« Inapoi

BOMBĂ: Scandal la Medicină, cu implicarea serviciilor secrete! EXCLUSIV

BOMBĂ: Scandal la Medicină, cu implicarea serviciilor secrete! EXCLUSIV#1
Mărime font - +

Opt membri de la vârful UMF Iaşi au fost vizaţi de o anchetă a DNA * procurorii au cerut interceptarea convorbirilor telefonice şi chiar filmarea suspecţilor, printre care s-au aflat şi Vasile Astărăstoae, Doina Azoicăi sau Dragoş Pieptu * DNA făcuse percheziţii pe 1 septembrie 2016 la UMF, sub suspăiciunile de şantaj şi abuz în serviciu * mai mult, printre şefii UMF a fost inflitrat şi un colaborator, autorizat să-i „tragă de limbă

Un nou scandal privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a izbucnit în instanţele de judecată ieşene.

Două angajate ale instituţiei de învăţământ superior au formulat o plângere împotriva rezoluţiei procurorului, după percheziţiile care au avut loc în urmă cu câteva luni la sediul universităţii. Astfel, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au contestat rezoluţia procurorilor DNA în cazul lor, chiar dacă aceasta a fost de clasare a cazului.

Autosesizare”, urmată de percheziţii

Procurorii DNA au precizat că au efectuat percheziţiile de la UMF în urma unei „autosesizări”. Pe 19 august 2016, DNA a început chiar urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunilor de şantaj şi abuz în serviciu. Anchetatorii au menţionat că, atunci, au suspectat faptul că Daniela Druguş, director administrativ la UMF, ar fi beneficiat de cursurile unui master fără să fi îndeplinit condiţiile legale. Mai exact, procurorii au susţinut iniţial că Druguş nu s-ar fi prezentat la cursuri şi examene, precum şi că Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină la acea dată, precum şi prof.dr. Vasile Astărăstoae ar fi intervenit la şefii de catedre pentru a consemna prezenţa Danielei Druguş la ore şi pentru a-i da acesteia note de trecere.

Demersurile celor trei au avut ca finalitate ocuparea unui post la catedră de către numita Druguş Daniela, post care a fost păstrat special pentru aceasta. Numita Gavrilovici Cristina, având calitatea de profesor la unul dintre cursurile masterului, a refuzat să treacă în fals notele în cataloage, motiv pentru care a fost supusă uunor presiuni pe linie ierarhică de către decanul Azoicăi Doina şi de către Astărăstoae Vasile. În urma refuzului, acesta din urmă a trecut în fals note de trecere numitei Druguş Daniela în mai multe rânduri, deoarece titulara cursului a tăiat acele note”, au menţionat procurorii DNA. Anchetatorii au adăugat că aceste aspecte i-ar fi fost aduse la cunoştinţă şi rectorului de la acea vreme, Dragoş Pieptu.

Interceptări aprobate

Anchetatorii au susţinut că percheziţiile au avut loc pe 1 septembrie 2016, iar procurorii au solicitat Tribunalului să autorizeze supravegherea audio-video sau prin fotografiere a persoanlor vizate de anchetă în perioada 31 august – 29 septembrie 2016. Astfel, le-au fost interceptate convorbirile lui Vasile Astărăstoae, Doinei Azoicăi, Cristinei Gavrilovici, Danielei Druguş, lui Lucian Doru Botezat, lui Liviu Oprea, lui Dragoş Pieptu şi lui Anton Knieling. „Cu ocazia punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în acest sens nu au fost obţinute date şi probe care să confirme aspectele cuprinse în procesul-verbal de sesizare”, au subliniat cei de la DNA.

O cârtiţă”, în sânul UMF

Pe data de 31 august 2016, procurorii au dispus chiar folosirea unui colaborator cu identitate protejată în perioada 30 august – 28 octombrie 2016, acesta fiind autorizat să poarte discuţii telefonice şi directe cu suspecţii, să-i filmeze şi să obţină şi alte probe.

După percheziţia din 1 septembrie 2016, procurorii au ridicat şi analizat mai multe acte. Din analiza documentelor identificate şi ridicate cu ocazia percheziţiilor a rezultat faptul că numita Druguş Daniela a fost declarată absentă la examenul pentru susţinerea disertaţiei şi, astfel, nu a fost admisă şi nici nu i s-a eliberat diploma de master la specialitatea respectivă”, au adăugat procurorii anticorupţie. Astfel, în final s-a dispus clasarea cauzei pentru şantaj şi abuz în serviciu.

O plângere pe motive tehnice

Dintre cei vizaţi de anchetatori în perioada amintită, doar Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au decis să conteste rezoluţia de clasare dată de procurorul de caz. Motivul este explicat chiar de către avocatul Ionel Nechita, care o reprezintă pe Doina Doina Azoicăi.

Am contestat rezoluţia pe motiv că procurorul nu a indicat în actul procedural, în concret şi motivat pentru fiecare faptă în parte, care este temeiul legal ce a fundamentat soluţiile de clasare a cauzei. Situaţia de fapt descrisă în ordonanţă este ambiguă, iar soluţia dată nu a indicat în concret care este corespondentul acesteia în actele de urmărire penală. Un alt motiv constă în faptul că dorim să avem şi o opinie clară a instanţei în acest caz”, a spus ieri Ionel Nechita.

El a adăugat că, de fapt, procurorii ştiau imediat după efectuarea percheziţiilor că nu a fost comisă nicio infracţiune în această situaţie. „E un mod de a acţiona ciudat. Să ştii din actele pe care le-ai ridicat că nu s-a încălcat nicio lege şi, totuşi, să ceri mandate de surpaveghere, să interceptezi convorbiri şi să faci acest lucru pentru o lună mi se pare bizar. În condiţiile date, cei vizaţi de această anchetă au fost monitorizaţi timp de aproape şase luni, poate-poate 'or găsi ceva!”, a subliniat avocatul ieşean.

Ce spun cei vizaţi

Fostul rector al UMF, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat iniţial că nici nu îşi aminteşte despre ce dosar este vorba şi că procesul există pentru că două persoane dintre cei vizaţi de anchetă, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş, au vrut o hotărâre de la instanţă, ca o măsură de precauţie. „A fost o reclamaţie, s-a dat clasare pentru că fapta nu există şi unii dintre cei care au fost vizaţi, ca să îşi ia măsuri de precauţie, au vrut să aibă şi o hotărâre de la instanţă. Din moment ce fapta nu există, eu nu îmi bat capul! Nici mai ţin minte fapta, ca să vă spun despre ce era vorba...”, a spus ieri Astărăstoae.

La rândul său, Liviu Oprea, actualul preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, a fost şi el vizat de procurorii DNA, acum fiind trecut în dosar în calitate de intimat. Acesta spune că nu ştie de ce se regăseşte şi el, atât timp cât nu a făcut parte din comisia de examen, precum ceilalţi din dosar, şi că nu e implicat în vreun fel. „Sincer vorbind, nici nu ştiu bine despre ce este vorba în acest dosar, pentru că nu am avut curiozitatea să-l citesc şi nici de ce sunt implicat nu ştiu. A fost o suspiciune la adresa unor persoane de la UMF, care s-a infirmat. Totul a ponit de la o autosesizare a DNA-ului legată de un posibil abuz. A fost ceva legat de o comisie de examen, comisie din care nu am făcut parte, de aceea nici nu înţeleg de ce sunt şi eu implicat! S-a luat decizia neurmăririi penale şi două dintre persoanele vizate în acel dosar au făcut o plângere, nefiind de acord cu ceva, dar nu ştiu cu ce”, a declarat ieri dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Doina Azoicăi a refuzat să facă vreun comentariu. „Vă rog să luaţi legătura cu avocatul meu, Ionel Nechita, care vă va da toate informaţiile de care aveţi nevoie”, a spus aceasta. Ciprian NEDELCU, Roxana NĂSTASĂ 

Data publicarii: 21/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > IASI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 27.06.2017 - 3:13

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange