Brânză bună în vitrine ruginite
Dimensiune font:
Condiţiile în care sunt comercializate produsele lactate în Iaşi lasă de dorit. Pentru a nu cumpăra alimente alterate, clienţii vor să deguste produsele, fapt care duce la încălcarea celor mai elementare norme de igienă. Vitrinele frigorifice sunt acoperite cu prosoape şi feţe de masă, pentru a nu se vedea mucegaiul şi rugina care le „mănâncă”
Căldura a devenit duşmanul numărul unu al precupeţelor ieşence, deoarece în momentul actual dotările pentru comercializarea produselor lactate din pieţe lasă de dorit. Oferta prea mare de brânză, lapte şi smântână îi determină pe comercianţi să se îmbulzească la puţinele tarabe „amenajate” special, fără a mai ţine cont de normele elementare de igienă. În urma unor vizite făcute de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” în pieţele ieşene, aflaţi în postura de cumpărători, neregulile constatate pot cauza cu uşurinţă probleme de sănătate în rândul cumpărătorilor, dar şi pagube materiale pentru vânzători.
În piaţa particulară „Chirilă”, vânzătorii de produse lactate îşi expun marfa la câţiva paşi de roşiile, cartofii şi morcovii de pe tarabele alăturate. Faptul că aici nu există o hală specială şi încăpătoare pentru toţi comercianţii de lactate, nu este singura problemă care ridică semne de întrebare asupra calităţii produselor. Vitrinele în care îşi expun marfa, deşi ar trebui să fie frigorifice, sunt de fapt nişte spaţii mucegăite, deseori fără geamuri, în care poţi găsi brânză, lapte, ouă, smântână şi pui, toate la un loc. „Astea sunt de formă, nici cabluri nu mai au unele dintre ele. Încercăm să vindem ce avem cât mai repede, până vine căldura mare şi ne strică marfa”, a spus o vânzătoare. Aceasta nu este singura care se plânge de condiţiile neconforme în care trebuie să îşi comercializeze produsele. „Pentru că suntem afară şi nu avem măcar un ventilator pe lângă noi, ni se strică litri de lapte şi bulgări întregi de brânză, dar nu avem ce face, dăm din mâini să alungăm măcar muştele”, face haz de necaz o altă vânzătoare.
Gustatul din bidon, proba calităţii
Deoarece oamenii sunt hotărâţi să scape cât mai repede de marfă, permit clienţilor să „testeze” produsul. Nimic mai normal, atunci când ţi se dă o bucăţică de brânză pentru a vedea cum este. Total neigienice sunt însă practicile de verificare a laptelui. „Am văzut situaţii în care vânzătoare îi dădea omului bidonul ca să guste din el lapte şi să se convingă de faptul că nu s-a acrit. Omului nu îi convenea, lăsa sticla din mână şi gusta din alta. Cum să mai cumperi de la ei...”, se întreabă Sagatovici Melania, o femeie care îşi face cumpărăturile aici de două ori pe săptămână. Şi Maricela, povesteşte că nu de puţine ori a luat lapte de la sătence şi când a ajuns acasă a constata că este „acru ca borşul”.
Hale de lactate, dotate cu aer „condiţionat de timp”
Pentru a evita alterarea produselor lactate, în unele pieţe ieşene s-au amenajat hale speciale. Este şi cazul halelor din piaţa „Nicolina” şi „Alexandru ce Bun”. Ideea este bună, doar că acestea nu funcţionează prea des, iar când merg este destul de greu să facă faţă căldurii. „Noi am solicitat oamenilor să expună în vitrinele frigorifice existente laptele crud şi ouăle, deoarece acestea se strică mai repede, în comparaţie cu brânză”, a declarat Cristi Stărică, director la EcoPiaţa. Potrivit acestuia, comercianţii nu respectă indicaţiile date şi aleg să îşi expună marfa afară, pentru a o vinde mai repede. „Păi românul nostru tot român rămâne! Sta în hală cu laptele la rece până pleacă de acolo omul meu şi după aceea îşi ia câteva bidoane cu lapte şi le scoate afară, ca să vândă mai repede”, spune Stărică. Despre aerul condiţionat, acesta spune că este deschis în anumite perioade ale zile, iar când nu face faţă, comercializarea lactatelor se face doar în timpul dimineţii. „Pentru că uşile stau deschise, sistemul ăsta de răcire nu-i prea eficient, dar în zilele prea călduroase avem voie să vindem doar până pe la 11.00 – 12.00”, povesteşte o vânzătoare din Piaţa „Alexandru cel Bun”.
Chiar dacă uneori condiţiile de comercializare a produselor lactate nu sunt cele mai bune, autorităţile încurajează ieşenii să îşi facă cumpărăturile doar din spaţiile special amenajate şi să fie atenţi dacă normele elementare de igienă sunt respectate.
* * *
„Am văzut situaţii în care vânzătoare îi dădea omului bidonul ca să guste din el lapte şi să se convingă de faptul că nu s-a acrit. Omului nu îi convenea, lăsa sticla din mână şi gusta din alta. Cum să mai cumperi de la ei...” - cumpărător din Piaţa „Chirilă”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau