tranzit format din cinci module. Acestea pot asigura cazarea a 50 de beneficiari, în prezent fiind cazate 28 de persoane.

De asemenea, municipalitatea a înfiinţat o echipă multifuncţională care are ca sarcină identificarea şi preluarea persoanelor fără adăpost din oraş. Echipa este formată dintr-un asistent social al Direcţiei de Asistenţă Socială, un asistent social din cadrul Fundaţiei „Un Coup de Main d’Emmaus” Iaşi şi un reprezentant al Poliţiei Locale. Având în vedere sesizări cetăţenilor, prima acţiune a avut loc în zona Gară - McDonald’s, strada Gării (bl. L10) şi supermarketul Carrefour Expres (fostul Billa). Cu această ocazie au fost identificate 25 de persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate, din care 18 persoane din judeţul Iaşi (11 din Municipiul Iaşi), patru persoane din Judeţul Neamţ şi câte o persoană din judeţele Botoşani, Vaslui şi Ialomiţa. Toate persoanele au fost redirecţionate către Centrul Social de Urgenţă pentru Recuperare şi Reintegrare „C. A. Rosetti”.

Material antiderapant pe drumurile judeţene

În ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile naţionale din zona Moldovei, aceasta s-a desfăşurat fără probleme deosebite, în ciuda ninsorilor care şi-au făcut apariţia în toată regiunea. Nouă sărăriţe au acţiona ieri cu material antiderapant pe drumurile judeţene. „Având în vedere avertizarea Cod galben de ninsori emisă de meteorologi, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a decis intervenţia cu material antiderapant. Pentru ca circulaţia să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, se acţionează cu nouă sărăriţe. În fiecare dintre bazele din judeţ - Iaşi, Târgu Frumos şi Paşcani - sunt câte 300 de tone de material antiderapant, iar în punctele de sprijin de la Vlădeni, Ţibăneşti şi Răducăneni sunt pregătite câte 150 de tone”, a precizat Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

Conform contractului de deszăpezire, în această iarnă, drumarii vor acţiona cu 22 de autobasculante dotate cu lamă şi răspânditor de material antiderapant, zece autogredere, şase autofreze, opt încărcătoare frontale şi o automacara.

La rândul lor, cei de la DRDP Iaşi susţin că încă din timpul nopţii de 18/19 noiembrie 2018, în bazele de deszăpezire şi punctele de sprijin s-au făcut pregătirile necesare în ceea ce priveşte încărcarea autobasculantelor cu antiderapant şi ieşirea în activitatea de patrulare. Astfel, pe parcursul nopţii, la nivelul Secţiilor de Drumuri Naţionale (SDN) din subordinea DRDP Iaşi s-a acţionat preventiv cu 35 de autoutilaje şi s-au răspândit 46,5 tone de material antiderapant, după cum urmează: SDN Bacău - 15 autoutilaje şi 6 tone material antiderapant pe DN12A, DN12B, SDN Câmpulung Moldovenesc - 2 autoutilaje şi 4 tone antiderapant pe DN17, DN17A, DN17B, DN18, DN2E, SDN Focşani - 2 autoutilaje şi 9 tone antiderapant pe DN11A, DN2, DN23, DN23A, DN23B, DN24, DN2D, DN2M, DN2N, DN2R, SDN Piatra Neamţ - 7 autoutilaje şi 27,5 tone antiderapant pe DN12C, DN15, DN15D, SDN Suceava - 9 autoutilaje pe DN15C, DN17, DN17A, DN2, DN29, DN29A, DN2E, DN2H, DN2K.

Au apărut primele restricţii de circulaţie

În condiţiile în care meteorologii au emis avertizări referitoare la formarea uui strat de zăpadă consistent, DRDP Iaşi atenţionează conducătorii auto să circule cu prudenţă pe drumurile naţionale, cu adaptarea vitezei la condiţiile de drum, precum şi cu privire la obligativitatea echipării autovehiculelor pentru sezonul rece, cu montarea anvelopelor de iarnă. De altfel, ieri, în jurul orelor 15.30, au fost instituite restricţii de tonaj pe DN 28A, km 0-37 (Târgu Frumos – Paşcani – Moţca), respectiv pe DN 28, km 0 – 28 (Casa de apă – Târgu Frumos), pentru autovehiculele cu sarcina maximă admisă mai mare de 7,5 tone. Motivul îl reprezintă ninsorile abundente, măsura fiind instituită îndeosebi pentru evitarea riscului de accidente rutiere grave şi crearea de blocaje în trafic. „Momentan, pe sectorul respectiv, DRDP Iaşi acţionează cu autobasculante cu lamă şi sărăriţe, dar şi cu utilaje de tip Unimog. Circulaţia se desfăşoară însă în condiţii de iarnă, cu sectoare de zăpadă frământată, pe fondul căderilor consistente de precipitaţii. DRDP face eforturi pentru asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă, ridicarea restricţiei fiind condiţionată însă şi de evoluţia situaţiei meteo, dar şi a parametrilor din trafic”, au precizat oficialii DRDP Iaşi.

Un nou cod galben

Ieri, meteorologii au emis un nou cod galben de vremea rea, valabil până miercuri, 21 noiembrie, ora 10. În acest interval, în această zonă a ţării vor fi precipitaţii moderate cantitativ, sub formă de ploaie, dar şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. Temporar, se vor semnala intensificări ale vântului. Rămâne în vigoare, până în această noapte, codul galben de ninsori. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei