Catalin Ivan (PSD): Ponta, o problema a Romaniei in exterior. PSD i-a propus lui Iohannis solutia Interviu

default

Dimensiune font:

| 08-10-2015 18:19

 Premierul Victor Ponta trimis in judecata pentru un dosar de coruptie este o problema a Romaniei in fata tuturor partenerilor externi, iarPSD i-a propus lui Klaus Iohannis iesirea din blocaj prin numirea unui nou prim-ministru social-democrat, afirma europarlamentarul PSD, Catalin Ivan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Ivan a comentat situatia in care se afla PSD cu un candidat unic pentru presedintia partidului, precum si consecintele unei eventuale condamnari definitive a lui 
Liviu Dragnea: "este un scenariu foarte prost pentru PSD, dar e un risc asumat de colegii mei care au votat in CEx."

Catalin Ivan s-a referit si la relatia reala dintre PSD si 
UNPR, una de tatonare in acest moment: "Daca UNPR vrea sa se consacre pe scena politica, trebuie sa mearga singur in alegeri. (...) fie fuzionam, fie mergem separat si vedem fiecare pe cine convinge si cate voturi ia."

In iarna erati foarte decis sa candidati la presedintia PSD. De ce nu ati intrat acum in cursa?

In ianuarie era un moment bun pentru PSD sa ia decizii importante de 
reforma interna, de reorganizare, sa analizeze ce s-a intamplat la prezidentiale. Dupa atatea luni de zile ratate, PSD se afla in fata altor provocari. E importanta pregatirea alegerilor din 2016, selectarea candidatilor, eventuale aliante etc.

Nu cred ca acum in PSD mai e cineva interesat de o 
dezbatere serioasa pe proiecte de reorganizare si reformare. Va veni si momentul acesta, probabil dupa parlamentarele de anul viitor. Proiectul meu din iarna viza masuri care trebuiau luate atunci, imediat dupa pierderea alegerilor, acum nu e momentul pentru asa ceva.

Deci imi spuneti ca PSD este acum intr-un fel de baltire, in care reforma si reorganizarea sunt imposibile?

 
Nu, spun ca PSD este acum in fata unor examene foarte importante si trebuie sa isi adune toate resursele de care dispune pentru alegeri.


Reorganizarea, reforma nu ar fi tocmai atuuri in perspectiva alegerilor?

Nu mai este timp. Pana la sfarsitul anului viitor nu vom discuta in PSD decat despre felul in care ne pregatim de alegeri. Colegii mei sunt preocupati acum de mandatele de primar, de presedinti de CJ etc.

Si pe actuala organizare a partidului considerati ca nu ati fi avut nicio sansa sa fiti ales?

Eu am si fost tinut intr-o zona gri, ba sunt membru, ba nu sunt membru. Statutul meu inca nu a fost lamurit. Am auzit de la dl Dragnea ca vom avea discutia in perioada urmatoare. Conform statutului partidului, eu sunt membru PSD.

Dl Dragnea a declarat ca ar dori sa va recupereze, dvs nu ii mai sunteti potrivnic. In iarna erati virulent impotriva dlui Dragnea, poate chiar mai virulent decat fata de dl Ponta. L-ati reevaluat?

Nu l-am reevaluat si, cu siguranta, nici dl Dragnea pe mine. Eu sper ca in urma discutiei sa iesim din zona de confuzie. Sigur ca voi colabora cu oricine pentru castigarea alegerilor de anul viitor. Nu cred ca dl Dragnea este un mare sustinator al meu, nici eu al dumnealui. Important este ca eforturile noastre comune sa duca la castigarea alegerilor.

Nu considerati ca alegerile interne din PSD au un iz ceausist, cu un singur candidat, fara nicio competitie, macar de forma?

Ar fi fost frumos si bine sa existe mai multi candidati, o dezbatere interna, intr-o perioada mai lunga, in care sa se prezinte proiectele in teritoriu, dar, repet, nu mai e timp.

Si de ce nu sunt mai multi candidati? S-a golit sacul cu lideri in PSD si a ramas doar dl Dragnea?

Nu. CEx, forul statutar, a stabilit niste norme pentru alegerea presedintelui. Alegerea de catre toti membrii e prevazuta in statut, nu este o inventie pentru Liviu Dragnea. Daca CEx a stabilit ca e singura candidatura valida conform regulilor, nu e mai mult de comentat.

Totusi nu au existat decat trei social-democrati care au vrut sa candideze, si numai doi, dl Savu si dl Nicolae, au ajuns la judecata CEx. Si ei nu au reusit a obtina sustinerea a minimum 5 organizatii, adica o anvergura foarte mica. Lideri viabili, cu anvergura, sustinuti de teritoriu nu mai are PSD?

Dimpotriva, are foarte multi. Eu cred ca dupa parlamentarele viitoare, cand se va pune serios in discutie o modernizare a partidului, veti vedea ca vor fi multe opinii si multe proiecte.

Si unde sunt totusi acesti lideri de nu-i vedem?

Isi vad de treaba lor in judetele unde sunt, in colegiile lor si nu isi asuma din pacate mai multe responsabilitati in acest moment.

Puteti sa-mi dati exemple?

As putea, dar nu o sa o fac pentru ca se interpreteaza. Fiecare om politic isi croieste pana la urma drumul si nu pot eu sa spun care va ajunge sa faca mai mult decat face acum. Dar, ca potential, sunt multi.

Fapt este ca dl Dragnea nu are cum sa piarda alegerile interne cat timp candideaza singur. Dar domnia sa este in fata unui verdict penal care il poate trimite in inchisoare. Nu joaca PSD la ruleta ruseasca riscand sa ramana fara unicul lider, dintr-o lovitura?

Este un scenariu foarte prost pentru PSD, dar e un risc asumat de colegii mei care au votat in CEx. Este decizia lui Liviu Dragnea de a candida expunandu-se unor presiuni si mai mari.

Nu exista un risc ca socul unei eventuale condamnari cu executare a lui Liviu Dragnea sa duca la dezintegrarea partidului?

Nu, PSD a mai trecut prin momente foarte grele si nu s-a dezintegrat. Cunosc structurile din teritoriu. Sentinta din prima instanta este mai mult simbolica si asta da un optimism celor din CEx. E foarte posibil sa avem si scenariul celalalt, sa avem o achitare si atunci pariul lor va fi unul castigator.

Dar uitati-va ca si la 
PNL e aceeasi situatie, doar ca nu s-a ajuns in faza avansata a unui proces.Vasile Blaga are probleme in justitie, despre Alina Gorghiu se tot spune ca este in aceeasi situatie cu Victor Ponta.

In ambele cazuri mentionate de dvs nu exista in acest moment dosare deschise in mod oficial, doar presupuneri, acuzatii politice sau in presa.

Ca perceptie publica e la fel. Eu le doresc numai bine tuturor, armele politice nu ar trebui sa fie dosarele penale. Dar nici marele PNL, nici UNPR nu stau mai bine. E un moment dificil pentru intreaga clasa politica.

Niciun alt 
partid nu are un presedinte condamnat in prima instanta. Nu e o totusi o diferenta?

E o nuanta, da.

Vorbeati de UNPR. Sunt voci care atrag atentia ca in acest moment marele pericol pentru PSD ar veni nu atat din partea Opozitiei, cat din propria tabara, adica de la un UNPR, cu mari ambitii pe acelasi segment de electorat. Vedeti acest pericol? Care este relatia dintre PSD si UNPR in mod real?

Una de tatonare acum. Si in PSD, si in UNPR sunt doua curente de opinie, unii care spun ca ar fi in avantajul unuia sau altuia dintre partide sa mearga pe liste comune sau ar fi mai avantajos separat, urmand apoi sa vedem cine intra, cine nu intra in Parlament, daca trebuie facuta o alianta.

Eu cred ca in 
democratie un partid parlamentar e un partid care isi castiga singur voturile, nu merge pe listele altui partid. Daca UNPR vrea sa se consacre pe scena politica, trebuie sa mearga singur in alegeri. Sigur ca avem cam acelasi electorat, dar fie fuzionam, fie mergem separat si vedem fiecare pe cine convinge si cate voturi ia. Nu ma incanta ideea de liste comune. Dar vedem cum vor merge discutiile cu UNPR si din interiorul UNPR.

Ca 
europarlamentar sunteti conectat la politica europeana. Un premier trimis in judecata intr-un dosar de coruptie este un prejudiciu de imagine pentru Romania?

Este o problema pe care o are Romania in fata tuturor partenerilor externi. Oricat de performant ar fi Guvernul, oricat de bun ar fi Victor Ponta ca prim-ministru, problema exista si afecteaza Romania.

Daca n-ar fi tinut Klaus Iohannis atat de mult sa isi puna propriul 
guvern liberal, se gasea o modalitate de deblocare a situatiei. A spus si Victor Ponta ca, daca presedintele ar numi un premier din actuala coalitie, ar demisiona.

Din actuala coalitie a spus dl Ponta. Dar dl Dragnea vrea numai din PSD si a repetat acest lucru.

Este firesc sa fie asa. Premier din PSD, cu sustinerea actualei coalitii. Dar avem in PSD atatia oameni care pot sa conduca.

Ziceti-mi doua nume de posibili premieri din PSD in locul lui Victor Ponta.

Din principiu nu dau nume. Dar sunt oameni care au fost in guverne anterioare, ocupa si acum functii. PSD este un partid mare, cu resurse. Dar nu poti renunta la guvernare si sa lasi PNL in loc cat timp exista actuala majoritate dovedita de atatea ori.

Vedeti posibila o retragere a sprijinului pentru Victor Ponta dupa congresul PSD?

Discutiile sunt complexe. Daca PSD va putea sa numeasca un premier si sa pastreze majoritatea, sunt convins ca Victor Ponta ar face un pas in spate. Dar nu suntem in aceasta situatie. Suntem in situatia in care Klaus Iohannis tine sa o aduca pe Alina Gorghiu la 
Palatul Victoria.

Pe Alina Gorghiu sau pe 
Catalin Predoiu?

Eu cred ca pe Alina Gorghiu. Nu ca premier, ci in sensul ca ea e sefa partidului. Nu fac alte supozitii.

Puneti mentinerea lui Victor Ponta si implicit prejudiciul de imagine pentru tara pe seama faptului ca presedintele face un calcul politic in favoarea PNL. Dar dvs nu puteti fi acuzati ca asumati prejudiciul de imagine pentru Romania doar pentru a nu risca sa pierdeti guvernarea?

Nu este asa. Noi i-am propus lui Klaus Iohannis iesirea din blocaj.

Ce i-ati propus concret? S-a dus dl Dragnea cu un nou premier, cu nume si prenume, la dl Iohannis?

Banuiesc ca au avut loc discutii, nu am participat la ele. Daca discutia ajungea la nume, v-am spus, se gasesc nume in PSD.

Cum a jucat Romania in criza refugiatilor?

A facut bine ca a avut o pozitie clara, dar cred ca discutia a fost gresita de la un anumit moment. Cotele acestea nu rezolva nici a zecea parte din problema refugiatilor. Discutia in Consiliul JAI a fost gresita. Va dati seama cat de complexe au fost cat timp au incaput pe o pagina A4. Europa a fost nepregatita pentru aceasta criza.

Dar dupa Consiliul JAI avem de-o parte o Europa solidara, in care s-a repliat in ultimul moment si Polonia, si avem o banca a minoritarilor, in care se afla si Romania intr-o companie partial problematica.

Ministrul de Interne a mers la JAI cu un mandat dat si de presedintie, si de Guvern. Daca s-a stabilit altceva de catre majoritate, asta este. Pozitia Poloniei a fost total neprincipiala. Intai au spus ceva, apoi au negociat, au primit ceva si si-au schimbat pozitia, lasandu-si in off-side partenerii. Nu e corect.

Dar polonezii s-au raliat astfel tot unui principiu, al solidaritatii.

Da, este important, dar la fel de importanta este siguranta cetatenilor europeni. Responsabilitatea fata de acestia e esentiala. Se vorbeste despe mii de militanti ISIS infiltrati printre refugiati. Ce facem cu ei? Cum ii identificam, cum ii blocam, ce misiune au? Lucrurile sunt complicate. Sigur ca nu trebuie sa renuntam la solidaritate, dar ea ar putea sa nu mai conteze daca nu vom mai avea UE.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei