Ce spune Liviu Dragnea despre procesul de regionalizare: cate regiuni, cum ar trebui denumite, cat conteaza criteriul etnic si de ce e nevoie sa fie facut anul acesta.

default

Dimensiune font:

| 23-04-2013 22:18

Ce spune Liviu Dragnea despre procesul de regionalizare: cate regiuni, cum ar trebui denumite, cat conteaza criteriul etnic si de ce e nevoie sa fie facut anul acesta. Dragnea: Eu nu pot sa spun ca sunt "trei sud-muntean"

 


 

Reorganizarea Romaniei pe regiuni (varianta vehiculata in 2011)
 
"Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie sa fie finalizat in acest an", a declarat miercuri ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, in cadrul unui seminar franco-german pe tema regionalizarii. Dragnea, in sarcina caruia se afla procesul de regionalizare, a comparat sistemele de regiuni din Franta, Germania si Polonia si a considerat ca viitoarele regiuni administrative din Romania trebuie sa aiba nume proprii, nu ca actualele regiuni de dezvoltare - "eu nu pot sa spun ca sunt < >" - si ca noile unitati administrative, pentru a avea sanse de dezvoltare, nu trebuie realizate pe criterii etnice sau decupate dupa criterii politice.

De ce trebuie facuta regionalizarea in anul 2013?

Viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri ca 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, chiar daca mai exista persoane care ar prefera sa amane procesul din considerente care tin mai degraba de orgolii sau de interese marunte, dupa cum relateaza Agerpres.

"In istoria fiecarei tari exista ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de tara. 2013 este singurul an, in aceasta perioada istorica, in care pot fi infiintate regiunile administrative, din foarte multe puncte de vedere. Si acum sunt oameni care spun: e riscant sa le facem, nu e bine sa le facem. Multi dintre ei, din pacate, au aceasta atitudine pentru ca nu sunt ei siguri ca regiunea din care ar face parte e desenata cam cum are vrea ei, (...) altii nefiind siguri ca judetul din care fac parte are sanse mari sa capete resedinta regiunii', a afirmat Dragnea la seminarul "Regionalizarea: abordari comparative franco-germane", organizat sub egida Senatului cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a adaugat ca si in 2002-2003 a existat "o fereastra de oportunitate', cand administratia si guvernul erau pregatite pentru infiintarea regiunilor, dar au existat si atunci oameni care au spus 'nu e bine acum, e prea devreme, hai sa nu ne grabim", iar momentul a fost ratat.

"Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie sa fie finalizat in acest an, este nevoie sa clarificam o data pentru totdeauna atributiile fiecarui nivel administrativ, iar asta, in primul rand, din respect fata de cetatean", a explicat vicepremierul

Fondurile europene, programele operationale si exemplul Poloniei

In ceea ce priveste comparatia cu alte sisteme de regiuni din Europa, Dragnea a mai remarcat ca atat in Franta, cat si in Germania sau in Polonia exista un mai mare numar de programe operationale regionale, in conditiile in care Romania are unul singur.

El a completat ca o crestere a numarului de programe operationale regionale ar imbunatati absorbtia fondurilor europene, deoarece autoritatile centrale nu ar mai fi coplesite de numarul de dosare.

"Nu cumva, in loc sa avem toate proiectele depuse din toata tara, de la trei mii si ceva de autoritati locale, intr-un singur loc (...) e mai bine sa avem - daca vor fi opt - opt programe regionale", a intrebat Dragnea, citat de Agerpres.

Cum ar trebui desenate regiunile?


Vicepremierul a opinat ca decupajul regiunilor nu trebuie sa fie politic, ci trebuie abordat cu pragmatism, mentionand ca in Polonia, desi analizele stiintifice indicau utilitatea unui numar de 12 regiuni, in urma unor presiuni politice, au fost infiintate 16.

Dragnea a mentionat ca doua dintre cele patru regiuni infiintate in urma unui compromis au acum probleme foarte mari. "In Polonia procesul de regionalizare s-a realizat in sase luni pentru ca au stiut ca este o singura fereastra de oportunitate", a spus el.

Liviu Dragnea: Regiunile ar fi trebuit sa aiba nume proprii; eu nu pot sa spun ca sunt "trei sud-muntean"

Dragnea considera ca una dintre marile greseli care au fost facute in perioada 2002-2003 este aceea ca nu s-au dat nume proprii regiunilor de dezvoltare, fiind pastrate denumiri cu caracter mai degraba statistic, care nu au creat un sentiment de apartenenta.

"Daca s-ar fi dat niste nume proprii in acesti 16-17 ani, sentimentul de apartenenta la o comunitate regionala pentru cetatenii de acolo ar fi fost mai pregnant. Eu sunt din sud, dar eu nici acum nu pot sa ma denumesc, daca ma intreaba cineva din ce regiune sunt, nu pot sa spun: eu sunt trei sud-muntean. Nu poti sa spui lucrul acesta. Si atunci, sigur, nici un cetatean nu a avut acest sentiment ca apartine unei entitati regionale', a mai afirmat vicepremierul.

Regiuni pe criterii etnice sau nu?

Liviu Dragnea a declarat ca nu este adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic, deoarece o astfel de abordare nu ar imbunatati sansele de dezvoltare a regiunii.

"Nu sunt adeptul infiintarii unor regiuni pe criteriul etnic. Asta nu ajuta cetatenii de acolo. Daca doua sau trei judete care nu au un grad dezvoltare ridicat le punem impreuna... eu nu inteleg unde ar fi resortul economic, potentialul economic, complementaritatea resurselor pentru ca acea regiune, acea comunitate regionala, sa aiba sanse de dezvoltare", a spus ministrul dezvoltarii. 

Ministrul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat in urma cu doua saptamani in cadrul
primei dezbateri publice pe tema regionalizarii, ca a fost cooptat in guvern de catre liderii USL tocmai pentru a se ocupa cu procesul de regionalizare.

Atunci, Dragnea a detaliat si mai mult de ce e necesar ca procesul de regionalizare sa inceapa in acest an.

"De ce trebuie sa facem regionalizarea in acest an? Va spun foarte sincer, foarte deschis: intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nescrise, nerostite. Va fi aproape imposibil ca, dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 [n.r. al UE], sa mai putem schimba actuala structura administrativa, pe baza careia noi negociem in acest an Acordul de parteneriat si sa spunem, la mijlocul urmatoarei perioade de programare, ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor din mecanismele de absorbtie a fondurilor europene", a spus atunci Dragnea.

De amintit ca la acea dezbatere,  premierul Victor Ponta a pledat si pentru o "regionalizare" a justitiei in care majoritatea proceselor sa se incheie la nivelul Curtilor de Apel regionale si sa nu mai ajunga la Inalta Curte, ca in prezent.

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei