Campioni la infracţiuni economice EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 29-08-2016 12:00

Sute de afacerişti din Iaşi au avut probleme în Justiţie, după ce au fost acuzaţi că au încercat să „dribleze“ autorităţile * unii dintre aceşti patroni au ajuns să fie condamnaţi, în vreme ce alţii au scăpat de acuzaţii sau abia sunt judecaţi * numărul acestui gen de dosare a crescut exponenţial pe rolul instanţelor de judecată odată cu apariţia „crizei economice“

În ultimul deceniu, sute de afacerişti din Iaşi au fost cercetaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni de natură economică, precum evaziunea fiscală, înşelăciunea sau spălarea de bani. Explicaţiile sunt multiple, de la neplata dărilor către stat pentru angajaţi, până la dorinţa de înavuţire peste noapte, prin păcălirea autorităţilor.

Peste un milion de euro

În urmă cu câteva zile, după activităţile desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 42 de infracţiuni economice.

Astfel, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au efectuat 38 de percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Mureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Galaţi, Hunedoara, Maramureş şi din municipiul Bucureşti.

Din cercetări a reieşit că, în perioada decembrie 2015 – iulie 2016, administratorii unei societăţi comerciale din judeţul Mureş au stabilit o serie de relaţii comerciale fictive cu alte 15 firme din ţară.

Poliţiştii au stabilit că administratorul în fapt al societăţii din judeţul Mureş ar fi intermediat cesionarea firmei pe numele unei persoane interpuse, după care ar fi contactat mai mulţi „clienţi”, cărora, contra unui comision prestabilit, le-ar fi furnizat facturi fiscale ce reflectau diverse operaţiuni fictive.

Pentru crearea aparenţei de veridicitate, facturile fiscale aveau la bază contracte fictive, iar plăţile se efectuau în cont bancar, ulterior banii fiind retraşi în numerar şi returnaţi persoanelor care comiteau evaziunea fiscală, creându-se astfel premisele unor operaţiuni de spălare a banilor. Prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii este de aproximativ 1.850.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugată. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, acesta din urmă fiind estimată la peste 1.000.000 de euro.

Alte percheziţii, infracţiuni similare

În luna aprilie, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat alte 11 percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală. Astfel, 23 de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, cu sprijinul luptătorilor S.A.S. şi al jandarmilor, au făcut 11 percheziţii, dintre care cinci la domiciliile unor persoane şi şase la sediile unor societăţi comerciale, pe raza municipiilor Iaşi şi Paşcani, comunelor Ciurea şi Hălăuceşti.

Conform anchetatorilor, în perioada 2008 – 2014, unele dintre persoanele în cauză, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, ar fi înregistrat în contabilitate operaţiuni fictive, în scopul diminuării profitului impozabil şi a deducerii ilegale a TVA. Prejudiciul creat este de circa 3,3 milioane de lei.

Până şi militarii...

Procurorii din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au finalizat recent cercetările şi au dispus trimiterea în judecată şapte persoane. Astfel, plutonierul-adjunct principal Mitică Apostu este acuzat de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, plutonierul-major Ionel Partenie - de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, plutonierul-major Cătălin Postolache, de înşelăciune, în vreme ce plutonierul-adjunct Ghiorghiţă Siminescu, plutonierul-major Ciprian Butnaru şi caporalul în rezervă Liviu Comănici sunt acuzaţi de înşelăciune. În acelaşi dosar, Ortansa Gâbu este acuzată de comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Anchetatorii militari ieşeni au precizat că, la iniţiativa lui Apostu, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, Partenie, Butnaru, Siminescu, Postolache şi Comănici - cu toţii angajaţi în cadrul UM 01411 Bârlad - au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuinţele închiriate.

Oamenii legii au adăugat că înţelegerea dintre Apostu şi ceilalţi co-inculpaţi militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe – personal, de către Apostu), depunerea lor la unitate şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a-şi produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an, pentru care erau încheiate.

Anchetatorii au mai menţionat că, în comiterea unora dintre fapte, Apostu a fost ajutat de Ortansa Gâbu, cu care este rudă. Prejudiciul total cauzat bugetului Ministerului Apărării Naţionale prin activitatea infracţională este de 130.396 de lei.

Gruia Stoica, acuzat de evaziune şi spălare de bani

La finele anului trecut, omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, fratele şi tatăl său au fost trimişi în judecată de DIICOT Iaşi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfă, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 8,8 milioane de lei.

Conform DIICOT Iaşi, procurorii i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica, Vasile Didilă (fratele din partea mamei al lui Gruia Stoica) şi Vasile Răducan (tatăl lui Gruia Stoica), pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2003, SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM SA Iaşi de la societatea CFR Marfă SA, contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor fiind semnat de Vasile Didilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei GFR SA. „În perioada 2003-2005, inculpaţii Stoica Gruia, Didilă Vasile şi Răducan Vasile, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA şi SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA. În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor“, au precizat cei de la DIICOT.

Pedepsiţi de judecători

Un bărbat s-a ales recent cu o pedeapsă din partea magistraţilor, după ce a fost acuzat că a vrut să păcălească autorităţile. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe Claudiu D. la un an şi zece luni de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. De asemenea, instanţa a constatat recuperat integral prejudiciul calculat. Mai mult, magistraţii ieşeni au dispus desfiinţarea înscrisurilor false, respectiv cele 10 deconturi de TVA. Ieşeanul a fost trimis în judecată pe data de 23 octombrie 2015. Conform anchetatorilor, acesta a încercat să primească în mod nelegal decontări de la stat.

Mai mult, o femeie s-a ales cu o pedeapsă din partea judecătorilor, după ce a fost acuzată de evaziune fiscală. Tot Tribunalul Iaşi a condamnat-o recent pe Maria Stănescu la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. De asemenea, magistraţii au admis acţiunea civilă şi au obligat-o pe aceasta la plata către Fisc a unor daune de 772.117 lei.

Femeia a fost trimisă în judecată de procurori pe data de 15 ianuarie 2016. Potrivit anchetatorilor, pe parcursul mai multor luni, prin intermediul unei firme, aceasta a încercat să păcălească statul român cu suma amintită.

Acuzat şi achitat

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Iaşi care a avut probleme similare în Justiţie este nimeni altul decât Constantin Şorănescu, patronul Complexului „Onyx“. Acesta a fost trimis de două ori în judecată pentru comiterea unor infracţiuni economice, dar de fiecare dată a scăpat de acuzaţii.

Astfel, afaceristul ieşean a fost achitat în ultimul dosar penal, în care a fost acuzat de evaziune fiscală. În fapt, el fusese acuzat că nu le-ar fi achitat angajaţilor dările la stat. Oamenii legii au precizat că afaceristul nu ar fi virat către bugetul de stat taxele şi contribuţiile cu stopaj la sursă, creând astfel un prejudiciu în valoare totală de 29.991 de lei.

De asemenea, în urmă cu peste cinci ani, Şorănescu a mai fost acuzat de comiterea aceleiaşi infracţiuni: evaziune fiscală. În anul 2011, magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis să înceteze procesul penal şi să-i aplice acestuia o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Anchetatorii au precizat atunci că, în perioada octombrie 2008 - septembrie 2009, în calitate de administrator al firmei Art Construct Company SRL, a reţinut de la angajaţi şi nu a virat la bugetul de stat dări în valoare totală de 95.850 de lei. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei