Caşcavalul şi mierea au ajuns vedete la Vaslui
Dimensiune font:
Şase produse tradiţionale au fost certificate anul trecut, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene * intitulat „Conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea economică”, proiectul a cuprins şi organizarea unui târg de produse tradiţionale la Negreşti * vasluienii au oferit publicului brânzeturi, produse procesate din carne, fructe, legume dulceţuri, gemuri, zacuscă şi murături
Obiectivele proiectului „Conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea economică” au ţinut de evaluarea contribuţiei ecosistemelor din 15 situri „Natura 2000” din judeţul Vaslui la dezvoltarea economică şi bunăstarea umană, precum şi creşterea nivelului de informare şi conştientizare cu 30 % a grupurilor interesate din zonele siturilor Natura 2000 din judeţ. „În perioada ianuarie-august 2016 au fost elaborate 15 studii privind potenţialul economic al activităţilor tradiţionale cu impact minim asupra siturilor din judeţul Vaslui. Am realizat 15 baze de date cu potenţialul de valorificare tradiţională a bunurilor şi serviciilor ecosistemice din fiecare sit şi peste 100 de persoane au fost informate privind rezultatele studiilor în cadrul a două sesiuni de discuţii”, a spus Mihaela Budeanu, specialist în cadrul echipei de implementare a proiectului.
Au fost organizate 30 întâlniri pentru a selecta produsele locale care vor fi înregistrate sau certificate în Bălteni, Micleşti, Vultureşti, Ştefan cel Mare, Lunca Banului, Drânceni, Hoceni, Zorleni, Murgeni, Fălciu, Rebricea, Iana, Coroieşti, Ciocani, Fâstâci, Dracseni, Buneşti-Avereşti, Tutova, Găgeşti. La aceste întâlniri de lucru au participat peste 1.500 de persoane.
Produse certificate
În urma desfăşurării a 15 ateliere de lucru, au fost obţinute şase certificate pentru produse din judeţul Vaslui, semnate pentru Lili Gurău (caşcaval produs în comuna Găgeşti), Alexandru Gurău (caşcaval din comuna Găgeşti), Oana Manoliu (caşcaval din comuna Găgeşti), Benone Romaşcanu (caşcaval din comuna Găgeşti), Cristina Ţuscu (miere de albine din Negreşti) şi Sergiu Manole (caşcaval din comuna Găgeşti).
La sfârşitul anului trecut a avut loc un work-shop, prin care au fost instruite 40 de persoane pentru elaborarea unui plan de afaceri şi au fost elaborate trei planuri de afaceri: „Albinuţa veselă” (creşterea albinelor, producerea de miere de albine şi de polen în Negreşti), „Caşcavalul auriu” (producerea de caşcaval după o reţetă tradiţională din comuna Micleşti) şi patiseria „Pauza de Dulce” (dezvoltarea capacităţii de producţie în domeniul patiseriei în comuna Bălteni).
Târg de produse tradiţionale la Negreşti
În decembrie anul trecut, chiar în centrul oraşului, negreştenii au putut să îşi cumpere produse tradiţionale obţinute în ferme şi gospodării ţărăneşti şi să deguste specialităţi de brânzeturi, produse procesate din carne, fructe, legume, vinuri, ţuică, miere, sarmale din judeţul Vaslui. „La eveniment, în centrul atenţiei a fost arta culinară, bine reprezentată de Casa Răzeşilor de la Pogoneşti, datorită produselor cu care au venit: plăcinţele coapte la vatră, pastramă de oaie, cârnaţi, afumături de porc, dulceţuri, zacuscă, dar şi vin şi ţuică”, a mai spus Mihaela Budeanu. Au mai fost prezente câteva gospodine din Soleşti cu plăcinte şi sarmale, producători locali din Negreşti cu dulceţuri, gemuri, zacuscă, murături, miere de albine, producători din Ciocani cu ciuperci proaspete. Alături de băuturi şi produse alimentare tradiţionale au fost prezenţi artizani de produse ceramice, dar şi meşteri populari din Laza care au adus costume populare specifice.
Ovidiu IANCU
2.138.331,2 lei
Aceasta este valoarea proiectului prin care au fost atestate cele şase produse tradiţionale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau