umf

Dimensiune font:

BOMBĂ: Scandal la Medicină, cu implicarea serviciilor secrete! EXCLUSIV

| 21-04-2017 06:00

Opt membri de la vârful UMF Iaşi au fost vizaţi de o anchetă a DNA * procurorii au cerut interceptarea convorbirilor telefonice şi chiar filmarea suspecţilor, printre care s-au aflat şi Vasile Astărăstoae, Doina Azoicăi sau Dragoş Pieptu * DNA făcuse percheziţii pe 1 septembrie 2016 la UMF, sub suspăiciunile de şantaj şi abuz în serviciu * mai mult, printre şefii UMF a fost inflitrat şi un colaborator, autorizat să-i „tragă de limbă

Un nou scandal privind Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a izbucnit în instanţele de judecată ieşene.

Două angajate ale instituţiei de învăţământ superior au formulat o plângere împotriva rezoluţiei procurorului, după percheziţiile care au avut loc în urmă cu câteva luni la sediul universităţii. Astfel, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au contestat rezoluţia procurorilor DNA în cazul lor, chiar dacă aceasta a fost de clasare a cazului.

Autosesizare”, urmată de percheziţii

Procurorii DNA au precizat că au efectuat percheziţiile de la UMF în urma unei „autosesizări”. Pe 19 august 2016, DNA a început chiar urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunilor de şantaj şi abuz în serviciu. Anchetatorii au menţionat că, atunci, au suspectat faptul că Daniela Druguş, director administrativ la UMF, ar fi beneficiat de cursurile unui master fără să fi îndeplinit condiţiile legale. Mai exact, procurorii au susţinut iniţial că Druguş nu s-ar fi prezentat la cursuri şi examene, precum şi că Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină la acea dată, precum şi prof.dr. Vasile Astărăstoae ar fi intervenit la şefii de catedre pentru a consemna prezenţa Danielei Druguş la ore şi pentru a-i da acesteia note de trecere.

Demersurile celor trei au avut ca finalitate ocuparea unui post la catedră de către numita Druguş Daniela, post care a fost păstrat special pentru aceasta. Numita Gavrilovici Cristina, având calitatea de profesor la unul dintre cursurile masterului, a refuzat să treacă în fals notele în cataloage, motiv pentru care a fost supusă uunor presiuni pe linie ierarhică de către decanul Azoicăi Doina şi de către Astărăstoae Vasile. În urma refuzului, acesta din urmă a trecut în fals note de trecere numitei Druguş Daniela în mai multe rânduri, deoarece titulara cursului a tăiat acele note”, au menţionat procurorii DNA. Anchetatorii au adăugat că aceste aspecte i-ar fi fost aduse la cunoştinţă şi rectorului de la acea vreme, Dragoş Pieptu.

Interceptări aprobate

Anchetatorii au susţinut că percheziţiile au avut loc pe 1 septembrie 2016, iar procurorii au solicitat Tribunalului să autorizeze supravegherea audio-video sau prin fotografiere a persoanlor vizate de anchetă în perioada 31 august – 29 septembrie 2016. Astfel, le-au fost interceptate convorbirile lui Vasile Astărăstoae, Doinei Azoicăi, Cristinei Gavrilovici, Danielei Druguş, lui Lucian Doru Botezat, lui Liviu Oprea, lui Dragoş Pieptu şi lui Anton Knieling. „Cu ocazia punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în acest sens nu au fost obţinute date şi probe care să confirme aspectele cuprinse în procesul-verbal de sesizare”, au subliniat cei de la DNA.

O cârtiţă”, în sânul UMF

Pe data de 31 august 2016, procurorii au dispus chiar folosirea unui colaborator cu identitate protejată în perioada 30 august – 28 octombrie 2016, acesta fiind autorizat să poarte discuţii telefonice şi directe cu suspecţii, să-i filmeze şi să obţină şi alte probe.

După percheziţia din 1 septembrie 2016, procurorii au ridicat şi analizat mai multe acte. Din analiza documentelor identificate şi ridicate cu ocazia percheziţiilor a rezultat faptul că numita Druguş Daniela a fost declarată absentă la examenul pentru susţinerea disertaţiei şi, astfel, nu a fost admisă şi nici nu i s-a eliberat diploma de master la specialitatea respectivă”, au adăugat procurorii anticorupţie. Astfel, în final s-a dispus clasarea cauzei pentru şantaj şi abuz în serviciu.

O plângere pe motive tehnice

Dintre cei vizaţi de anchetatori în perioada amintită, doar Doina Azoicăi şi Daniela Druguş au decis să conteste rezoluţia de clasare dată de procurorul de caz. Motivul este explicat chiar de către avocatul Ionel Nechita, care o reprezintă pe Doina Doina Azoicăi.

Am contestat rezoluţia pe motiv că procurorul nu a indicat în actul procedural, în concret şi motivat pentru fiecare faptă în parte, care este temeiul legal ce a fundamentat soluţiile de clasare a cauzei. Situaţia de fapt descrisă în ordonanţă este ambiguă, iar soluţia dată nu a indicat în concret care este corespondentul acesteia în actele de urmărire penală. Un alt motiv constă în faptul că dorim să avem şi o opinie clară a instanţei în acest caz”, a spus ieri Ionel Nechita.

El a adăugat că, de fapt, procurorii ştiau imediat după efectuarea percheziţiilor că nu a fost comisă nicio infracţiune în această situaţie. „E un mod de a acţiona ciudat. Să ştii din actele pe care le-ai ridicat că nu s-a încălcat nicio lege şi, totuşi, să ceri mandate de surpaveghere, să interceptezi convorbiri şi să faci acest lucru pentru o lună mi se pare bizar. În condiţiile date, cei vizaţi de această anchetă au fost monitorizaţi timp de aproape şase luni, poate-poate 'or găsi ceva!”, a subliniat avocatul ieşean.

Ce spun cei vizaţi

Fostul rector al UMF, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat iniţial că nici nu îşi aminteşte despre ce dosar este vorba şi că procesul există pentru că două persoane dintre cei vizaţi de anchetă, Doina Azoicăi şi Daniela Druguş, au vrut o hotărâre de la instanţă, ca o măsură de precauţie. „A fost o reclamaţie, s-a dat clasare pentru că fapta nu există şi unii dintre cei care au fost vizaţi, ca să îşi ia măsuri de precauţie, au vrut să aibă şi o hotărâre de la instanţă. Din moment ce fapta nu există, eu nu îmi bat capul! Nici mai ţin minte fapta, ca să vă spun despre ce era vorba...”, a spus ieri Astărăstoae.

La rândul său, Liviu Oprea, actualul preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, a fost şi el vizat de procurorii DNA, acum fiind trecut în dosar în calitate de intimat. Acesta spune că nu ştie de ce se regăseşte şi el, atât timp cât nu a făcut parte din comisia de examen, precum ceilalţi din dosar, şi că nu e implicat în vreun fel. „Sincer vorbind, nici nu ştiu bine despre ce este vorba în acest dosar, pentru că nu am avut curiozitatea să-l citesc şi nici de ce sunt implicat nu ştiu. A fost o suspiciune la adresa unor persoane de la UMF, care s-a infirmat. Totul a ponit de la o autosesizare a DNA-ului legată de un posibil abuz. A fost ceva legat de o comisie de examen, comisie din care nu am făcut parte, de aceea nici nu înţeleg de ce sunt şi eu implicat! S-a luat decizia neurmăririi penale şi două dintre persoanele vizate în acel dosar au făcut o plângere, nefiind de acord cu ceva, dar nu ştiu cu ce”, a declarat ieri dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Doina Azoicăi a refuzat să facă vreun comentariu. „Vă rog să luaţi legătura cu avocatul meu, Ionel Nechita, care vă va da toate informaţiile de care aveţi nevoie”, a spus aceasta. Ciprian NEDELCU, Roxana NĂSTASĂ 

Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 30.03.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei – 2.424.500,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 134.910,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 63.600,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008 – Centrifugă, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm – Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia – Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat în Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiŢionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19'' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montata) – 52.470,00 lei – 52.470,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE - AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 31.470,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

Scandalul de la Cadastru continuă în instanţă
17/03/2018 12:00

La Tribunalul Iaşi a avut loc un nou termen de judecată al procesului privind funcţionarii de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). Judecătorii au decis amanarea cauzei. În urm ...

Investiţii la Ripiceni
17/03/2018 10:59

O comună de pe malul Prutului se transformă radical la 100 de ani de la Marea Unire cu investiţii in infrastructură de utilităţi, drumuri, podeţe şi sănătate. Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni, ...

Şura unui localnic din Ulma, transformată în depozit de ţigări de contrabandă
17/03/2018 10:06

    Depozit de ţigări de contrabandă, asta au descoperit poliţiştii de frontieră suceveni in gospodăria unui localnic din Ulma. Ei au descins in baza unor informaţii. Bărbatul de 55 de ani ...

  O companie din Botoşani a fost premiată pentru protejarea mediului
17/03/2018 10:04

  Eforturile depuse in ultimii ani de a minimiza amprenta asupra mediului inconjurător din punct de vedere ecologic au fost confirmate prin clasarea companiei pe locul II, la categoria Impact asupra medi ...

20% dintre cupluri se destramă
17/03/2018 09:58

Anul trecut, 554 de cupluri din judeţul Vaslui au spus „Da”, insă in faţa unui notar, in cadrul procedurii de divorţ. În acelaşi an, in judeţ au fost oficiate 2.751 de căsătorii. Potri ...

Sentinţă în cazul unui fost deputat!
17/03/2018 09:00

Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au răma sin pronunţare in cazul lui Mihail Boldea. Instanţa a amanat luarea vreunei decizii pană pe data de 29 martie. Fostul parlamentar Mihail Boldea este j ...

  Zeci de mii de lei lipsă din bugetul unei comune sărace
17/03/2018 08:02

  În urma controlului Curţii de Conturi asupra bugetului Primăriei Văleni pe 2016, control desfăşurat anul trecut, in una dintre cele mai sărace comune din judeţ nu poate fi găsită suma de ...

  160.000 lei pentru 75 de firme
17/03/2018 07:57

    Aproape 100 de persoane din judeţele Moldovei au participat la acţiunea „Antreprenoriatul-vector al dezvoltării in Regiunea Nord-Est” organizată ieri de Agenţia pentru Dezvolta ...

Dosar penal pentru distrugerea unei zone protejate
17/03/2018 07:01

    Agitaţie mare in comuna Ceahlău după ce primarul Dumitru Coroamă a chemat poliţia sesizand faptul că o firmă care exploatează masă lemnoasă a distrus islazul comunal. Pe langă lucrăt ...

Complex comercial din Broşteni, mistuit de flăcări
17/03/2018 06:56

Incendiu devastator, ieri, la primele ore ale dimineţii, la un complex comercial din oraşul Broşteni. Pompierii au acţionat in forţă cu cinci autospeciale cu apa şi spumă. Complexul are aproximativ 1.00 ...