umf

Dimensiune font:

BOMBĂ: Scandal la Medicină, cu implicarea serviciilor secrete! EXCLUSIV

| 21-04-2017 06:00

Opt membri de la vârful UMF Iaşi au fost vizaţi de o anchetă a DNA * procurorii au cerut interceptarea convorbirilor telefonice şi chiar filmarea suspecţilor, printre care s-au aflat şi Vasile Astărăstoae, Doina Azoicăi sau Dragoş Pieptu * DNA făcuse percheziţii pe 1 septembrie 2016 la UMF, sub suspăiciunile de şantaj şi abuz în serviciu * mai mult, printre şefii UMF a fost inflitrat şi un colaborator, autorizat să-i „tragă de limbă

Un nou scandal privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a izbucnit în instanţele de judecată ieşene.

Două angajate ale instituţiei de învăţământ superior au formulat o plângere împotriva rezoluţiei procurorului, după percheziţiile care au avut loc în urmă cu câteva luni la sediul universităţii. Astfel, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au contestat rezoluţia procurorilor DNA în cazul lor, chiar dacă aceasta a fost de clasare a cazului.

Autosesizare”, urmată de percheziţii

Procurorii DNA au precizat că au efectuat percheziţiile de la UMF în urma unei „autosesizări”. Pe 19 august 2016, DNA a început chiar urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunilor de şantaj şi abuz în serviciu. Anchetatorii au menţionat că, atunci, au suspectat faptul că Daniela Druguş, director administrativ la UMF, ar fi beneficiat de cursurile unui master fără să fi îndeplinit condiţiile legale. Mai exact, procurorii au susţinut iniţial că Druguş nu s-ar fi prezentat la cursuri şi examene, precum şi că Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină la acea dată, precum şi prof.dr. Vasile Astărăstoae ar fi intervenit la şefii de catedre pentru a consemna prezenţa Danielei Druguş la ore şi pentru a-i da acesteia note de trecere.

Demersurile celor trei au avut ca finalitate ocuparea unui post la catedră de către numita Druguş Daniela, post care a fost păstrat special pentru aceasta. Numita Gavrilovici Cristina, având calitatea de profesor la unul dintre cursurile masterului, a refuzat să treacă în fals notele în cataloage, motiv pentru care a fost supusă uunor presiuni pe linie ierarhică de către decanul Azoicăi Doina şi de către Astărăstoae Vasile. În urma refuzului, acesta din urmă a trecut în fals note de trecere numitei Druguş Daniela în mai multe rânduri, deoarece titulara cursului a tăiat acele note”, au menţionat procurorii DNA. Anchetatorii au adăugat că aceste aspecte i-ar fi fost aduse la cunoştinţă şi rectorului de la acea vreme, Dragoş Pieptu.

Interceptări aprobate

Anchetatorii au susţinut că percheziţiile au avut loc pe 1 septembrie 2016, iar procurorii au solicitat Tribunalului să autorizeze supravegherea audio-video sau prin fotografiere a persoanlor vizate de anchetă în perioada 31 august – 29 septembrie 2016. Astfel, le-au fost interceptate convorbirile lui Vasile Astărăstoae, Doinei Azoicăi, Cristinei Gavrilovici, Danielei Druguş, lui Lucian Doru Botezat, lui Liviu Oprea, lui Dragoş Pieptu şi lui Anton Knieling. „Cu ocazia punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în acest sens nu au fost obţinute date şi probe care să confirme aspectele cuprinse în procesul-verbal de sesizare”, au subliniat cei de la DNA.

O cârtiţă”, în sânul UMF

Pe data de 31 august 2016, procurorii au dispus chiar folosirea unui colaborator cu identitate protejată în perioada 30 august – 28 octombrie 2016, acesta fiind autorizat să poarte discuţii telefonice şi directe cu suspecţii, să-i filmeze şi să obţină şi alte probe.

După percheziţia din 1 septembrie 2016, procurorii au ridicat şi analizat mai multe acte. Din analiza documentelor identificate şi ridicate cu ocazia percheziţiilor a rezultat faptul că numita Druguş Daniela a fost declarată absentă la examenul pentru susţinerea disertaţiei şi, astfel, nu a fost admisă şi nici nu i s-a eliberat diploma de master la specialitatea respectivă”, au adăugat procurorii anticorupţie. Astfel, în final s-a dispus clasarea cauzei pentru şantaj şi abuz în serviciu.

O plângere pe motive tehnice

Dintre cei vizaţi de anchetatori în perioada amintită, doar Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au decis să conteste rezoluţia de clasare dată de procurorul de caz. Motivul este explicat chiar de către avocatul Ionel Nechita, care o reprezintă pe Doina Doina Azoicăi.

Am contestat rezoluţia pe motiv că procurorul nu a indicat în actul procedural, în concret şi motivat pentru fiecare faptă în parte, care este temeiul legal ce a fundamentat soluţiile de clasare a cauzei. Situaţia de fapt descrisă în ordonanţă este ambiguă, iar soluţia dată nu a indicat în concret care este corespondentul acesteia în actele de urmărire penală. Un alt motiv constă în faptul că dorim să avem şi o opinie clară a instanţei în acest caz”, a spus ieri Ionel Nechita.

El a adăugat că, de fapt, procurorii ştiau imediat după efectuarea percheziţiilor că nu a fost comisă nicio infracţiune în această situaţie. „E un mod de a acţiona ciudat. Să ştii din actele pe care le-ai ridicat că nu s-a încălcat nicio lege şi, totuşi, să ceri mandate de surpaveghere, să interceptezi convorbiri şi să faci acest lucru pentru o lună mi se pare bizar. În condiţiile date, cei vizaţi de această anchetă au fost monitorizaţi timp de aproape şase luni, poate-poate 'or găsi ceva!”, a subliniat avocatul ieşean.

Ce spun cei vizaţi

Fostul rector al UMF, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat iniţial că nici nu îşi aminteşte despre ce dosar este vorba şi că procesul există pentru că două persoane dintre cei vizaţi de anchetă, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş, au vrut o hotărâre de la instanţă, ca o măsură de precauţie. „A fost o reclamaţie, s-a dat clasare pentru că fapta nu există şi unii dintre cei care au fost vizaţi, ca să îşi ia măsuri de precauţie, au vrut să aibă şi o hotărâre de la instanţă. Din moment ce fapta nu există, eu nu îmi bat capul! Nici mai ţin minte fapta, ca să vă spun despre ce era vorba...”, a spus ieri Astărăstoae.

La rândul său, Liviu Oprea, actualul preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, a fost şi el vizat de procurorii DNA, acum fiind trecut în dosar în calitate de intimat. Acesta spune că nu ştie de ce se regăseşte şi el, atât timp cât nu a făcut parte din comisia de examen, precum ceilalţi din dosar, şi că nu e implicat în vreun fel. „Sincer vorbind, nici nu ştiu bine despre ce este vorba în acest dosar, pentru că nu am avut curiozitatea să-l citesc şi nici de ce sunt implicat nu ştiu. A fost o suspiciune la adresa unor persoane de la UMF, care s-a infirmat. Totul a ponit de la o autosesizare a DNA-ului legată de un posibil abuz. A fost ceva legat de o comisie de examen, comisie din care nu am făcut parte, de aceea nici nu înţeleg de ce sunt şi eu implicat! S-a luat decizia neurmăririi penale şi două dintre persoanele vizate în acel dosar au făcut o plângere, nefiind de acord cu ceva, dar nu ştiu cu ce”, a declarat ieri dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Doina Azoicăi a refuzat să facă vreun comentariu. „Vă rog să luaţi legătura cu avocatul meu, Ionel Nechita, care vă va da toate informaţiile de care aveţi nevoie”, a spus aceasta. Ciprian NEDELCU, Roxana NĂSTASĂ 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
 
Elevii, vizitaţi de oamenii legii
23/05/2018 06:00

Agentii din cadrul Politiei municipiului Pascani au desfăsurat recent o activitate educativă, in cadrul Programului national „Săptămana prevenirii criminalitătii”, beneficiari fiind elevii Lice ...

Sancţionat pentru că a refuzat să se legitimeze
23/05/2018 05:30

Agentii din cadrul Secţiei VI de Poliţie Rurală Paşcani au acţionat recent pentru prevenirea accidentelor rutiere. În cadrul actiunii au fost legitimate 71 de persoane, controlate 31 de maşini si ve ...

Hangariada, artă şi zbor la înălţime!
23/05/2018 05:24

Week-end-ul 25 - 28 mai oferă ieşenilor posibilitatea de a-şi petrece timpul liber in compania avioanelor şi a artei moderne. Festivalul de Artă şi Zbor Hangariada 2018 incepe vineri, iar organizatorii ...

Bani pentru ieşenii cu idei ingenioase de mobilier urban
23/05/2018 05:23

Fondul Transgor Logistik pentru design de mobilier urban finanţează ideile ingenioase ale ieşenilor. Iniţiativa aparţine SC Transgor Logistik SRL şi Fundaţiei Comunitare Iaşi, finanţarea nerambursabi ...

Banii trimişi de Guvern la Institutul Inimii ajung doar pentru reparaţii
23/05/2018 04:45

* prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, spune că va porni licitaţia pentru dotarea cu aparatură fără a avea finanţare, doar cu acord-cadru * la răndul să ...

Protest fără precedent în Justiţia ieşeană
23/05/2018 04:15

Procurorii au precizat că au constatat cu ingrijorare că actualul proces legislativ de modificare a Codului penal si Codului de Procedură Penală are loc fără o consultare reală a sistemului judiciar, fă ...

Forza Zu blochează centrul Iaşului
23/05/2018 04:00

În vederea organizării evenimentelor Forza Zu şi FIE Sport Gym din zilele de sambătă, 26 mai, şi, respectiv, duminică, 27 mai, parcarea din faţa Palatului Culturii va fi eliberată pană pe 28 ma ...

Becali trebuie sa plateasca pentru primul transfer de la IASI  din aceasta vara: Asteptam banii
22/05/2018 17:33

  Gigi Becali trebuie sa vireze in cateva zile banii pentru transferul lui Kamer Qaka, de la Poli Iasi. Presedintele formatiei iesene, Adrian Ambrosie, a declarat recent ca jucatorii isi ...

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI 22.05.2018
22/05/2018 14:34

             80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă r ...

Amendat din cauza... hainelor!
22/05/2018 12:00

Agenţii din cadrul Poliţiei oraşului Harlău şi Secţiei IX de Poliţie Rurală au acţionat zilele trecute pentru prevenirea infracţiunilor şi a contravenţiilor. Au fost verificate 40 de unităţi comer ...