Caşcavalul tradiţional, brandul Săveniului
Dimensiune font:
În timp ce magazinele sunt pline de mâncare făcută din chimicale, mai sunt şi producători locali mici care respectă reţetele tradiţionale * unul dintre ei se află la Săveni şi produce brânzeturi sută la sută naturale
Într-o perioadă în care mai mult ca niciodată televiziunile ne arată dovezi incontestabile că suntem „lada de gunoi” a Europei, că la mâncare există un standard pentru Occident şi un cu totul alt standard pentru Est, o făbricuţă din oraşul Săveni, judeţul Botoşani, continuă să producă caşcaval ca odinioară, doar din lapte, cheag şi sare.
Brandul „Caşcavalul de Săveni”, din localitatea botoşăneană cu acelaşi nume, beneficiază de recunoaştere naţională ca fiind un produs tradiţional autentic, iar peste câteva luni va fi unul dintre puţinele alimente din România care va beneficia de recunoaştere naţională, fiind în aceeaşi categorie cu Magiunul de Topoloveni ori Salamul de Sibiu şi Cârnaţii de Pleşcoi.
În Asociaţia producătorilor „Caşcavalul de Săveni” există şase membri, însă doar unul singur chiar produce cunoscutul caşcaval în Săveni care înainte de 1989 era exportat în toată lumea, ceilalţi asociaţi fiind din alte localităţi.
Povestea unui brand
Viorel Şvabu a lucrat în vechea fabrică de caşcaval de la Săveni. După Revoluţie, fabrica de caşcaval, deşi avea printre cele mai bune produse din ţară, nu a rezistat concurenţei din economia de piaţă. Şvabu a vrut să ducă mai departe tradiţia legendarului caşcaval de Săveni şi l-a produs în continuare aşa cum ştia că se face: doar din lapte, cheag şi sare. A înfiinţat o firmă, iar în curtea casei sale a amenajat şi mica făbricuţă. Caşcavalul este lucrat manual, în coşuri de nuiele peste care se pune o pânză, exact cum se făcea pe vremuri. „Totul este natural, fără conservanţi, noi nu facem industrial. Avem patru ani de când producem şi vindem în Botoşani, Iaşi, Suceava. Fiind totul natural şi tradiţional, încep să ne contacteze clienţii. Totul este natural, lapte, sare şi cheag. Noi nici smântâna nu o tragem pentru că atunci când ai tras smântâna din produs, nu mai are calitate. Facem caşcaval, urdă dulce, telemea, caş, mai multe sortimente de rulade”, a declarat Viorel Şvabu.
Acesta spune că laptele folosit la procesare este colectat de la micii fermieri din Săveni şi din satele din jurul oraşului.
Brandul „Caşcaval de Săveni” reprezintă cel mai bun agent de publicitatea pentru oraşul în care se fabrică. Primarul Relu Tîrzioru a declarat că acest procesator reprezintă un motiv de mândrie pe plan local.
„Duce mai departe tradiţia fostei fabrici de caşcaval de la Săveni, face renume bun oraşului, iar faptul că acest brand va fi recunoscut şi la nivel european va reprezenta cu siguranţă un plus pentru oraş, pentru localnici”, a declarat Tîrzioru.
Alina CALINIUC
„Totul este natural, fără conservanţi, noi nu facem industrial” – Viorel Şvabu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau